• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 33
Всички въпроси за вилата.
complast - специалист
OwnerBG написа:
Фло, на друго място се бяхме разговорили за зидане на камък с кал /глина/ и слама. Напролет живот и здраве ще се случват нещата. В рецептата съм предвидил глина, рязана слама, и вар. Каква вар да слагам и в какво количество. Дай количества в лопати на количка, че майсторите от проценти не отбират. Стената ще е с височина около 80см. Няма да носи тежест а ще е от тип ограждаща. Ще има подобие на стреха. Дебелина около 40 см.
Ако ще ползваш кал помисли за асолютна защита от дъжд,сняг и т.н...
Не си прави експерименти за да не си отвориш двойна работа.
Pooh - майстор
complast написа:
OwnerBG написа:
Фло, на друго място се бяхме разговорили за зидане на камък с кал /глина/ и слама. Напролет живот и здраве ще се случват нещата. В рецептата съм предвидил глина, рязана слама, и вар. Каква вар да слагам и в какво количество. Дай количества в лопати на количка, че майсторите от проценти не отбират. Стената ще е с височина около 80см. Няма да носи тежест а ще е от тип ограждаща. Ще има подобие на стреха. Дебелина около 40 см.
Ако ще ползваш кал помисли за асолютна защита от дъжд,сняг и т.н...
Не си прави експерименти за да не си отвориш двойна работа.
Абе едно време всички къщи са се зидали с кал и не са падали ... може и да не е чак толкова опасно ... мисля си просто на глас. :?
Фло - специалист
OwnerBG написа:
Не мога да ти кажа конкретно,то си зависи и от самата глина, доколко става пластична за разстилане,трябва да си я пробват,но според мен две-три лопати гасена вар на една количка пръст.
Напролет съвсем вероятно е да ти предложа и ланолинова емулсия за водоустойчивост на глината,ако изграждате и постройки от глина. Химическият гигант BASF също се занимават с този въпрос:за водоустойчивостта на глината и даже са направили демонстрационна стена от глина на открито.Въобще интереса към най-стария строителен материал-глината се е възродил, особено в Германия.
Stefan2000 - специалист
complast написа:
Ако ще ползваш кал помисли за асолютна защита от дъжд,сняг и т.н...Не си прави експерименти за да не си отвориш двойна работа.
Така е, но complast явно има предвид, че калени зидове изложени директно на дъжда няма да ги бъде дълго.
Но това важи и за всичко останало в една стара къща, протече ли покрива и не се вземат мерки, отпиши я.

Попрочетох това онова за ланолина. Оказва се, че хората по света си го ползват и за такива цели.
Та в случая за консервация на дървото, вероятно ще трябва да е във вид на емулсия. За момента го видях да се предлага само на едно място за 45лв/кг. Това ли му е нормалната цена? Четох че може да се разтваря до 200%, но какво точно означава това? Разтвор 1:2 или 1:200?
И ланолина има ли антинасекомно действия?
И понеже е мазен, предварително ли трябва да се оцвети(байцва) дървото което ще се третира с него, или байца може да е прибавен към емулсията?
На истина много въпроси задавам, но по-добре да си изясним нещата сега докато има повече свободно време ;)
Фло - специалист
Ланолина буквално е животински восък.Не е мазнина и химически може да се опише като естери на холестерола.Човечеството го е използвало,откакто е започнало да стриже овцете ,отпреди няколко хилядолетия,примерно 7.За импрегнация на дървесина и кожи са го използвали още древните араби при корабостроенето си.Има описани рецепти от ланолин и гасена вар за обмазване корпуса и палубата на кораб и в Приказките на Шехеразада.
Ланолина предпазва овчата вълна от омокряне и пълзящи насекоми, например мравки и това е в резултат на еволюционното развитие на овцата за устойчивост спрямо вредителите и при начина и на живот.Овчарите отдавна са забелязали ,че оградите и вратниците на кошарите не гният, овцата и да е легнала върху мравуняк ,мравките не я полазват.
Ланолиновата емулсия може да се прилага в циментови замазки,бетон ,глина като водоотблъскващо средство,като средство за борба с термитите и редица други технически приложения.Вероятната цена на литър емулсия е около 1лев без ДДС ,което позволява широко използване.
При третиране на дървесина първо се байцва с байц на водна основа,после ланолинова емулсия като грунд и може да се лакира отгоре за финиш. Ланолина не оставя мазни петна.
Последна промяна от Фло на съб яну 07, 2012 7:25 pm, променено общо 1 път.
OwnerBG - специалист
Фло написа:
Ланолина буквално е животински восък.Не е мазнина и химически може да се опише като естери на холестерола.Човечеството го е използвало,откакто е започнало да стриже овцете ,отпреди няколко хилядолетия,примерно 7.За импрегнация на дървесина и кожи са го използвали още древните араби при корабостроенето си.Има описани рецепти от ланолин и гасена вар за обмазване корпуса и палубата на кораб и в Приказките на Шехеразада.
Ланолина предпазва овчата вълна от омокряне и пълзящи насекоми, например мравки и това е в резултат на еволюционното развитие на овцата за устойчивост спрямо вредителите и при начина и на живот.Овчарите отдавна са забелязали ,че оградите и вратниците на кошарите не гният, овцата и да е легнала върху мравуняк ,мравките не я полазват.
Ланолиновата емулсия може да се прилага в циментови замазки,бетон ,глина като водоотблъскващо средство,като средство за борба с термитите и редица други технически приложения.Вероятната цена на литър емулсия е около 1лев без ДДС ,което позволява широко използване.
Фло, благодаря за рецептата с варта. Здраво си подхванал ланолина. Непрана вълна ще търсиш ли. :?
Фло - специалист
OwnerBG,заслугата е твоя!Накара ме да се върна 8 години назад и да погледна от друг ракурс.Три години след като занемарих тази работа е излязъл американски патент,който видях наскоро и който потвърждава тогавашните ми търсения. Цехът е до гр.Белово, Пазарджишко.Непрана вълна ще приема с надеждата да е от тънкоруни овце.Щото ланолина е повече,ама в крайна сметка от каква да е порода пак става. Въпроса е какво ще правим с толково много изпрана вълна после. Засега това е заниманието!
Стефко - специалист
badves написа:
Оградката пази и от студ,снимката е от днес.
Да, бе..... Един приятел рибар казва, че в лодката му е по-топло, отколкото навън :lol:
Фло - специалист
Стефко написа:
badves написа:
Оградката пази и от студ,снимката е от днес.
Да, бе..... Един приятел рибар казва, че в лодката му е по-топло, отколкото навън :lol:
Това е защото сигурно е до под мишниците на завет и него духа вятъра.Така не му действа уинд-чил ефекта,при който вятъра на всеки метър за секунда скорост ,отнема по един градус температура .
OwnerBG - специалист
Фло написа:
OwnerBG,заслугата е твоя!Накара ме да се върна 8 години назад и да погледна от друг ракурс.Три години след като занемарих тази работа е излязъл американски патент,който видях наскоро и който потвърждава тогавашните ми търсения. Цехът е до гр.Белово, Пазарджишко.Непрана вълна ще приема с надеждата да е от тънкоруни овце.Щото ланолина е повече,ама в крайна сметка от каква да е порода пак става. Въпроса е какво ще правим с толково много изпрана вълна после. Засега това е заниманието!
Пазарджишко е добре. Наблизо ще ми е. Ама да не подхващаме овчите теми че темата тук е друга.

Някой да сподели на каква цена взима камъка.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 33

Тема "Ограда от дялан камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: