• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Водата е в пъти по-добър топлоносител от въздуха.Не случайно вече няма автомобили на въздушно охлаждане.Всички климатични системи също ползват течен топлоносител-просто въздуха не може да пренесе голямо количество топлина.Шум и миризма винаги ще има защото се получава ,че вързваш двете помещения-нещо от сорта като да изкъртиш част от стената и да топлиш всичко с едната камина.Да не говорим ,че духа и хабиш ток за вентилатор.Единствено като плюс се сещам ,че като пуснеш първоначално с въздуха се очаква да нагрява по-бързо стаята.
gvladkov - специалист
А,какво ще кажете за мини VRV -климатична система?Аз на там съм се ориентирал.
emilvtc - специалист
Tsilkov написа:
...
Единствено като плюс се сещам ,че като пуснеш първоначално с въздуха се очаква да нагрява по-бързо стаята.
Има и други плюсове: Примерно като спре тока - камината с въздушно ще може да топли поне стаята в която се намира, докато камината с водна риза моментално ще трябва да я загасиш.
Ще кажете - нали има UPS за захранване на циркулационните помпи за водата. Да, има, ама е до време, докато тази с въздушната риза може да си гори без проблем и без никакво ел. захранване.

ГОЛЯМАТА автоматизация води до ГОЛЕМИ проблеми. Малката автоматизация води до ПО_МАЛКИ проблеми :-)

gvladkov, на каква мини VRV система си се спрял?
ArturDent - Почти Безобиден
emilvtc написа:
Ще кажете - нали има UPS за захранване на циркулационните помпи за водата. Да, има, ама е до време,
Е аз съм сложил акумулатор 72 Ah, който на втора скорост на помпата осигурява 19 часа работа, а на първа 30 часа...
Tsilkov - майстор
Освен това какъв е проблема камината да ти топли стаята в която е като спре тока :shock: - просто трябва да слагаш по-малко дърва.
Окака Чука - специалист
Така, така.. Даже ако може само стърготини и вестници-така ще е най-добре :wink: И ша чакаш да пуснат тока, щото (без да съм специалист) Камина/Камера с водна риза, без да върти помпата-си е жива бомбичка! Ще прегрее и ще изхфърли водата, ако не се (не я) напълни/ш с вода... тогава става много весело :-D
Tsilkov - майстор
Това за бомбата важи за котелите които се слагат в котелно ,защото те имат много висока мощност и минимално отдаване от самите тях(за да не топлят котелното и от там високо КПД).Камините с водна риза отдават половината си топлина(може и повече) непосредствено на пространството рпед тях.Тъста ми има такава камина с водна риза и радиатори.В началото даже UPS нямаше.Най-лошото което е ставало е да изсвисти клапана и да навлажни стаята с пара :lol: .Сега откакто има малък UPS (за половин-един час) като спре тока просто се спира да се слагат дърва ,но помещението пак си сотава топло.
bulhomes2 - майстор
Не мога да разбера защо трябва да се пишат глупости? Май трябва някой модератор да разчисти. Бомба може да стане само ако замръзне разширителния съд (или пътя до него)
Окака Чука - специалист
Tsilkov написа:
.Сега откакто има малък UPS (за половин-един час) като спре тока просто се спира да се слагат дърва ,но помещението пак си остава топло.

:2thumbs: Е, тука вече съм съгласен! Това имах в предвид и аз-спира тока, спираш да подаваш дърва на камината и чакаш-или да пуснат тока или да спре UPS-a след време :-D
emilvtc - специалист
НЕ съм специалист по камини и котли, но доста съм изчел по въпроса, а и съм говорил с доста производители на камини на панаира. Мнението на всички е, че ако системата камина+водна риза има принудителна циркулация с помпа (а не е изградена като термосифонна) - спре ли циркулацията - ВЕДНАТА трябва да се загаси и камината. В противен случай водата завира в ризата и системата излиза от строя.
Идеята на разширителния съд е да компенсира разширението на течността при загряването и в системата - примерно в системата има 100л течност. При промяна на температурата и от -5 до +90 градуса - тя разширява обема си примерно с 10л (незнам точно с колко). Така разширителния съд трябва да е малко над 10л. Той НЕ компенсира завирането на водата. До колкото знам - в подобни системи трябва да се избягва завирането на водата.

Обмислям вариант за отопление на къща с термопомпа и подово отопление + камина с въздушна риза. Така максимално ще съм независим от електроподаването, а и ще "хамалувам" на камината само когато е необходимо или за кеф. През другото време - термопомпата ...
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 45

Тема "Започна се... (Блог на строеж на къща)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: