• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
bigdragon - майстор
Пробиваш дупка в стената и поставяш това:Изображение
с посока навътре.
След това отвътре поставяш духалка през таймер:
Изображение
да включва 3...4 пъти по 15мин. през нощта.

Цена: 5.60+7.50+15(Духалката)+около 20 (малко труд и материали за разбиване и възстановяване) = 48.10лв.
bulhomes2 - майстор
Направих си рекуператор. Ако ти се занимава и на теб - няма нищо сложно - 100 листа алуминиева ламарина с дебелина 0,3мм, но е голяма играчка.
Рекуператор
king82 - специалист
Не става съвсем ясно какво има в цялото това нещо
bulhomes2 - майстор
100 листа алуминиева ламарина, на разстояние 2 мм една от друга. От двете страни на всяка ламарина са различните потоци - входящ и изходящ. За дистанционери и направляващи съм ползвал алуминиева тел, залепена със силикон.
Тани - модератор
А каква е цената на лист ламарина и с какви размери е?
bulhomes2 - майстор
Честно казано нито точния размер им знам, нито цената, защото ги имах. Като приключа със всичко - клапи, задвижки, вентилатори, автоматики и като определя колко би ми е излязло, ако трябва да го правя пак - ще пусна специална тема.
fox_vt - майстор
Да но нужно ли е чак толкова голям топлообменник твоя видяхме че работи при доста силен въздушен поток но не е ли по добре да се направи малък рекуператор със съвсем леко полъхване.Все пак няма да освежаваме самолетен хангар то стига да влезе примерно 4-5 м3 на час пресен въздух.И другото защо трябва да изкарваме топлия въздух от стаята с 30 гр темп,не е ли по удачно да смуче близо до пода където въздуха не е повече от 20 градуса,така загубата на топлина ще е минимална и рекуператора също.
bulhomes2 - майстор
А като е по-малък, да не мислиш, че ще е много по-евтин? Играчката е същата. Разликата е само в цената на материала и ще се отрази на КПД-то. E, аз прецених, че по-добре да дам веднъж 50-100 лв повече за материал и после да ми е по-икономично завинаги. Май го казвах - ако рекуператора е монтиран в отопляемо помещение - няма да има първоначалните минути до влизане в режим, а ще е готов веднага. Като искаш по-малко вентилация - ще го пуснеш за по-малко.
За смученето от пода категорично не съм съгласен. Погледни къде отива пушекът и парите. Това са нещата, които се виждат. Въглеродния двуокис нямам идея как се държи. Някъде по заведение да си виждал вентилация да смуче отдолу?
fox_vt - майстор
Всъщност за лошия въздух си прав но къде да го тикна тоя рекуператор в апартамент :lol: .А идеята ми за лек полъх е да си работи постоянно а не да му робувам като в заведенията пусни спри.
bulhomes2 - майстор
Ами аз не мисля изобщо да го поглеждам. Само веднъж в седмицата ще му гледам съда за конденз. За апартамент сложно, но не и невъзможно. Към външен вид ще го докарам като обикновенно гардеробче, но шума още не съм решил как ще боря.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Как да направя печка за пресен въздух през зимата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: