• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stoy@n - специалист
Контактор с бобина на 220V е свързан да управлява монофазен мотор.Бобината се управлява от микро реле което прекъсва фазата/нулата.Трети контактор сменям и след 5-6 дни бобината на контактора гори.Замерено е напрежението 228V.Контактора включва и изключва преиодично горе-долу всеки две миннути за време от 30 секунди.Става въпрос за автоматично подаване на пелети на котел.
От какво може да ми прави тази мизерия?
moimoimoi - майстор
контактора като включи бръмчи ли?
а тези бобини нови ли са?
може магнитопровода на контактора да си е променил магнитните своества
щом е моторче за пелети явно не е много мощно-аз бих сменил контактора с нов
bdz43r - специалист
Да не се захранва с постоянно напрежение бобината?
stoy@n - специалист
Не не се захранва с постоянно напрежение.Контактора не бъмчи включва перфектно и без шум.
Бобините и трите не са нови,имам от едно време една щайга с разглобени контактори и бобини, но помещението където я съхранявам си е все едно навън.Сега смених с нов (не от щайгата) контактор и предполагам ще е ОК.
piron45 - майстор
stoy@n написа:
Не не се захранва с постоянно напрежение.Контактора не бъмчи включва перфектно и без шум.
Бобините и трите не са нови,имам от едно време една щайга с разглобени контактори и бобини, но помещението където я съхранявам си е все едно навън.Сега смених с нов (не от щайгата) контактор и предполагам ще е ОК.
Това е трябвало да направиш още първия път. Бобините на контакторите да изчислени да работят постоянно без да горят. Изключително рядко може да се случи. А ти си слагал някакви стари боклуци и резултата е показателен.
Силовия товар на контактора няма общо с бобината, а само с издръжливостта на самите контакти.
kam34 - специалист
Я кажи каква марка и тип контактори слагаш или какъв сложи последно. Щото щракане през 2мин не е шега работа. Ако е някое менте дори и ново няма да изкара много.
ditronix - специалист
А ти съвсем сигурен ли си,че контакторът не е захранен с право напрежение? Защото ми е много чудно контактор да не бръмчи! Виж поогледай нещата и ако захранването на бобината е изправено,слагай бобина за 380V.Това ще реши проблема.
stoy@n - специалист
А ти съвсем сигурен ли си,че контакторът не е захранен с право напрежение
Съвсем сигурен съм.
Защото ми е много чудно контактор да не бръмчи!

Не не бръмчи.
fox_vt - майстор
ditronix написа:
А ти съвсем сигурен ли си,че контакторът не е захранен с право напрежение? Защото ми е много чудно контактор да не бръмчи! Виж поогледай нещата и ако захранването на бобината е изправено,слагай бобина за 380V.Това ще реши проблема.
Защо мислиш че 380 волтова ще реши проблема заради нея ще трябва да си прокарва трифазен ток ли :shock: И защо трябва контактора да бръмчи,ако си разглобявал съвременен контактор ще видиш на долната половина на магнитопровода има засечка и в нея вкаран меден изолиран пръстен.Та той именно предотвратява бръмченето на котвата от променливото напрежение.
bdz43r - специалист
fox_vt написа:
Защо мислиш че 380 волтова ще реши проблема заради нея ще трябва да си прокарва трифазен ток ли :shock:
Когато пуснеш бобина, смятана за променлив ток на постоянен такъв със същото напрежение, тока е доста по-голям, съответно бобината прегрява. Липсва реактивното съпротивление.
Бобина за 380V~ работи успешно на 220V=.
  • 1
  • 2

Тема "Контактор гори бобини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: