• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
l_bonev написа:
Тука ве4е ме уби.Какъв е тоя за 550 с монтажа и дали работи при -10 градуса? Да не говорим за разхода на ел. енергия. :supz:
Хвана ме в крачка - излъгал съм! 630-650 в зависимост от това кой ще ти го монтира. Няма да правя реклама - всеки може да отвори сайта на предпочитаното "Техно...", да погледне колко са най-евтините 12000 BTU, да добави 150-180 лв. за монтаж (цената на монтажа няма да я коментирам).
Дори и с неволната си лъжа съм пак под онези 700 лв. (не се знае дали монтажа е включен).
Колкото до топленето - нямам забележки до посочените градуси.
А за разхода на ел.енергия има цяла тема - 18 изписани страници в които така и не стана ясно кое прави инверторния климатик по-икономичен (изобщо не говоря за модели отпреди 10 години, които може да се окаже, че само името им е инвертор).
С две думи аз не упреквам никого за слабостта му към техника втора ръка, но на никой от познатите си не бих препоръчал да си хваща беля на главата.
С най-добри чувства!
iliaelite - помощник
Не се лъжи .Колегите ми които се занимаваха с тия стари японци от миналото лято се отказаха.Това нещо каквото и да му се развали джоба ти олеква с 250лв нагоре.Не се лъжи отиди в някои голям магазин и гледаи да си купиш климатик с повече години гаранция.Успех. :supz: :supz: :supz:
MamaMy - майстор
Трябва ли да е Елит климатика? Това е риторичен въпрос. Гледам ти името. При новите няма ли да олекнеш като изгорят? Ако искаш да ти признаят гаранцията като изгори новия, не си ли плащаш предварително под формата на задължителна профилактика? И още разни други въпроси които се отнасят за всяка техника. Продавачите нямат никаква сметка да изпълняват гаранцията както е по ЗЗП. Те всячески се опитват да откажат гаранция или да набедят друг за проблема. :проба:
Chefo77 - майстор
Може ли една Дачия Сандеро чисто нова да отговори на комфорта, възможностите, екстрите, безпроблемността, дори и статуса, които ще ти даде една С-класа на 6-7-8 години, която онзиден е минала през TUV? Гаранцията не е фактор в случая, нали се сещате?
Хайде като си отговорите на този въпрос, запитайте се дали не е по-изгодно да вземеш скъп инвертор втора ръка или чисто ново изключително изгодно попадение от техно-групата, монтирано от да не казвам кого по да не казвам какъв начин? Че вече много станаха изревалите от безплатните им монтажи.

Вкъщи доскоро бях с обикновен климатик на една немного популярна марка... само дето беше върха на сладоледа в тяхната продукция, струваше майка си и баща си (повече от марковия климатик на Преслав, барабар с монтажа) - и нито за момент не бих се замислил дали да го сменя с посочения от мен по-горе.
infomar
Chefo77 написа:
................... монтирано от да не казвам кого по да не казвам какъв начин? Че вече много станаха изревалите от безплатните им монтажи...........
Постоянно се пише е споменава за некачествен монтаж на климатиците. По прочетох малко и форумите и без да съм специалист виждам, че принципно няма нищо сложно в монтажът им, стига разбира се този който го прави да не е хванат за онази си работа в ръцете и да спазва определените процедури. Ако монтьорът е схватлив и не е от "намазаните" ще ти направи монтажът и за 60 лв. вместо за 180-200, колкото искат "големите" специалисти, защото сега е модно да те дерат до кожа за щяло и нещяло щом не можеш да си го направиш сам. Скоро бях в по-малък град и пред мен направиха монтаж на два климатика за 60 лв. всеки и доста грамотно, като работещият бе с дълъг стаж в бранша. Не оспорвам разбира се и идеята някой да се учи върху моят климатик, как се монтира подобно нещо. В края на краищата за да ти сменят крушката в банята можеш да извикаш доцент от ТВУ срещу 100 лв/час, комшията с който да изпиеш после две ракии или сам, стига да знаеш кое свети в нея :) .

Относно дали климатикът да е нов, но направен с "гаражни" части (в повечето случай когато ги погледнеш не можеш да разбереш къде са произведени!! - питам в Технополии... какво производство са а те ми вдигат рамене и мънкат..) или на втора ръка марково производство, всеки се решава сам, в зависимост от личната си преценка. Това, че чарковете му ще са с неясен произход, не означава, че няма да работи - проблемът е до колко и как. В къщи сега имам ОSAKA и Mitsubishi, като вече наближават единадесетата си година на безаварийна работа. Закупени са в България но тогава казаха, че частите са от Сингапур. Сега търся климатици за стари хора на село, че дървата много поскъпнаха и искат по малко хамалогия заради годините си.
Интересно ми е, когато ви се развали двигателя или нещо по колата ви, дали избирате евтините турски или арабски части или търсите оригиналното?
EDI - майстор
Темата е много обширна, за да се обясни в един или два поста.Определено да на машините втора употреба за Япония, НО......Много зависи от модела, производителя, колко и как е експлоатиран в Япония и най-вече този, който ти е профилактирал машината преди да ти я продаде, монтира ти я и ти осигурява гаранцията.Годината на модела не е чак от такова значение.Аз например имам ТОШИБА 285JDR, както знаят някои колеги от тук и колегите, които пишат и в СЕТКОМ.Модела е въховия ДАЙСЕЙКАЙ за 2003 г. и е от железните серии на ТОШИБА за времето 1999-2006 г..Машината е изключително запазена, профилактирана е предварително - хладилна част и електроника, сложи я и я поддържа човек, който разбира от такива машини.По показатели такава машина за Европа няма, а както се развиват нещата няма и да има.Само за информация, данните на отопление са 0,4-4-8,1 кв, при КОП 5,76.При +2 отоплителна мощност 6 кв, при -15 отдава 4,95 кв.
Ако човек сам реши да си купи такава машина, 95% е шанса да попадне на неподходяща по мощност, непрофилактирана, и раздрънкана.Има много запазени и добри машини, има и щайги, които не стават за нищо.Въпроса е да имаш човек, който е наясно с материята, може да ти избере машината от склада на вносителя и е наясно какво точно се предлага.
Chefo77 - майстор
Инфомар, предполагам знаеш, че цената на монтажа не включва само самия монтаж - в нея има калкулирани тръби, кабели, стойки ... Така че няма вариант за 60 лева да се вземе всичко. Пък и има значение - колко е тръбния път, какви са стойките, къде ще се монтира като трудност, какво качество ще са компонентите, които се включват.
И винаги има значение как ще е извършен монтажа - де факто той гарантира правилната работа на климатика. Ако не е вакуумирана системата, и най-скъпия климатик да си взел, ще си най-малкото недоволен.
То и няма нищо сложно да се завият 4 пикливи гайки на една джанта, но брат ми щеше да се пребие като му падна колелото в движение 'щото малоумника-вулканизатор забравил да ги притегне :x
infomar
Chefo77 написа:
Инфомар, предполагам знаеш, че цената на монтажа не включва само самия монтаж - в нея има калкулирани тръби, кабели, стойки ... Така че няма вариант за 60 лева да се вземе всичко. Пък и има значение - колко е тръбния път, какви са стойките, къде ще се монтира като трудност, какво качество ще са компонентите, които се включват.
И винаги има значение как ще е извършен монтажа - де факто той гарантира правилната работа на климатика. Ако не е вакуумирана системата, и най-скъпия климатик да си взел, ще си най-малкото недоволен.То и няма нищо сложно да се завият 4 пикливи гайки на една джанта, но брат ми щеше да се пребие като му падна колелото в движение 'щото малоумника-вулканизатор забравил да ги притегне :x
Съжалявам/да уточня - тръбен път и монтаж на стената от вънка зад климатика (30 см. зад него - на терасата). т.е - трудността бе ниска, пътя малък....тръбичките се продават в магазините на нормални цени :rolleyes: т.е. материалите си бяха налични. Всичко това е въпрос на договаряне и в тази криза можеш дори да се "пазариш". Но когато прочета - твърда цена за монтаж 200 лв. то не знам какво да мисля.

Работата принципно е ясна как ще стане,остава да се действа когато дойде момента, но ако човек няма приятели които се занимават с точно тази дейност ( а може ли да има приятели на всякъде???) то остава да зависи на една честна дума и евентуално гаранционен срок.
vankovarnata - специалист
preslav написа:
l_bonev написа:
Тука ве4е ме уби.Какъв е тоя за 550 с монтажа и дали работи при -10 градуса? Да не говорим за разхода на ел. енергия. :supz:
Хвана ме в крачка - излъгал съм! 630-650 в зависимост от това кой ще ти го монтира. Няма да правя реклама - всеки може да отвори сайта на предпочитаното "Техно...", да погледне колко са най-евтините 12000 BTU, да добави 150-180 лв. за монтаж (цената на монтажа няма да я коментирам).
Дори и с неволната си лъжа съм пак под онези 700 лв. (не се знае дали монтажа е включен).
Колкото до топленето - нямам забележки до посочените градуси.
А за разхода на ел.енергия има цяла тема - 18 изписани страници в които така и не стана ясно кое прави инверторния климатик по-икономичен (изобщо не говоря за модели отпреди 10 години, които може да се окаже, че само името им е инвертор).
С две думи аз не упреквам никого за слабостта му към техника втора ръка, но на никой от познатите си не бих препоръчал да си хваща беля на главата.
С най-добри чувства!
Ти наясно ли си за какво говориш???? Къде отиде с това дърво за 600лв. Имаш ли идея как бачка японец. Гледам си от варна та мога да ти покажа разликата между дърво и посочената от ЕДИ машина. Само ще ти спомена,че дървото наречено 12-ка лапа ток като замаяно в едни 12кв. а японеца топли 35кв. без да се пъне с едни 500 вата. Ине пиши нещо с което не си наясно. И японците си имат 3г. гаранция. Класна машина за 700-800лв. отговаря на нова +2000лв. Имам достатъчно машини да имам наблюдение кое и как е. Ползвател съм на японци от 2001г. и знам какво говоря.
infomar като избираш машина запиши моделите които ти предлагат/какво има налично/ и попитай в другия форум за съвет. За монтажа 60лв. са материалите с най-ниско качество. Преди седмица си монтирах машина със 7м тръбен път и само материалите ми бяха над 100лв.
sstefanov - майстор
Аз си мисля друго. Нали основната цел на климатика е да е максимално ефективен?
Нека да видим кой изпълнява по-добре тази задача.

На моите (купени нови преди 3 години) КОП-а е над 5. По-новите са даже с още по-висок КОП. Доколкото знам е над 7.

Колко е КОП-а на рециклираните, които споменавате?
Не забравяйте да го умножите по КПД на трансформатора (да речем 0.9 при хубав трансформатор)!

Като знаем двата КОП-а лесно можем да сметнем за определен период на експлоатация колко ще ни струва климатика + похарчената електроенергия.

(velsi, какво значи "железен" климатик при 2 ремонта за 2 години?)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Рециклирани климатици - да или не!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: