Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
georgi1 - напреднал
Нямам представа но като технология е старо , не е нещо ново и революционно.

Ето това ни трябва
http://www.youtube.com/watch?v=q1v7a0jsp1I
MrMurdjo - майстор
Мисля, че отиваме към прекалено екзотични решения. И проста червячна конструкция ще е достатъчна.
Що се отнася до точността - зависи за какви цели. Ако е за изработка на артистични 3Д фигури, където никой няма да ги мери с шублер и микрометър, това не е решаващо.
За по-точни приложения май е най-добре да се направи моторизиране на промишлен делител. Но пак зависи какво ще се изработва. Едно е детайли за часовници, друго дървен крак за маса с гравировка на него.

Нещо от рода на това
http://www.youtube.com/watch?v=xXWeEWQryGc
shulio - специалист
Мурджо е прав. Видях горе долу за какви пари става въпрос и съм меко казано шокиран от предложението :)
teukoo - напреднал
Зъбни колела и червяци могат да се закупят от Явора или по ефтино от ИнтерБелс, но мисля ,че това не е основният проблем. Според мен по важно р правилното изчисляване на предавката, защото тук не става дима за линейно преместване а за завъртане на определени градуси в зависимост от детайла. Предполагам, че всеки който си направи 4та ос би поискал да си направи зъбно колело при което отместването е в градуси които са различни при различния диаметър на детайла. Дори и най-обикновен шестостен да си направим пак трябва мотора със съответната стъпка да може да спре на точният градус. това устроиство го разглеждам от доста време и колкото повече се замислям върху изпълнението му възникват повече въпроси.
http://www.youtube.com/watch?v=r57wPlaG ... re=related
angelfilev - специалист
emilvtc написа:
А как се обира луфта в червячната предавка? Има някакво натягане на червяка към зъбното колело ли?
На втория "линк" , който показа mika , горе ляво се вижда снимка на конусен червяк, който може да се предвижва по вала (ограничен е от двете страни с гайки). Така е направено на българските делителни маси.
При делителните апарати червяка заедно с лагерите е поставен в една ексцентрична гилза. Когато се завърта тази гилза, червяка може да се приближава, или отдалечава от колелото (с наклонени зъби, а не червячно). Направено е така защото при нарязване на винтови зъби, червяка трябва да се отцепи от колелото.
angelfilev - специалист
teukoo написа:
Зъбни колела и червяци могат да се закупят от Явора или по ефтино от ИнтерБелс, но мисля ,че това не е основният проблем. Според мен по важно р правилното изчисляване на предавката, защото тук не става дима за линейно преместване а за завъртане на определени градуси в зависимост от детайла. Предполагам, че всеки който си направи 4та ос би поискал да си направи зъбно колело при което отместването е в градуси които са различни при различния диаметър на детайла. Дори и най-обикновен шестостен да си направим пак трябва мотора със съответната стъпка да може да спре на точният градус. това устроиство го разглеждам от доста време и колкото повече се замислям върху изпълнението му възникват повече въпроси.
http://www.youtube.com/watch?v=r57wPlaG ... re=related
Какви точно въпроси? За механиката не виждам нищо особено, а къде да спре или как да се върти е въпрос на софтуер и настройки.
Аз засега не съм опрял във въртяща ос или оси и не съм се интересувал от програмите за да ти отговоря конкретно.
Сподели какви въпроси възникват.
Вярно е.
Размера (диаметъра) на детайла който ще се работи с 4-та ос не влияе на редуктора и обратното. Това си идва от САМ-програмата. Тя си смята пътя на инструмента и на детайла.
Велси, понеже използвам солида за 4 осна обработка - солидкам.
teukoo - напреднал
Например ако правя едно зъбно колело сметнато по модула и броя на зъбите. Необходимото завъртане за всеки зъб да кажем ,че трябва да е 3 градуса и 17мин.
А в друг момент при друг детайл трябва да е 6 градуса 35мин. съответно за да се получи ще трябва с определен брой стъпки за определена редукторна предавка да може да да ми върти на точния градус. Аз доколкото знам програмите изчисляват това но до най-близката стойност приблизително ако нямат съвпадение на точната стъпка. И все пак зависи кой за какво ще използва оста и каква точност му е необходима, но при зъбните колела несъответствието в градусите води до бързо износване и получаване на луфтове във съответният механизъм.
Знам, че повечето от хората тук ще кажат , че не е необходима такава точност но идеята е ако ще се прави оста да има повече възможности.
Поздрави на всички !
nunep - специалист
velsi написа:
Добре де, мене друго не ми е ясно. С коя КАМ програма генерирате код за четвърта ос? В Арткам не съм намирал такава опция. Някой има ли опит?

Пробвай DeskProto - само генерира код, затова трябва предварително да имаш модел. Работи с 3Д и 4Д.
При Artcam правиш работно поле колкото обиколката на заготовката и нужната дължина. Генерираш код като за X,Y,Z и после в текстов редактор казваш автоматично да замени 'X' или 'Y' с 'А'.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: