Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Pavel - напреднал
Орехи направо в земята съм опитвал да садя, но винаги неуспешно. Най-добре насади в някоя стара пробита кофа и след една година го присади. По този начин съм насадил два ореха, които добре се прихванаха. Не съм убеден обаче, че плодовете ще бъдат със същите качества.
Sk4 - специалист
ebahti написа:
Не че съм много компетентен амам........сее се жито и овес..и треВа.примерно ама дръвата се садат...доколко знам де..Е тука е местото на Градинара да се изкаже...освен ако не е бал майката на форумо.... :?
така си е, добре, че сме си ние да ги превъзпитаме... иначе нема оправиа :lol:
не е кой знае каква философия да си засадиш орех... не изисква чалъм, копваш с лопатата двайсетина сантиметра, и поставяш плода/ореха, сезона и почвата не са от значение/ каквото боднеш, такова ще береш, при ореха правилото за ашладисване не важи...
Стефко - специалист
Да се изкажа и аз. Орехи садя в началото на февруари в ред с разстояние между тях поне 30 см. Садя ги на дълбочина около 10 см, като задължително поставям под ореха плочка или керемида. Притъпква се добре. При засушаване се полива. На следващата година се изважда разсада, подкастрят се корените и централния корен, и се садят на вече определеното място. Като всяко младо дръвче, и тук се полагат по-внимателни грижи - окоповони и поливони ридовно. И след 5-8 г в зависимост от сорта, вече ще имате продукция. Но, за да няма орехи с червеи, се пръска с разтвори по опрелен начин и време.
velsi - Почетен майстор
Това с плочката с каква цел?
Стефко - специалист
За да не расте централния корен към центъра на земята. :?
MamaMy - майстор
Чувал съм, че ореха е огледално дърво. Каквато му е короната, такива са корените.
ArturDent - Почти Безобиден
Ами то повечето в нашия район са такива. В тропиците и на север е друга бира.

А за ореха - можело е да го засадиш наесен, но и напролет може.
Общо взето, когато на едно дърво му падат плодовете, тогава е нормално да садиш, от семка/костилка.
Sharkolia - специалист
velsi написа:
Това с плочката с каква цел?
Мисля ,че той говори за производство на разсад. Сиреч целта на Стефан е да лесно да може да изкопае разсадът.
Иначе понеже имам в довора си "чарвен бук" (незнам дали се наричат така ,ала има листа с цвят бордо-виолетово едно такова) ми се искаше да разсадя още едно дръвче и незнам как става ,та един приятел ми спомена ,че на пазара има разни продукти с ,които ако третираш клонка можеш да и образуваш коренова система.Та мисълта ми е ,че ако твакъв "окоренявач" може да пусне корени на клонка ,кво остава за самата семка.
raymen - помощник
Относно ореха и аз да си дам мнението, значи безмислено е да садиш орех и да се надяваш да ти дава големи орехи, като този, който си засъдил. Веднъж ми обясниха, че за да дава хубави орехови ядки трябва да се облагороди или да се селектират години наред. Облагородяването става като присъдиш калем от плододаващото дърво върху подложка пак орех. Да речем засяваш ореха и след като изникне и стане около 1/2 -1 метър, тогава му се прави разрез в кората и там се втъква калем от "оригиналното" плододаващо дърво. което почва да се развива и гарантирано ще дава плод при това ядките му ще са със същото качество като на дървото донор.
Sk4 - специалист
за ореха това не важи...

Тема "засяване на орех" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: