Проявете вашата изобретателност.
nеwage - специалист
В нашето семейство носим стари зимни обувки, които текат по ръбовете и шевовете. Уплътняването със силикон не помага - много лесно се отлепя. Обущарското лепило тип Хелметекс също не е трайно.

Повиках Неволята и заедно, с подръчни средства изобретихме нещо, което нарекох СиЛак. Състои се от прозрачен силикон и яхтен лак. Смесих двете заедно, разбърках ги добре и се получи едно нещо с цвят и консистенция на.... сопол. #-o С това нещо промазах платнените шевове на шушлековите ботуши, после обувките и т.н.
Попива дълбоко, плата става като гумираните градински ръкавици, които продават по железариите и сместа попива чак до обратната страна на плата. Получава се нещо като прозрачен гумиран лаков слой.

До сега всички промазани неща са в идеално състояние. Хрумна ми че ще е отлично за промазване на ъглите на палатки и кръпки - оттам все капе! Moже да има приложение за автомобили, антикорозия и т.н.

Подарявам тази рецепта на всички! Моля опитайте и вие и дайте резултатите. Не съм опитвал с по-рядка консистенция (с повече лак) нито да го загрея (предполагам по-добре ще попива така). Силикона е "Силикон универсален 1001U" от най-евтиния, а лака е яхтен лак на Оргахим. Не забравяйте да обезмаслите преди да го нанесете!
Simi4 - напреднал
Здравей колега, непременно ще опитам, а за колко време съхне?
nеwage - специалист
Simi4 написа:
Здравей колега, непременно ще опитам, а за колко време съхне?
Ами за 5-6 часа мисля, че е готово. Всъщност неправилно съм кръстил темата - това не е лепило, поне аз не съм пробвал да лепя с него, а смес за импрегниране. Но кой знае, може и да лепи :?:
kirofabv - специалист
Като изсъхне не става ли твъдо като лак. Питам защото казваш, че става за обувки и ръкавици, които подлежат на оръване. Или приема консистентноста на силикона като изсъхне?

В какви пропорции се смесва?
Поздрави за откритието ;)
nеwage - специалист
kirofabv написа:
Като изсъхне не става ли твъдо като лак. Питам защото казваш, че става за обувки и ръкавици, които подлежат на оръване. Или приема консистентноста на силикона като изсъхне?

В какви пропорции се смесва?
Поздрави за откритието ;)
Не, точно това е номера - остава меко, благодарение на силикона.

Пропорцията е както си я направиш. При мен беше като рядко желе, но може да опиташ и по-рядко.
naB4o - специалист
Интересно и евтино решение :) Браво :)
kuger - майстор
От лятото ме човърка една мисъл - чисто нова палатка - протече при първата употреба. Ако тази смес свърши работа, свалям ти шапка!
nеwage - специалист
kuger написа:
От лятото ме човърка една мисъл - чисто нова палатка - протече при първата употреба. Ако тази смес свърши работа, свалям ти шапка!
С тази смес промазах ботушите на сина ми, защото пускаха по шевовете. Засега държат. Може да опиташ с по-рядка смес.

Прикачен файл

Untitled-1.jpg промазан ботуш
kuger - майстор
Задължително! Само да дойде топлото. Ще пиша за резултата.

Тема "СиЛак - моето специално лепило" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: