Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
krasiorocknroll - специалист
На водомера си пише за каква вода е :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
обаче каква е разликата между този за топла и студена вода например?
Разликата е в материала на зъбните колела вътре и в цената - няколко лева. За апартамент или къща, където има бойлер е препоръчително да се ползват само такива за топла вода, защото при повреда на възвратния клапан нахлува гореща вода в тръбите за студена.
todor_velikov - специалист
Rumen Iankov написа:
зависи и колко щранга имате.Ако са два ще ви трябват 4 водомера.Като се поставят обезателно трябва да се пломбират от ВиК.
:lol: значи първо не се казва щранга ,а ЩРАНГОВЕ и второ какви са тия 4 водомера бе? :-D защо объркваш хората? :cry:
като не знаеш нещо по-добре не се обаждай! :-D
И последно нещо от мене-водомерите по -принцип са Узаконени ,а от Вик идват да ти го пломбират само :wink:
Rumen Iankov - специалист
todor_velikov написа:
Rumen Iankov написа:
зависи и колко щранга имате.Ако са два ще ви трябват 4 водомера.Като се поставят обезателно трябва да се пломбират от ВиК.
:lol: значи първо не се казва щранга ,а ЩРАНГОВЕ и второ какви са тия 4 водомера бе? :-D защо объркваш хората? :cry:
като не знаеш нещо по-добре не се обаждай! :-D
И последно нещо от мене-водомерите по -принцип са Узаконени ,а от Вик идват да ти го пломбират само :wink:
Ако е голям апартамента в някои блокове имат щранг на кухните и тоалетната и отделен щранг на баните.а ЗА ТВОЯ ИНФОРМАЦИЯ съм сложил може би към 50 водомера и не знам колко метра съм положил водопроводни тръби.Интересно ми е ако сложиш водомер от преди 10 години как ще го узакониш пред ВиК. :lol:
todor_velikov - специалист
Rumen Iankov написа:
.Интересно ми е ако сложиш водомер от преди 10 години как ще го узакониш пред ВиК. :lol:
ами да ти кажа щом ти е толкова интересно-вече по-стар водомер от 5 г не можеш да сложиш,по -простата причина че не ти го пломбирват.а ако е в рамките на 5те години и е ползван преди това те карат да го носиш да ти го проверяват :wink:
а че си слагал 500 водомера и тем подобни това не е фактор :-D
HD - специалист
LazarGanev написа:
обаче каква е разликата между този за топла и студена вода например?
Разликата е в материала на зъбните колела вътре и в цената - няколко лева. За апартамент или къща, където има бойлер е препоръчително да се ползват само такива за топла вода, защото при повреда на възвратния клапан нахлува гореща вода в тръбите за студена.
Ейтова ми трябваше да чуя :idea:
Благодаря!

Ами за монтажа на водомера нещо да ми кажете - т.е. мога ли да си завъртя "екрана" му накъдето искам, т.е. накъдето ми е удобно да го гледам, дори и по 45 ° например?

В момента водомера, който имам си е годен отвсякъде, обаче инкасаторката се оплаква, че стъклото му било потъмняло и не се виждало нищо - пък то си е добре, просто половината от стрелките му са от черна пластмаса и самия циферблат също е черен, може би затова не й е удобно на жената :)
batman - специалист
Абе и аз имам оплаквания от моя шеф, но никой няма да ми го смени! Така, че по-добре не си усложнявай живота, щом всичко на водомерът си му в ред.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тези, с цифрите (водят се сухи) можеш да ги поставяш във всякакво положение, докато мокрите (със стрелките) се поставят само хоризонтално.
HD - специалист
LazarGanev написа:
Тези, с цифрите (водят се сухи) можеш да ги поставяш във всякакво положение, докато мокрите (със стрелките) се поставят само хоризонтално.
Благодаря :idea:
Много е важно водомерът да е с година на производство, съвпадаща с тази когато се монтира. ВиК не го пломбират иначе и всички разходи ще са безсмислени. Трябва да имаш водомер за топла и студена вода, т.е. те са различни. Можеш да си ги купиш ти , може майстора, може и хора на ВиК да ги монтират и доставят. Задължително след като се постави водомера звъниш на ВиК да го пломбират, защото иначе е незаконен. Те ще те запишат и ще доиде техен човек. Ако си с топла вода и парно трябва и на топлофикация да се обадиш за топлия водомер и да заявиш какво количество кубици вода ще ползваш като база всеки месец, тези данни се дават и на фирмата ви за топлинно счетоводство. Телефони на ВиК и топлофикация има на търсачка в интернет и техните сайтове, както и на услуги по телефона. Успех :)

Тема "Водомер-поставяне!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: