• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Благодаря Ви много за коментарите и критиките.

Започвам по ред:
VLADO66 - „Банята обслужваща детската е далеч през две врати.” – Така е за съжаление. Идеята ми беше ако стаята до входа се използва като кабинет – достъпа на външни хора до останалата част на къщата да е ограничен.
„Покрива може да е обикновен двускатен без финтифлюшки.” – Какво имаш в предвид? Ако е „повдигнатата” му триъгълна част от южната страна – опитах се да му предам височина и да „отворя” место за прозорци на юг. Не се сещам как да го направя по друг начин. Можеш ли да ми подскажеш как?
„Една покрита тераса играе много по-голяма роля от полу-покритата.” – Принципно съм съгласен с теб. Доста мислих по въпроса и определено не съм готов с решението., Пълното закриване на терасата ще спре слънцето в спалнята, а ми се ще сутрин и до обед спалнята да е максимално огряна от слънцето. От друга страна ми се ще да има някаква „сушина” за столовете и масата на верандата. Мислих за прозрачен навес, но възниква въпроса с почистването му, а и май това никак няма да е евтин вариант ..... Можете ли да ми помогнете с идея как „и вълка да е сит – и агнето да остане цяло” ?

Държа да имам работилница пред гаража. Тя същевременно ще е и склад.

„Съобразени ли са мокрите помещения на първи етаж с тези на втория?” – общо взето разпределението на подпокривното пространство ще „копира” това на първия етаж и мокрите помещения ще са над тези на първия етаж. Все още не мисля за въпросното разпределение. Ще го мисля, ако някога ми се наложи...

Фло - „Всяка чупка е колче ,геодезична точка” – дадоха ми цена 10лв за геодезична точка. Това като сума няма да е значително оскъпяване. Относно кофражирането – идея си нямам ... Можеш ли съвсем грубо – на око да ми дадеш някаква идея с колко въпросните чупки биха оскъпило строежа?
Наистина целта е проекта да е ниско-бюджетен – без излишни глезотии. Като избистрим идеята ще се коментира и с конструктура.

Бат Иво - - „Този проект ще струва майка си и баща си не че ме бърка де , но го имай предвид” Кое е това, което смяташ, че оскъпява проекта? Защо мислиш, че ще е скъп?

ArturDent - - „Говориш за едноетажна къща, а това на картинката си е направо двуетажна, като над втория етаж няма да имаш плоча” В селската община ми обясниха, че няма проблем скатовете (кота корниз) да се повдигнат от етажа с 1.40м. Така ако покрива е двускатен (архитектурно изискване и решение) – изискванията се спазват и къщата все още е едноетажна. За площтта под покрива се плаща данък (редно е), но той е доста по-малък от този за етаж (около 3 пъти). Все пак това не е пълноценен етаж и няма как да бъде, нали?

„Пишеш двускатен покрив, но извинявай много, ако това е двускатен, искам да видя как си представяш многоскатен ;)” - Ами почти двускатен е де ... ;)

bulhomes2 - Нямам решение за барбекюто. Ще обмисля идеята ти. До момента мисълта ми беше как да вкарам „южно” слънце в спалнята ...

Относно мокрото помещение и „изкуствената” вентилация – определено не съм фен на такова решение. Може и да греша, но прозореца в банята ми се вижда най-добрата вентилация.

PIP – Идеята ми беше къщата да е едноетажна – нещо като проекта на ArturDent. От общината ми подсказаха обаче , че имам право да повдигна покрива с надзид до 1.40м, при това без значително оскъпяване на данъците и проектантския труд. Мисля също, че въпросния надзид няма да оскъпи значително цената на покрива, но за в бъдеще би дал възможност за увеличаване на жилищната площ без да се пипа покрива, а само чрез преграждане с леки „сандвичови” стени.
Всъщност можете ли да ми дадете груба идея с колко въпросния надзид би оскъпил проекта?
От друга страна – не искам ежедневно да катеря стълби – особено на старини. Да, спалните горе, а всичко друго долу – това е по-евтиния вариант, но ...

Tsilkov – „Бих те посъветвал гаража и работилницата да ги направиш на конструктивна фуга и изобщо да не ги изолираш - така ще си спестиш приятна сума от въздуха.” Би ли ми обяснил по-подробно какво е конструктивна фуга и какво имаш в предвид?

„С чупките си прекалил една идея ,но поне не си се олял безмислено/какъвто проект наскоро някой беше публикувал и се разсърди на критиката/-ако ти е интересно мога да драсна няколко реда как да постегнеш нещата без да става скучна сградата.” Да, моля те дай ми идея.

„Подпокривния ти етаж си е жив втори етаж като пари за строителство ,отопление,чистене и поддръжка .Това трябва да го премислиш още веднъж и то много сериозно ” - Мисля го непрекъснато, но ми липсва инфо относно оскъпяването ... Моля помагайте ...

„P.S.Струва си и да помислиш да преместиш антрето така ,че от гаража да се минава през него да си оставиш обувките и якето.Така и до банята няма да ти се налага да стигаш през по-хладното антре.Ама това е второстепенна грижа - мисли етажа.”
- Това го мислих още преди да ми дадат идеята за „подпокривния” етаж и не можах да го измисля. Долепения гараж до къщата ми „изяжда” цялата северна фасада и не се сещам как да измисля входа за етажа и този от гаража да се обединят и да се „изолира” пътя на „обувките” от този на „чехлите” – без да се пресичат ... (без добавяне на допълнителна площ за още коридори) Това май си е сериозна задача ...

„То при него основната /родителска / спалня е долу така ,че това не важи.Иначе си 200 процента прав.” – Има още нещо, което не съм коментирал до момента. Родителите ни са възрастни хора и предполагам, че когато няма да могат да живеят отделно - ще живеят с нас. Втората стая (тази до входа) мисля да е за тях. И те няма да могат да изкачват стъпала – не дай си боже да говорим и за инвалидни колички. Та за да не се чувстват „заложници” – трябва да имат достъп до всекидневната и верандата – дори и с количка ...
Е- детската стая(и) в този случай ще е на „втория” етаж, пък макар и с мансарден покрив – няма как ...
schuldiner - майстор
Бях почнал да пиша, като излезе съобщението ти... ами вземи пак разгледай проекта на Артър и виж разликите! Щото прилики почти няма.
Ако още не си решил за разпределението, вземи това на най-големия панелен апартамент (няма по-изчистен масов случай) и ако трябва, прибави още някое помещение. Има за ляв, десен, среден апартамент, според ориентацията на парцела ще си го нагодиш към Юг или накъдето искаш. Не се подвеждай по реномето на панелките, изпълнението и външният вид нямат нищо общо с функционалността.
От там извеждаш формата на сградата, за предпочитане правилна, но една-две чупки се преглъщат.
Гаражът и работилницата само ги маркирай като позиция, не е необходимо да са в основното застрояване. По-удобно е да са независима лека конструкция, външно оформени в стила на къщата.
Покривът е еднакви пари и без надзид, и с надзид 1,40. Щом ще усвояваш подпокривното, значи двускатен (по-грозен и по-нестабилен, но пък по-евтин и по-пълно използване на площта). Самият надзид, преградните стени, дограмите, сервизните помещения струват колкото и на основния етаж. Ако към по-осветения триъгълник заложиш тераска, няма да сбъркаш, ама щом са детски стаи, помисли пак...
Имай предвид, че едно вътрешно стълбище ще ти разбие целия първоначален проект - едни 10 квадрата трябва да ги жертваш, а и подстъпите да съобразиш...

В крайна сметка, поне половината къщи-вили от соц-а са с усвоени тавански помещения. Вариантите не са чак толкова много и можеш да ги видиш навсякъде... Харесваш си къща, харесваш решението и копираш, какво толкова?
tangarov - специалист
Здравей,

като цяло много ми хареса описанието на това което искаш и а и на това което си направил "предпроектно".
Обаче това което виждам на идейния проект е нещо много по амбициозно и за доста висок бюджет - без да те плаща разбира се. Всеки сам си решава на колко да си вдигне летвата ...

В предните постове колегите са описали някои от опасностите при този проект ... нама да се повтарям.

Но понеже като четох първоначното ти описание си направих аналогия с моето, ще ти покажа точно какво разбирам и какво на практика реализирах аз при подобно описание:

2D - идеен проект на Visio
Прикачен файл:
Zagore-4.JPG
3D - идеен проект на Sweet Home 3D
Прикачен файл:
8_3D_Zagore_01072010.jpg
Прикачен файл:
4_3D_Zagore_01072010.jpg
Прикачен файл:
5_3D_Zagore_01072010.jpg
Прикачен файл:
7_3D_Zagore_01072010.jpg
Последна промяна от tangarov на нед яну 08, 2012 8:32 am, променено общо 1 път.
tangarov - специалист
В крайна сметка се получи това:
Прикачен файл:
IMG_9496.JPG Северната фасада - поглед от улицата
Прикачен файл:
IMG_9527.JPG Южната фасада - гледа към останалите 600 кв.м. градина
Прикачен файл:
IMG_9528.JPG Западната фасада - поглед на север към улицата
Прикачен файл:
IMG_9776.JPG Лицето гледа на запад, към зелена общинска площ, предвидена за градинка
Прикачен файл:
IMG_9600.JPG Източната фасада - на калкан
За мен това е функционалното еднофамилно жилище при програма "минимални разходи - мксимална функционалност".
Подпокривното пространство ще съдържа две спални, баня и тоалетна точно над тази на етажа, кабинет и складово помещение. При мен има и тази особеност, че еднага страна (източната) ми е на калкан заради бъдещи роднински изпълнения. Но и самия парцел (13м. лице и 60м. дължина) не предполагаше много варианти...

Какта казаха и колегите, едиственото, което от сегашна позиция оценям, че би било по-рационелно, е гаража да не е вграден в къщата, а да се изпълни като пристройка, защото в момента ми излезе по себестойност като жилищна площ.
Вяка чупка, Всяко "раздвижване" оскъпява доста и ако бюджета ти е ограничен като моя, съвета ми е да не се впускаш в такова приключение. Само за пример - триъгълника на покрива за повече светлина ще ти струва ~1000 лв., колкото на практика е един тавански прозорец VELUX, само дето него можеш да го добавиш допълнително по всяко едно време, а тази чупка на покрива трябва да ивестираш веднага. Освен това има още 2 улами, още било ш т.н. разходи и бъдещи язви на покрива.

Но пак казвам - всеки си има мнение и то трябва да бъде уважавано. Ако това е твоята визия - значи това трябва да бъде твоя дом. Също така е много вярна и поговорката ни "Три пъти мери, веднъж режи".
Фло - специалист
emilvtc написа:

Фло - ... Можеш ли съвсем грубо – на око да ми дадеш някаква идея с колко въпросните чупки биха оскъпило строежа?
Наистина целта е проекта да е ниско-бюджетен – без излишни глезотии. Като избистрим идеята ще се коментира и с конструктура.

...
Ами съвсем грубо и на око: 20 чупки ти са 20 колони само по периферията или 5 пъти повече,ако изходим от възможностите от колона до колона максималното разстояние да е 7,20 м.например/ако говорим за нискобюджетен проект/.
Всяка чупка в основите иска усилено желязо ,разкроен кофраж ,който дава много фира,допълнително укрепване,ръчно оформяне на изкопа .Нагоре ригелите над зидарията също стават със сложна форма и много на брой,и отива повече време за изпълнение и материали,кофража и армирането на етажната плоча също е по-скъпо,заради чупките и усилителите и връзката с колоните.Въобще впечатлението ми е,че изпълнението този проект ще е много по-скъпо,
и с кредит става още по скъпо ,щото 1 лев излиза поне 1,50.Най-добре е този разговор да се води с конструктора и да му се даде задание за нискобюджетен проект.Като ти направят проекта да ти включат и количествена сметка т.е. какви и колко материали ще отидат,която после трябва да се остойности по актуалните цени . Заложи + 15 % непредвидени разходи и тогава си прави сметките.
tangarov - специалист
Флое прав, много е важно като ти правят проекта да ти направят и читава количествено стойностна сметка. На мен ми я спестиха в проекта, та се наложи в последствие да я възлагам на приятел конструктор. Но пък сметката на количествата му беше толкова точна, че в крайна сметка нямаше дори 4-5% разлика. Това разбира се ако ти е коректно геоложкото проучване и не се появят изненади в основите, където може да стигнеш до +30 % че и отгоре ...
При мен пишеше ивичести основи с дълбочина 80 см. и наистина здравата пръст излезе на 75-80 см. Плюса дойде основно в това че ги накарах да увеличат височината на първия етаж с 20 см. и сега е 2,94 м. чисто след подовата изолация и замазка (3см. фибран + 3см.замазка). Ще имам и 20 см. окачен таван, в който ще вървят въздуховодите от камината за отопление на стаите. Така чистата височина ще остане ~ 2,70 м.
При лоша геология или лоша количествена сметка може да се получи като на един мой приятел - +30 кубика бетон в основите, което само от цената на бетона значи 3500-4000 лв. отгоре. Плюс желязо, плюс труд, плюс кофраж ... Изяде му бая от бюджета непредвидено за него.
Още един съвет - като договаряш грубия строеж със строител, гледай да договаряш не само обща цена за изпълнение по дадената количествена сметка. Искай договаряне на единични цени за всяка една работа, така че ако излязат непредвидени количества да ти ги смята по същите цени. Щото извинявай ама има и строители, дето ще се опитат да те изцакат едва ли не двойно за всяка допълнителна работа защото не била договорена, пък той точно сега имал страшно много работа и трябва допълнително да ангажира майсторите си ....
Аз дадох количествената сметка и чертежите на 4 различни строителни фирми, като естествено преди това бях ходил на техни обекти и бях видял как строят.
Получените оферти за грубия строеж до покрит покрив се различаваха с около 12000 лв. между най-ниската и най-високата оферта. Естествено трябва да уточниш и някои неща предварително - тухли, керемиди, улуци , така че всички да смятат и да дават единични цени при еднакви условия и с еднакви материали. Иначе офертите стават несравними - ако единия ти смята с блокове Poroterm а другия с гръцки или БГ четворки ще молучиш една сериозна разлика в офертите на пример.
Абе направих си една процедурка по ЗОП така да се каже. Първо си ги одобрих че добре работят, проучих ги като коректност и репутация и после ги класирах по оферти. Пазарна икономика, нищо лично.

Това в крайна сметка, заедно с изключително коректния строител, при мен позволи да не надвиша бюджета си чувствително.
Бат Иво - специалист
Като си помълча още малко ще получиш отговора на * ще излезе скъпо* от колегите :-D П.п. в крайна сметка теб може да не те бърка и да държиш на разсчупеният богаташки проект ,ние само си драскаме.......... ,но ако е така определено задръж проекта от снимките за предпочитане е пред квадратна еднотипна и грозна къща!
emilvtc - специалист
Бат Иво написа:
Като си помълча още малко ще получиш отговора на * ще излезе скъпо* от колегите :-D
Моля Ви не си мълчете. Искам да чуя критиката и коментарите - макар и да са унищожителни ...

Благодаря за коментарите Ви до момента :)

(Довечера ще отговоря на въпросите Ви от предните постове)

Имам въпрос относно "конструктивната фуга". Т.е. бихте ли ми обяснили какво представлява и какво би се спечелило с нея? (Въпроса е относно гаража и верандата.)
Дълбочината на основите при такова изпълнение на гаража и верандата същата ли ще е, или може и по-плитка? Трябва ли да има допълнителни колони от страната на "калкана" с къщата?
Термоизолацията на къщата как трябва да се направи от към гаража при такова решение?
Tsilkov - майстор
emilvtc написа:
Бат Иво написа:
Имам въпрос относно "конструктивната фуга". Т.е. бихте ли ми обяснили какво представлява и какво би се спечелило с нея?
Той schuldiner го е понаписал ,ама май ще тярбва още обяснения :lol: .Значи когато е на конструктивна фуга гаража става независима постройка (конструкция и топлинна обшивка).От тук следва ,че можеш да правиш доста експерименти на тема конструкция,топло и хидроизолация понеже това не е основната къща и не е предназначена за обитаване(гараж и работилница).Най-елементарния пример който ми идва е просто няколко стъпки и отгоре лека конструкция(метал ,или дърво) които можеш да сглобиш дори сам.Ако ги правиш както е сега ще ти легне със себестойноста на къщата(приемрно 300-400 евро на вкадрат) и после малко ,или много ще имаш топлозагуби от тях.Ако ги правиш като отделно те ще излезнат няколко хиляди(колко точно само КСС-то на рпоекта може да предрече) и няма да са в отопляемия обем на сградата :idea: Освен това най-важното е ,че можеш да ги изградиш 3-4 години след къщата когато си си починал и събрал някой лев :idea: .

Мисля ,че къщата на tangarov е доста поучителна за твоя случей ,а и много други.Като изключим гаража е спестено максимално без да се прави компромис с функцията и качеството =D> .Въпреки ,че е доста опростена от към чупки и други подобни като я погледнеш със оградата и двора изглежда доста по-хубаво от масата "дробсърми" които се строят :rolleyes: (е има какво да се желае от прозорците и цветът ама тва е друга тема :-D ).Като намеря време ще ти пусна две-три малки къщи които съм правил - може да си харесаш нещо .Ако ти се гледат наистина добри къщи(всякакви вдове големи-малки,скъпи-евтини) виж тук http://www.archdaily.com/category/houses/.
emilvtc написа:
„Подпокривния ти етаж си е жив втори етаж като пари за строителство ,отопление,чистене и поддръжка .Това трябва да го премислиш още веднъж и то много сериозно ” - Мисля го непрекъснато, но ми липсва инфо относно оскъпяването ... Моля помагайте ...
Това само след КСС-то от проектанта ти може да го разбереш и то като е готов проекта.Schuldiner ти е псиал ,че нищо че надзида е 1,4 всичко вътре като довършителни си е същото ,а аз ще добавя че правиш и стълба,плоча и вертикала за инсталациите.Понеже сега трябва все пак да вземеш някакви решения според мен го смятай 300 евро на квадрат и няма да сгрешиш.Тая цифра е адски груба ,ама поне не е като без никакъв ориентир.
Фло написа:
Като ти направят проекта да ти включат и количествена сметка т.е.
Не само количествена ,ами си иска и количествено стойностна защото иначе са само празни цифри.И не само по част конструкция ,а по всички части защото конструкцията е 20-30% от цялата стойност на къщата.Ето за пример едно КСС със всичко до влизането за живеена конструкцията е 20% от всичко при условие ,че терена беше с денивелация един етаж:
Изображение

P.S.На другите ти въпроси ще пиша по късно ,че ти зададе с тонове :lol:
Последна промяна от Tsilkov на пон яну 09, 2012 11:26 am, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Конструктивната фуга отделя два елемента,така че евентуални движения да не създадат пукнатини в конструкцията.Становище може да даде конструктор според геоложкия доклад.Двата елемента,в случая гараж и къща се отделят с EPS/стиропор/ като се изпълнява сандвич тухла/EPS/тухла.В случая терасите не е нужно да се отделят стига да им се направят хубави стъпки на здраво.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: