• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
sstefanov - майстор
Въпрос на вкус...
Когато се наложи да платиш 20 000 EUR (че и повече) за лицензи на Windows, които пари трябва да изкараш със собствения си труд, и виждаш, че същите системи работят на Linux за 0 стотинки, при това по-добре, започваш да мислиш по различен начин.
Последна промяна от sstefanov на чет яну 05, 2012 11:43 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
според мен е въпрос на средства и приоритети :)

за мен линукса и уиндоуса са нещо като мотики...
мога да копам и с едната и с другата - все ми е тая :) стига да плащат добре :)

но категорично съм на мнение, че линукса е поне десетина години назад от уиндоуса... ако говорим за работна станция...
и една генерация, като сървър...

факт е обаче, че е безплатна, и поради тази причина - сайта в подписа ми е на линукс платформа :)
sstefanov - майстор
Според мен Linux като сървър е далеч по-напред (както винаги е бил)!
Въобще не става въпрос за цената. RedHat хич не е по-евтин от Windows. Въпросът е какво получаваш за парите си.
Linux е свобода! Там правиш каквото ти искаш, а не каквото иска някой друг. Столман е фанатик, но другата крайност въобще не ми харесва!
Това ми се струва съвсем реалистично:
http://blog.chiliev.com/?p=6711
къде видя свободата?
какво повече може да направиш?

нима имаш поддръжката, която имаш ако ползваш уиндоус?

изобщо, било е някога време, когато уиндоуса е бил 3.ХХ
тогава линукса като сървър е бил по-добър (до колкото изобщо го е имало)...

от ерата на неандертал технолоджис (Windows NT) нещата вече не стоят така...

тук трябва да уточня, че сравнявам това, което безплатно се разпространява като линукс...
а не разни платени компилации, които са по-скоро юникикс...
sstefanov - майстор
Мога да направя всичко, което си поискам (т.е. за което ми стигат знанията).
На няколко пъти ми се е случвало да имам проблем с някое приложение и да си преправя сорса така, че да ми свърши работа.
Не напразно всички нови плеъри, телевизори, телефони и т.н. са линукс базирани (андроид също е на линукс основа).
А ако искам поддръжка, има много фирми, които я предлагат. Вече споменах RedHat.
Ти колко пъти си ползвал поддръжката на Microsoft? Аз поне 2-3 и повече не я искам! Говорих си с някакъв негър половин час и накрая се оказа, че трябва да платя по $50 на минута, за да ми обърнат внимание!
Последна промяна от sstefanov на пет яну 06, 2012 12:03 am, променено общо 1 път.
тук пак искам да повторя - сравнявам това, което се предлага безплатно...

с уиндоуса, който е платен...

което не е чесно, защото сравнявам кон с кокошка...ама това друга тема :)

безплатното - поддръжка няма - четеш по форумите и толкуз :)
сърбал съм я таз попара :)

върши работа, но е за хора с железни нерви, добри познания по английски и и добро комбинативно мислене :)

с две думи - не е за мен :)
аз съм прост потребител - уиндоуса ми върши перфектна работа ;)
sstefanov - майстор
Плати си също толкова пари за някоя дистрибуция на Linux и ще получиш поддръжка не по-лоша от тази на Windows.
Платените дистрибуции са толкова Linux, колкото и безплатните. Можеш да си ги компилираш ако искаш.
Разбираш ли, че е важна идеологията, която стои зад всяка платформа, въпросът не е за пари, макар, че може да се сравняват нещата, които получаваш на една и съща цена. (виж нещата, които дописах)
kretio74 - специалист
torbalan написа:
kretio74 написа:
Значи, по мой наблюдения, процентно хората с минимум средна компютърна грамотност, са не повече от 20% от населението. А няма спор ,че MS е по проста и лесна за тези 80%. Линукса е за знаещи, а не за прохождащи в материята Хампютур.
явно съм начинаещ и прохождащ в материята "Хампютур", щото категорично линукса не е за мен :)
дори като сървар ми е трудно да го трая, да не говорим за работна станция...
Ееее Торбалане не се засягай, и аз не го тача ма е полезен. Много сме свикнали с MS ОС и приложения и затова е така. Не исках да обидя никой.
sstefanov написа:
Така беше преди 10 години. Сега линукс е много по-лесен за употреба дори от начинаещи!
Така е няма спор. Но всеки иска Windows 7, или компромисът XP, като кажа Линукс и питат ква програма е това и ......
Но друго ще разискваме ако затегнат положението с лицензите. Всеки на home pc то си има Х брой "краден" софт. Ма ако требе да се плаща всичко, няма да спорим. кой е по- добър нали.
Последна промяна от kretio74 на пет яну 06, 2012 12:24 am, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Това, че са коне с капаци не е оправдание!
kretio74 - специалист
sstefanov написа:
Това, че са коне с капаци не е оправдание!
Мдааа прав си не е. Но темата е VS, Windows бие по - популярност, съвместимост и подръжка , а Линукс по Free,надеждност и гъвкавост.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: