• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
preslav - майстор
Приятелю (надявам се да не се обидиш, че се обръщам по този начин към теб), оценявам високо познанията ти в тази област (защото нямам никакви познания), но теоритизирането не ми дава никаква ясното по въпросите:
1. По-голямата икономичност значи ли по-голяма икономическа целесъобразност?
2. Трябва ли да си карам климатика нон стоп, и ако да, защо - изключвам комфорта защото той никога не е бил предмет на разговор за целесъобразност? И понеже много често се правят аналогии с автомобила - предмет на необходимост или на лукс е?
Ahmakov - специалист
preslav Ако добавя всичко което трябва, резултата няма да има нищо общо с твоя. И сметачката ще стане като моята и няма да има нищо общо с твоята.

Направи следното изчисление. Стена 4м, височина 2,7м, дебелина 0,25м от бетон. Намери специфичния топлинен капацитет на бетона. На база това сметни колко kJ топлина са ти необходими да затоплиш тази стена от 6С до 16С. Жокер. Изчисляваш колко кубика е бетона, умножаваш по специфичното тегло на бетона, умножаваш по спец. топлинен капацитет на бетона и това по темп.разлика. Тогава ще ти отговоря кое, как, защо. За автомобила питай тези дето ти дават пример с автомобили. Аз не разбирам много от коли. Само карам.
Тани - модератор
preslav написа:
8180 написа:
Пичове,
Май се отклоняваме от темата, а всички пишем по нещо вярно или не.
Аз не мисля, че се отклоняваме съществено от темата и ще се опитам да се обоснова.
На много места по време на дискусията стана въпрос, че едно от условията за икономична работа на "инвертора" е той да работи нон стоп, та по тази логика следващия ми въпрос щеше да бъде "Кой изяде икономията на инверторния климатик?", но нека първо чуя кой режим на отопление е по-икономичен - точно заради това се опитах да се абстрахирам за момент от източника на топло? И за да не е климатик, духалка или автомобил предложих варианта дърва. "Паля" не случайно съм го казал за климатика, паля печката, след 20-30 минути в стаята вече е приятно за живот и температурата продължава да се повишава, след 3-4 часа вече ми е безразлично колко приятно е в тази стая защото съм отишъл в спалнята - коя е съществената причина да изразходвам енергия компенсирайки загубите на помещението (помня, че Тани каза за конструкцията на сградата, друго какво)?
Тани, не ти разбрах аналогията с колата - извинявай, но се опитвам да си изясня нещата, а ако покрай мен и още някой си ги изясни значи ползата ще е по-голяма. Аз бих използвал аналогията с автомобила по друг начин, но предпочитам да замълча за момент и да чуя още мнения по зададения и уточнен въпрос.

Автомобила , както и инверторния климатик при различна мощност имат различна ефективност. Инверторния климатик , както се оказва има различен СОР на по- малка мощност , отколкото на пълна , а аз си мислех в началото на темата че е постоянен. Автомобила ще гори примерно 6 л/100км при скорост 90км/ч и 12л/100км при скорост 160км/ч

значи ако си караш спокойно ще изминеш 300км с 18литра а когато караш с максимална скорост ще са ти необходими 36 литра за същото изминато разстояние!

Ако включиш климатика и той трябва да преодолее 10 градуса разлика управлението му ще прецени че трябва да работи на максимална мощност , кято не се характеризира с особено добра икономичност. Да речем , че ще харчи 2000w (СОР 2), а ще отделя 4000W докато все още не се е заскрежил външния топлообменник при -5°С , след това ще отделя и по-малко. Така за 2 часа ще изхарчи 4kWh, а ще отдели 8kWh топина(СОР 5). След тези 2 часа ако го оставиш да работи ще мине на по-икономичен режим , защото ще е достигнал зададената температура и ще е затоплил предметите в помещението и ако го оставиш да работи на 16 градуса ще работи на да речем 200W , а ще отделя 1000W За денонощие ще ти изхарчи 4,8 кWh , но ще е отдели 24kWh и няма да му замръзне топлообменника! В същото време ще ти е топло денонощно и ако спалнята ти е с обща стена ,топлозагубите ѝ ще за по-малки! Реално с 0,8 kWh допълнителен разход получаваш 16kWh допълнително - това е КПД 20 (2000%) :idea: Разбира се примера е илюстративен и не знам доколко е преекспониран. Това могат да кажат специалистите , към които за съжаление не мога да се причисля. Направих си труда да изпиша всичко това и да дам конкретни цифри , за да може да ми бъдат показани евентуални грешки в принципните ми разсъждения! Ако сте забелязали в началото на темата бях от другата страна на барикадата , както се изрази 8180 малко по-рано :wink: Надявам се и аз да си попълня познанията в тази област!

Преславе , предполагам щом се включваш толкова много в подобни теми , значи си правиш сметка как да ти излезе най-икономично отоплението! Е време е да те разочаровам и да ти кажа, че сметките ти в дългосрочен план са АБСОЛЮТНО ГРЕШНИ!

Когато се проектира една слънчева система за БГВ икономията и възвръщаемостта на средствата за изпълнението им зависят не толкова от цената на самата инсталация , а на използването на топла вода. Колкото по голямо количество вода използваш , толкова повече енергия пестиш за подгряването ѝ! При отоплението е същото. Колкото повече време и до по-високи температури отопляваш , толкова повече ще спестиш от използването на инвертор.
В твоя случай реално на тебе ти трябват на ден не-повече от 3-4kWh енергия за да си топлиш стаята и то в най големите студове, защото топлиш до ниска температура и за около 2 часа на денонощие. Ако се топлиш с духалка това прави по около 50 ст. на ден или около 80-90 лв. на година. Погледнато от икономическа гледна точка отоплението с климатик е неоправдано в този случай . Един що-годе свестен инверторен климатик ще ти струва поне 1000 лв. Нека приемем че си вложиш тези 1000 лв вместо в климатик в банката на депозит. Ако си намериш банка за 8-9% на година , ще си плащаш с лихвата тока и няма да те бърка колко градуса е отвън, защото печката ти ще е с едно и също КПД и при 20 и при минус 20 градуса! Ако с парите си купиш климатик след 4-5-6 години не стига , че няма да имаш в банката 1000 лв , а ще трябва да дадеш още 1000 за нов климатик. Реално икономията ти спрямо печката ще е 50-60 лв на година в идеалния случай , което ще рече , че ще си на печалба след около 20 години ако дотогава не се развали климатика - не ти ли звучи абсурдно!

ПП Преславе , радвам се че докато напиша този дълъг пост сам си споменал , за икономическа съобразност! Явно съм ти отговорил преди да зададеш въпроса и правилно съм преценил приоритетите ти!

ППП сега като погледнах часа на публикуване на поста ти , явно просто не съм прочел постовете на тази страница!
8180 - майстор
Колега Ахмаков,
Благодаря за картинката и разясненията, но са станали още по-подробни за да ги възприема лесно. Няма лошо - ще опитам.
preslav - майстор
Ahmakov написа:
Направи следното изчисление. Стена 4м, височина 2,7м, дебелина 0,25м от бетон. Намери специфичния топлинен капацитет на бетона. На база това сметни колко kJ топлина са ти необходими да затоплиш тази стена от 6С до 16С. Жокер. Изчисляваш колко кубика е бетона, умножаваш по специфичното тегло на бетона, умножаваш по спец. топлинен капацитет на бетона и това по темп.разлика. Тогава ще ти отговоря кое, как, защо.
Извини ме, но са ме учили да чета поне три пъти условието на задачата преди да пристъпя към решаване - твоето условие го прочетох повече от 3 пъти и не мога да схвана целта на мероприятието. Ако говорим какво количество топлина може да акумулира въпросната стена е едно, ако говорим колко топло би могло да "избяга" през нея е друго - аз говоря за загубата "бягството" на топло, а ти за какво ме питаш не вдявам. Доколкото те разбирам ти ме питаш коло енергия ми е необходима за да загрея една кофа с вода от 16 до 100 градуса, а аз говоря за това каква топлина би избягала през стените на кофата докато я грееш от едната до другата температура т.е. дали всичкото топло от котлона е отишло за да затоплиш водата или част се е загубила за да топлиш и околното пространство?
Бягам да чета и другите мнения, че видях че и с Тани уж пишем за едно и също, а все се разминаваме.
Ahmakov - специалист
preslav Преди да избяга топлото през стената, първо трябва да влезне в нея. Така ли е или бъркам нещо. Като се стопля въздуха в помещението, стените и мебелите и те се стоплят или бъркам. При наличие само на вътрешна изолация и включване на отопление за няколко часа се получава конденз в стената. Това увеличава в пъти количеството на преминаващата и отлитаща в пространството топлина. Стойностите на коефициентите за изчисляване на топлозагубите се отнасят за сухи стени и изолационни материали.
Не съм те карал да топлиш вода, исках да умножиш 5 числа.
hladnia - специалист
preslav написа:
Извини ме, но са ме учили да чета поне три пъти условието на задачата преди да пристъпя към решаване - твоето условие го прочетох повече от 3 пъти и не мога да схвана целта на мероприятието.
E ама тая тема край няма .Общо взето повтарят се едни, и същи неща докато някой, не се откаже да спори .
Имам чувството че се пише, само да се подобри рекордите на гинес по страници. [-X :-D
vankovarnata - специалист
8180 написа:
vankovarnata написа:
8180 мъчиш се за докажеш невъзможното.
Е, щом си решил, че нещо доказвам - обори го. Няма лошо.
Опитвам се да си изясня кое от написаното тук и другаде е вярно или се преповтаря (преписва) нещо полувярно и търговско. Засега, дори на себе си нищо не съм доказал, нито пък Вие, по-разбиращите сте обосновали повтарящите се твърдения. Имам някъде по-горе формулиран "Мит 1" (след като Ахмаков ме светна) - не видях (или пропуснах) някой да го обори и толкова.
Ето ти и за теб (сигурно за 7-ми път питам):
1. Какво се включва (или не) в декларирания СОР. Включеното мери ли се, изчислява ли се или как? Преди да се включи колегата Ахмаков, почти всички твърдяха, че се отчита всичко, минало през щепсела, ама... :? После се оказа, че дефроста не влиза, вентилаторите, управлението, нагреватели, филтри и т.н - също, ама те били нищожни.
А защо? и колко е реален такъв СОР? Не се ли напомпва търговски СОР с всичките тези изключвания?
При ниски температури, когато, и СОР и мощността падат, а някои от "нищожните" се качват - какво правим и къде отива някакъв РЕАЛЕН СОР?

2. До каква температура вън има РЕАЛНО оползотворяване на природна енергия (икономия)?
На втория въпрос не ми отговаряй като Ахмаков (позовавайки се на СОР), преди да си отговорил докрай на първия.

Би трябвало да е просто за знаещите, остава да го изложат разбираемо и достъпно за Форума.

П.П. Споменавам няколко пъти колегата Ахмаков, само защото считам, че той даде доста инфо (поне за мен) и се опитва да внесе някаква яснота (но и нови въпроси), макар на моменти да изглежда като спор отстрани. :partyman:
Нов климатик DAIKIN - Модел: AN28LRS
Тип:
Инверторен

COP:
COP/APF 6.7
Препоръчителна кубатура:
до 140 m3

Произход:
Япония

Модел:
2010 г.

BTU:
14000

COP:
COP/APF 6.7

Охладителна мощност:
2.8 kW (0.6 - 4.0) kW

Отоплителна мощност:
3.2 kW (0.6 - 7.7) kW

Консумация (охлаждане):
570 W (95 - 1.060) W

Консумация (отопление):
555 W (95 - 2.070) W

Фреон:
R410A

Машината без екстри има разход под 1800вата. Ти си определи копа. При желание да пуска език докато минаваш се плаща. Нали така? Копа е за хладилната част не за екстрите дет си плащаш. Те са допълнителен разход дет го спираш и оставаш на база. Това ако не си го разбрал за климите защо ги коментираш? Оф не ми се спори и пише.
Казва Ахмаков ама и той как си мълчи някаде и как излиза с нещо дет е ...... Много слъзга и е слъзгав. :) Без лоши чувства :partyman:
8180 - майстор
vankovarnata написа:
..
Благодаря,
Но поне да не беше цитирал въпросите ми, че отговорът пак ми се губи.
Приемам, че от климатици не разбирам, че може да съм доста тъп (досаден, нервиращ), но не ти е ЧИТАВ ТЕХНИЧЕСКИ отговорът.
Пример за читав:
1. СОР (при 7оС външна и 20оС вътре) е отношението на полезната отоплителна мощност отнесена към сумата от потребяемите електрически мощности от:
- компресора с КПД хх%;
-.............;
-.............
От измереното на щепсела НЕ СА включени (присъщи, екстри, свирки и др):
- вентилатор 1;
- вентилатор 2;
- двигател 1;
- нагревател 1;
- мощността необходима за предотвратяване/отстраняване на заскрежаване/обледеняване;
- ...........;
- екстра;
- свирка.
С отчитане на присъщите за работата на КЛИМАТИКА величини, "РЕАЛНИЯТ СОР" е хх.

1.а При външна -7оС нещата изглеждат така:
..................

Заб.:
Определянето на СОР ("реален СОР") се извършва в специализирана камера (примерно), с измерване на топлинната и електрическата енергии за достоверен период от време, включващ характеристичните режими на машината.
или
Определянето на СОР ("реален СОР") е сложна и недостъпна за простосмърни работа и последните трябва да се доверяват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на шаманите и търговците от гилдията.. Не трябва да забравяме, че освен икономии за нашия джоб, изполването на климатик щади Планетата, която е на всички. :)

2. С отчитане на т.1 и физичните тенденциите, които имат присъщите за работата величини, може да се очаква (или е доказано), че около -ХХоС "РЕАЛНИЯТ СОР" достига 1 и по-нататъшното използване на климатика за отопление е необосновано.
preslav - майстор
Ahmakov написа:
preslav Преди да избяга топлото през стената, първо трябва да влезне в нея. Така ли е или бъркам нещо. Като се стопля въздуха в помещението, стените и мебелите и те се стоплят или бъркам. При наличие само на вътрешна изолация и включване на отопление за няколко часа се получава конденз в стената. Това увеличава в пъти количеството на преминаващата и отлитаща в пространството топлина. Стойностите на коефициентите за изчисляване на топлозагубите се отнасят за сухи стени и изолационни материали.
Не съм те карал да топлиш вода, исках да умножиш 5 числа.
Мисля, че сериозно бягаме от темата, не че аз бягам от въпроса - точно заради това ти предложих да говорим на "лични" за топлозагубите!
Извини ме за любопитството, но ти да не би да си преподавател в някой университет?
С подобаващо уважение!
Ще си позволя последно в тази тема да дам отговор на въпросите ти (разбира се според възможностите си).
1. Зависи къде ти е поставена изолацията.
2. Спорен е въпросът за получаването на конденз, кога и къде зависи от много фактори, ще докладвам когато се наложи да разбивам изолацията, която правих тази есен (вътрешна).
3. Топленето на вода е една аналогия със стаята - водата е въздуха в стаята, стените на кофата (гърнето, тенджерата, котела) са стените на стаята, котлона е климатика (духалката, печката на дърва и т.н.)
Напиши ми петте числа, които трябва да умножа примерно 2х3=..., 16х17=..., и т.н. извод...Ще ги умножа и ще споделя резултата.
Чак сега обърнах внимание на това (от предишен твой пост) "Не е лошо, преди да доработваш нещо, първо да разбереш, как се рабори с него, какво обхваща и чак тогава да му се доверяваш или не." - доработил съм нещо мое, от изчисления за една стена съм го направил на изчисление за цяла стая. Разбира се никой не е застрахован срещу грешки, но забий пръст в нещо конкретно, а после да говорим за слаби и силни страни в методиката!
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: