Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
svetliopi44 написа:
Трябва ли ,и ако да с какво да смажа направляващите , .... каква грес да използвам.
Производителя на моите лагери препоръчва да се смазват с турбинно масло ISO G32 до G68, или литиева грес No.1. Аз използвам литиева грес.
svetliopi44 - Чирак...
Значе ,направляващите са с подпора купени от Ексорор.
Изображение

Лагерите са от този тип ....
Изображение
купени пак от там...

Гледам че не вървят мазно , а има нещ като леко задържане ... кето мисля че нетрябва да г има .
Благодаря.
MrMurdjo - майстор
dobrinski написа:
Благодаря много на всички!!! Много ми помогнахте. Спирам се на последните две схеми на контролер и на драйвер. В руския форум намерих и платките. Остана неясно за мен смисъла на синхронизацията на драйверите /пин 1 на L297/. В някой от схемите на руския форум гледам, че не се използва. Как работят моторите със и без синхронизация?
Това е, ако правиш всички на една платка. Реализираш RC времезадаващата група на честотата на чопъра само на единия чип, на другите - не, а от краче 1 подаваш импулси на същото краче на другите и така всички ще работят синхронизирани с една честота.
Ако не се ползва, се оставя висящо.
Аз лично предпочитам контролерите да са ми самостоятелни - лесно се взаимозаменят, ако някой направи проблем или се повреди. На обща платка в този случай е по-неудобно.
dangelov - напреднал
MrMurdjo,много си прав, страшно неудобно е когато вдичко е на една платка.
dobrinski - специалист
Това изпълнение много ми хареса и съм се спрял на него. Еднослойна платка, няма да си бода очите с SMD елементи......
Прикачен файл:
L297+IR2104_2.JPG
alien - специалист
svetliopi44 написа:
Значе ,направляващите са с подпора купени от Ексорор.

Гледам че не вървят мазно , а има нещ като леко задържане ... кето мисля че нетрябва да г има .
Благодаря.
това само един лагер ли е? по принцип отворените малко мърдат по размер, т.е. ако няма прът вътре лесно се свиват, и обратно - единственото което го държи да не се разширява е външната черупка, така че спрямо затворените лагери малко стегнатост не е излишна, имайки предвид че при натоварване се опитва да се разширява
MrMurdjo - майстор
Този модел специално не е ли с регулиране? Поне на описанието и на снимката тук има някакво винтче от страни. Общо взето, ако го движиш без никакво натоварване, има усещане за неравномерност, но ако го притиснеш с ръка, движението става по-гладко, предполагам че е защото сачмите не притрепват, както когато са без товар.
svetliopi44 - Чирак...
По два лагера на опора слагам ... мисля си че нещо в сеосието може да не съм направил точно :?
Когато опората е в един лагер върви супер леко , но вкарам ли я и във втория лагер нещата не са добре... мисля да разширя отворите за захващане на плота за да имам възможност за лек реглаж.

Мурджо сега видях че си писал ... то тоя реглаж с тея винчета е общо взето вятър работа ... или поне аз не видях прмяна като ги натягах и тхлабвах съответно.
MrMurdjo - майстор
Първо трябва да докараш паралелност на опорите, след това може лагерите от едната страна да се монтират с продълговати отвори за донагласяне. Аз си бях направил шаблони за разпробиване, които ми изрязаха на лазер от 2 мм желязо с центроващи отвори и точно определени отстъпи от краищата им.
Иначе, пробвал съм и да залепя лист с чертеж и така да сложа центрове на ръка, винаги поне един ще е мръднал. Малко, но достатъчно.
alien - специалист
щом е съосието тогава чук оправя нещата :-D по широки отвори, затягаш първо малко, леко почукване тук-там, като се намести и тогава затягаш по силно
докато пръта е в първия лагер, преди да влезе във втория се вижда отклонението на първия, после наобратно и се оправя
скоро монтирах танкети, принтирах лист с точно разположение на отворите, внимателно центриране, после пробиване с колонна бормашина, и пак някой от многото отвори е в страни, само него разпробивам, малко по голям отвор и става
при работа на ръка колкото и прецизна да е пак си остава на ръка

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: