• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vui4o.vili - напреднал
Имам възможност да закупя парцел във вилна зона на изгодна цена.Обаче има един проблем.Няма ток и вода.Там поначало няма вода,но комшиите имат ток.Въпроса ми е,какви са условията да се пусне ток,при положение,че засега не мога да строя,а мисля да направя нещо от леки конструкции.
BanoTheWolf - специалист
Вода със сонда, а ток от съседите с контролен електромер :roll:
Иначе енергото, за да ти пуснат ток те питат имаш ли документ, който да представиш за законност на сградата или ако е празен имота търсят виза за строеж, иначе става вероятно с пари или с много пари :lol: Едни цигани ги питат за кв. Филиповци в София откъде имат ток, а те викат дадохме 600лв. и тия от енергото ни закачиха :x Виж си междудругото от главния архитект на общината какво застрояване е разрешено и дали изобщо може да ти даде строителна линия. Какво разбираш под лека конструкция???
Tsilkov - майстор
vui4o.vili написа:
а мисля да направя нещо от леки конструкции.
Понеже и аз като BanoTheWolf не съм гадател и не си представям какви и колко ще са леки конструкциите :lol: предполагам ,че искаш да направиш нещо евтино и без занимания в общината(проект).Понеже в общината от своя страна изобщо не ги инетресува колко точно ще са ти леки конструкциите те съветвам да съсредоточиш вниманието си върху ето тази част от ЗУТ:

Чл. 147. (1) (Доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
1. (изм., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) стопански постройки със селскостопанско предназначение и строежите от допълващото застрояване по чл. 44 и по чл. 46, ал. 1, освен ако с решение на общинския съвет е предвидено друго;
BanoTheWolf - специалист
Ама и към чл. 147 има и една ал.2 :) В днешно време общо взето и за барбекю се иска Разрешение за строеж, така че ако се минава по редовния път общината в изкл. редки случаи се заобикаля. При проверка те питат имаш ли Разрешение за строеж, Разрешение за поставяне, Разрешение за монтаж, УВЕ и т.н.
Ако под лека конструкция автора има предвид пасивна къща - там е по-лесно, защото са под типов проект и по-лесно се дава разрешение за строеж и след това само трябва да се открие строителна площадка (обр.2), Заповедна книга, и Акт за съответствие на фундаментите с контролно замерване (обр.3). Гледай какво купуваш, да не се окаже после, че може само да направиш барака за инвентар, а не и къща ;)
П.П. Знам за случай, в който съда призна едно метално хале, че не е строеж!!! :x Три вещи лица го доказаха тцтцттц
Tsilkov - майстор
То без разрешение за строеж няма как да минеш - минаваш де ама в графа "незаконно строителство" :lol: .В чл.151 си пише за какво не се иска разрешение за строеж ,но нито едно от тях не е нова сграда.За това пуснах чл.147 където поне има "вратички" къде можеш да спестиш инвестиционен проект в целия му блясък,цена и време.Конструктивното становище от чл.2 което казваш обикновенно е 200 лева което е несравнимо като цена,време и ангажирани хора в проект по части:архитектура,конструкция,ОВиК+енергийна ефективност,ВиК,Електро,Геодезическо заснемане+вертиклана планировка,Геология,ПБЗ,ПАБ и доклад за енергийна ефективност :rolleyes: .

Иначе ,че ще те занимават въпреки всичко в общината си прав - то най-малкото може да са издали решение на общинския съвет дори и за тези неща да се иска проект (в бившите вилни зони на софия в повечето случеи е така).Освен това трябва да изчакаш да ти дадат разрешение за ползване на лчтната кухня/селскостопанската барака и след това да я преоборудваш в жилище или каквото искаш там.За селскостопнаските искат пък виза - както сам беше писъл някде "Цитирането на ЗУТ е безкрайно" :lol:.Понякога незаконното строителство е "най-рационалното" решение,ама там пък има риск да "гризнеш дръвцето".

Незнам какво имаш предвид под "пасивни къщи" ,но това е стандарт по които може да бъде направена дори къща със стоманобетонна конструкция.Едно обаче е сигурно - пасивната къща няма как да бъде типов проект понеже се изчисляват климатичните условия и всеки вложен изолационен материал!Освен това в ЗУТ не се тритира вариант "типов проект" защото земетръсните зони и видовете почви в България са различни-оттам нататък всичко минава по един и същи ред.Единствено за типизиран проект за сглобяема къща можеш да получиш отбивка на цената на самия проект.
bigdragon - майстор
vui4o.vili написа:
Имам възможност да закупя парцел във вилна зона на изгодна цена.Обаче има един проблем.Няма ток и вода.Там поначало няма вода,но комшиите имат ток.Въпроса ми е,какви са условията да се пусне ток,при положение,че засега не мога да строя,а мисля да направя нещо от леки конструкции.
Не съм запознат със сегашната нормативна уредба, но преди 6 години направих следното:
За тока писнах молба за захранване на помпа за кладенец, даже поисках трифазен ток. Без проект от "наша" фирма не се разминах, но ми беше разрешено и прекарах 320 м кабел от най близкият траф. Кладенец така и няма, защото едната граница на парцела е до непресъхващо дере и само хвърлям смукателя на помпата в дерето. След това закарах и фургон на въпросното място...
За водата се разбрах със съседите и с контролен водомер нещата се уредиха.
Последна промяна от bigdragon на пет ное 18, 2011 8:49 am, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
Общо взето е пак същото самоче сега (може и преди да е било ,но да не си разбрал) се подава заявление за проучване за мощност което струва скромните 700 лева :lol: и после те насочват към "тяхната фирма" ,или те включват директно ако има условия.И за двете неща естествено си плащаш.Ако Вуичо Вили беше от София можеш да разбере всичко от тук http://www.cez.bg/bg/za-klienta/novi-klienti.html .Ама Варна майче бяха към Е-Он
niki_bot - напреднал
Става и с разрешително за строеж на ограда.Разрешителното може да е само за част от оградата и то за предпочитане не от към път,защото в съответната ТС изискват само конструктивно становище ,а не и арх. проект както е в останалите случаи.Знам го от опит.
tangarov - специалист
Присъединяване към мрежата се извършва по реда на реда на Наредба №6 за присъединяване на производители и потребители към преносната и разпределителните електрически мрежи. Според чл.4 от нея се подава искане и за "приемници на ел.енергия" в поземлени имоти, не е задължително да има постройка или сграда. Естествено цената е най-малко 444 лв. за мощност 6 кВт, следващата стъпка е 696 лв. за 15 кВт и т.н.
И то ако парцела е в регулация и/или има построена мрежа ниско напрежение/трафопост наблизо.
joro39 - специалист
при нас вилната зона е частна линията и не зависи от енергото ,а от хората постройли линията?
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: