Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
Здравейте,
Ще се постарая да бъда по-точен и да отговоря на всеки.
Shulio микростъпков режим в случая не е необходим и mika е прав.Необходимо е действително
предавателно число някъде 1:60,1:63.
Тук повече въпроса опира до направата на безлуфтова предавка каквато имат другите оси и да се постигне резолюция 0.01 като останалите оси.
Oпределено точно е отбелязал angelfilev.Цитирам - "При един импулс на мотора на въртящата ос, точка от заготовката да се премести
по дъга с дължина горе-долу колкото се премества от един импулс по ос Х (в случая 0,01мм).
Това да е валидно за най-голямата по диаметър заготовка (да приемем в случая 100мм)."

Точно 100 мм. заготовка мога да кача на машината и съм съгласен с Ангел за предавателно число 1:60.
emilvtc,и аз не съм много наясно как се обира луфта при червячната предавка, но съм виждал при зъбни предавки да се иползва двойно зъбно колело.
Това нещо всеки го е виждал при
променливите кондензатори на радиоприемниците за избиране на станциите.там така е направена безлуфтова предавка.
georgi1, машината ми е бюджетна и не бих хвърлял пари за готово устойство.
Аз искам да направя това - http://www.youtube.com/watch?v=-RJh1w3AUXc
teukoo, това за което ти мислиш е определено 4 ос равностойна на другите. и на мен не ми е необходимо това.
Тук в случая става въпрос за ос която ще замени оста X .Пак ще си е X ос но не линейно преместваща се, а въртяща.
В случая тя е позиционирана по оста на заготовката и се движат само ос Y и Z.
Ето тук едно видео http://www.youtube.com/watch?v=-eb4gq_p ... re=related от което става ясно за какво става въпрос.
angelfilev писа:
"Можеш да обмислиш и пластмасово колело (текстолит, или полиамид) направено на принципа на гайките (нарязани с част от винта като метчик).
Колелото заготовка да се постави, където му е мястото, а червяка-инструмент със зъби да се върти от стъпковия мотор и да се приближава, докато си направи зъби. После червяка инструмент да се замени с истинския.
Някъде в нета гледах такова изпълнение, но отдавна."

По този начин съм направил гайките за трапецовидните винтове.Имам
направен метчик фи 16 от трапецовиден винт.Ще стане ли с него да направя зъбно колело и такава предавка?
Ако да,остава само да намеря материал за заготовката.Някакви идеи по този въпрос?
bisermonov ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА И НА ТЕБ.Много дълго те нямаше на форума.Сигурно има с какво да се похвалиш.
Поздрави
Последна промяна от STEPER на вт яну 03, 2012 11:27 pm, променено общо 1 път.
STEPER - специалист
nunep написа:
velsi написа:
Добре де, мене друго не ми е ясно. С коя КАМ програма генерирате код за четвърта ос? В Арткам не съм намирал такава опция. Някой има ли опит?

Пробвай DeskProto - само генерира код, затова трябва предварително да имаш модел. Работи с 3Д и 4Д.
При Artcam правиш работно поле колкото обиколката на заготовката и нужната дължина. Генерираш код като за X,Y,Z и после в текстов редактор казваш автоматично да замени 'X' или 'Y' с 'А'.
С DeskProto не знам но с ArtCam на която Velsi и е хванал цаката :supz: има опция за това и трябва да се получи като това на снимките.
Третата картинка е зъбно колело.А първата картинка е следствие на втората :wink:
Поздрави

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (6.3 KиБ) Видяна 4162 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (6.7 KиБ) Видяна 4162 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (5.43 KиБ) Видяна 4162 пъти
velsi - Почетен майстор
Това с разгъвката е интересно, но не мисля, че е правилният начин. Във версията jewelsmith на арткам има дадени примери за изработка на разни пръстени и гривни, които са ротационни детайли и не вярвам да няма начин да се обработят и да се направи симулация. Явно трябва да се разровя по-подробно из менютата.
STEPER - специалист
velsi написа:
Това с разгъвката е интересно, но не мисля, че е правилният начин. Във версията jewelsmith на арткам има дадени примери за изработка на разни пръстени и гривни, които са ротационни детайли и не вярвам да няма начин да се обработят и да се направи симулация. Явно трябва да се разровя по-подробно из менютата.
Напротив.Това е правилния начин и аз съм събирал материали от форумите за това.Но трябва да се разровя по твърдия диск
и да ги намеря.Но си спомням,че трябва да намериш опцията - Импорт 3Д модел за разворачивания.Моят АртКам е с руски и
затова го пиша така.иначе на англииски беше нещо като wraped :) По натам няма да има проблеми за теб,
но за мен-аз съм друга ракия :wink:Със софта съм още на ВИЕ
Последна промяна от STEPER на вт яну 03, 2012 11:41 pm, променено общо 1 път.
mika - специалист
STEPER написа:
Mika,мисля,че червячния механизъм не би испуснал при страничен натиск
на режещия инструмент върху детайла по простата причина,че има самозатягащи свойства и MrMurdjo правилно отбелязва това.
Приписваш ми нещo, коeто не съм казал, за да можеш после да гo опровергаеш?
Последна промяна от mika на вт яну 03, 2012 11:18 pm, променено общо 2 пъти.
alien - специалист
velsi написа:
точно това с пръстените колко съм го мъчил.... но като дам по големи размери и мощен компютър се изпотява и след няколко часа мъки позабива или мен ми писва, до сега нищо не съм направил с арткам и опциите му за въртяща ос
това с разгъвката обаче става, с малко въображение се заменят милиметри в градуси но работи, не е правилния начин но на друго не съм работил, ако подкараш това за пръстените с по големи размери свиркай
STEPER - специалист
mika написа:
STEPER написа:
Mika,мисля,че червячния механизъм не би испуснал при страничен натиск
на режещия инструмент върху детайла по простата причина,че има самозатягащи свойства и MrMurdjo правилно отбелязва това.
Приписваш ми нещo, коeто не съм казал, за да можеш после да гo опровергаеш?
Съжалявам,но започваш пак старата песен на нов глас -
mika
shulio, самите двигатели обикновено са с точност 1.8°±5%, което при директно куплиране и детайл Ф80мм може да даде отклонение от 0.125мм, независимо от броя на микростъпките. Друг е въпроса, колко мощни трябва да бъдат, за да не изпуснат при страничен натиск на режещия инструмент върху детайла. Иначе за обработване на Ф80мм с резолюция 0.01мм (каквато STEPER има на другите оси) при 400 стъпки за оборот е нужна предавка приблизително 1/63.
Аз не опровергавам нещата.Винаги казвам истината,но
взимам си думите назад и ще премахна от поста си думите за твоя коментар.
Ще се постаря като по-възпитан да не се позовавам на твоя ник .
Можеш да спиш спокойно.
Последна промяна от STEPER на вт яну 03, 2012 11:30 pm, променено общо 1 път.
mika - специалист
Пак прочети какво съм написал, но този път се помъчи да го разбереш. А ако не можеш - здраве да е!
STEPER - специалист
mika написа:
Пак прочети какво съм написал, но този път се помъчи да го разбереш. А ако не можеш - здраве да е!
За 65 години съм разбрал много неща.А ти си ми като отворена книга,защото те чета и между редовете.
Освен това,не желая и да коментирам хора с такъв манталитет като твоя.
MrMurdjo - майстор
Кога може да възникне тангенциален натиск върху въртящата се ос? Според мен смисълът на ползването й е винаги инструментът да работи диаметрално на окръжността, чиито център е върху оста на въртене на приставката.
Но че си трябва въртящ момент при едновременно подаване, спор няма.
Не съм стигнал до там и сега ми стана интересно, когато на Мах3 се укаже, че оста А е въртяща се, той дали компенсира хода според разстоянието до оста на въртене на детайла.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: