• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 33
Всички въпроси за вилата.
badves - специалист
Браво много хубаво е станало ,аз ги дялам поне 3 страни да имат и повече но не бързам.Камъните ги сортирам предварително за ъгли с 5лица и тънки за подравняване,един ден ги пасвам на сухо после свалям и зидам един по един.
Stefan2000 - специалист
Разбира се, че всичко е въпрос на вкус и аз съм направил своя избор между това и това.
(снимките са взети произволно от нета)

Прикачен файл

12.jpg
12.jpg (45.05 KиБ) Видяна 4877 пъти

Прикачен файл

11.JPG
11.JPG (35.95 KиБ) Видяна 4877 пъти
badves - специалист
Таази красота е уникална поне за мен.12.jpg [а 45.05 KiB сега да ви покажа пирони точ
Прикачен файл:
Photo-0361.jpg
но от 1886година.
badves - специалист
Стефко написа:
И какво? Цигански пирони. Като ги забиеш в дървото, се вижда само главата. А глави имитации колкото щеш. Аз не се впечатлявам толкова.
Стефко защто винаги си против нас ,знаеш ли как са направени тези перони,и колко време и труд са отнели на майсторите.Може би повече от твоята оградка.
Stefan2000 - специалист
И кво? Да не си мислите че само вие имате такива пирони?
Снимката е правена лятото, не специално за вас :lol:
Ако трябва да сме обективни, тези клинци не държат кой знае колко. Сравнително къси са, правят се специални зарези когато се скрепват по-дебели греди и се забиват косо. За порти и други подобни е малко по-различно.

А сега сериозно. Защо ги показваме тези неща? И защо лично аз пиша на подбни теми?
Ами защото според мен, вече достатъчно от тези къщи се унищожиха. Искам, до колкото е във възможностите ми, да популяризирам идеята, че те могат не само да се разрушават, но и да се възстановяват. Дори и от обикновенни хора като мен. Вярно че съм пристрастен, но това пристрастие се появи някак си спонтанно, когато за първи път попаднах в село със запазени такива къщи. Беше Долен. От тогава ми стана мания да обикалям из България и да търся такива места. И ето, че най-после дойде и времето, когато не само зяпам, а започнах да правя нещо конкретно по въпроса. Но най-радващото е, че дори и в тази повсеместна криза, има и други хора, които го правят!

Прикачен файл

nails.jpg
nails.jpg (61.22 KиБ) Видяна 4839 пъти
OwnerBG - специалист
Stefan2000 написа:
badves написа:
Прати някоя снимчица на стореното от теб.
Ами значи, това беше. Снимките се подредиха малко разбъркано.
На най-долните са миазмите които трябваше да се оправят. На другите се вижда частично процеса на работа. Както се знае, подрежде двустранно на лицевите камъни, а "овчите глави" вътре за пънеж. Не лека задача, особено ако камъка е разнороден и да не кажа само с по 1 лице. Става един вид редене на пъзел.
Ако мога да дам съвет на база скромния си опит. Голямо улесненеие ще е ако камъните бъдат сортирани предварително. Също така, отделете си предварително камъните с добри прави ъгли, които ще се ползват отпред за фронтовете. Всичко това пести сили в процеса на работа.
Направихме го за около работни 30 дни с 1 помощник.
Страхотна работа. Къде правиш това чудо. Основите са впечатляващи.
Stefan2000 - специалист
Благодаря, е имат си и кусури :?
В едно селце в Средногорието е.
Гледам че си се абонирал за снимките ми в оня сайт. Аз съм същия човек.
Ето горе-долу до кой етап успях да я добутам това лято.
Но темата все пак е за ограда :wink:

Прикачен файл

025129874.jpg
025129874.jpg (70.62 KиБ) Видяна 4810 пъти

Прикачен файл

024994043.jpg
024994043.jpg (109.12 KиБ) Видяна 4810 пъти
badves - специалист
Браво чудестно става,С какво обработваш гредите за дървояд? :prayer:
Stefan2000 - специалист
Уф, това е голям проблем. Писал съм и съм се консулирал и по други места. Ще го напиша и тук.
Сложно е, защото искам хем да състаря видимите греди, хем и да им нагодя подходящ цвят, хем да ги защитя и от гадовете. Но всички хубости трудно се съчетават в едно. Тези които ще остават видими, първо ги минавам с телена четка за да избие жилата. Бук е и затова ползвам флекс с най-твърда четка. С чам е много по-лесно.
След това ги мажа. Спрял съм се на микс от горяло масло, малко нафта, парафин 5%, по малко някакъв исектицид и асфалтлак за цвета. Но това има един огромен недостатък. Петролните продукти са неустойчиви на слънчевата светлина - УВето. След време се разлагат, а цвета избелява. За сега имам малко греди които ще останат открити, но за нагоре ще трябва да се мисли нещо сериозно. За избеното помещение и подпокривното пространство това става, но за битовата част няма да е добре и поради остатъчните миризми. За избата даже предпочетох и горяло дизелово масло, тъй като е по-богато на катрани и сажди и според мен е по-трайно отблъскващо за насекомите.
И още нещо. Без автоклав, няма проникване в дълбочина, още повече пък тези мазни р-ри.
Еми ще ме попитате защо се занимавам с тези бъркочи, а не си взема Резистил, Бохемит или нещо от сорта. Ами зщото, както го гледате това почти нищо свършено до сега, са ми отишли над 30 литра, а истинската дърводелска работа тепрва предстои. Всичко опира и до средства. За момента това все пак е по-добре от нищо. За по-нагоре ще го умувам. В борбата с вредителите мисля да включа и водено-спиртен р-р на боракс. Например м-у грубото,което е на последната снимка, и същинското дюшеме. Боракса поне не мирише и е евтин.
badves - специалист
Прикачен файл:
Photo-0345.jpg
Оф ,мойте греди са надубчени от гадовете и не знам какво да ги правя ,хубаво е че не са всички,матеряла е на около 80-90 години и не знам как не са го изгризали.С него искам да направя поповете на терасите на 2етаж и видимата част на покрива който излиза 2 метра над терасите,а също и портите.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 33

Тема "Ограда от дялан камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: