• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
EDI - майстор
Не, не е добър, но това е българския вариант. :)Ако си обърнал внимание на картинките, парозащитата е ПОД ватата, само обхваща ребрата, за да ги пази от влага.А ватата е НАД парозащитата.Другото е покривната мушама, защото такава е конструкцията на показания покрив.
8180 - майстор
prascho написа:
Въпроса ми е следния: параизолационното фолио трябва да го сложа и от двете страни на ватата ли? Имаше и допусната грешка в сайта на изовер, бе спомената на едно място че фолиото е "парапропускливо", което според мен е правописна грешка.
Няма грешка!!!
За различни фолия става дума - Еди се опита да обясни.
ПОД ватата ПАРОИЗОЛАЦИОННО (може и найлон), НАД ватата ПАРОПРОПУСКАЩО, хидро- и ветроизолиращо. По-скоро НЕ Е "мушама" или специална такава.
Паропропускащо за да може ватата да изсъхне, след евентуално навлажняване.
Хидро - за да не се мокри ватата от течове, конденз и др.
Ветро - за да не се разхожда вятър (въздух) из ватата, което влошава топлоизолац. свойства.
Има и видове за горното фолио - някои не трябва да лежат върху ватата, а на дистанция. При битумни керемиди също е по-особено.
Тия горните са ок. 1,5-2лв/м2.
Това е за същинския покрив над отопляемо - мансарда.
В твоя случай - неотопляемо и неизползваемо таванско може и без горното фолио, ако не се гонят ветровете там и покривът е добре хидроизолиран. Не е лошо обаче да се "метне" нещо върху ватата, но В НИКАКЪВ случай найлон. Нещо дишащо - например велпапе, подложка за ламинат, стар велтер и др., ако ти е скъпо специализираното фолио.
Не разбрах за кои "ленти" става дума.
prascho - майстор
лошо, метнахме найлон отгоре. Втората ни грешка е, че сложихме само надлъчно на гредореда, а то трябва и напречно чрез подготвяне на допълнителни бичмета. Ще го преправиме. Отгоре мисля да накова отново черно дюшеме. Шибаното е, че по моя инициатива сложихме един слой вата и в наклонените части като ответе й страни има найлон. Загрявам, че и това е грешка. :? Но пък не си заслучава да се слага хидроизолационно фолио, тък като се явява под черното дюшеме на кермидите. Няма да има ефект. Велпапето какво представлява?
prascho - майстор
какво мислите за найлон под ватата и комбинирано парапропускащо фолио над ватата? Така ще спестя някой лев и ще вложа част от найлона, който имам. Трябва ли да се облепва найлона в местата на застъпване с някаква лента с цел непропускваемост?
cheri - помощник
да споделя и аз моя опит. като купуваш фолиото - пароизолационното гледай да е възможно по здраво - не трябва да можешда го скъсаш с ръце. Аз при ремонта на моя покрив миналия месесец слагах фолио на мастерпласт - не съм много доволен защото се надупчи на доста места - при ходене по него и при редене на керемиди. после се наложи да купя още малко и взех някакво чешко - даховац или нещо подобно- оказа се доста по - здраво - при ходене по него и то доста сериозно почти нямаше проблеми. мисля че това на брамак е най добро - брамак универсал но и е доста скъпо - над 3 лв/ кв.м. паропропускащото фолио се слага задължително откъм студената страна на ватата. впрочем в сайта на брамак и по-точно в брошурите им също подробно е описано защо и как се слагат такива фолиа
tottenham - специалист
използвах вата на КНАУФ 50кг/м3 и искам да ви кажа че има невероятен коефициент на звукопоглъщане. не съм го очаквал. И ако някой се двоуми относно изолация на тавана с вата или ЕПС, ХПС то съвета ми е да е твърдо с ВАТА. :!:
prascho - майстор
здравейте, малко се поизгърбих в под таванското помещение последните два уйкенда, но преправих топлоизолацията. Сложих найлон и четири слоя вата като два по два перпендикулярно ги направих един над друг с помощта на едно старо дюшеме, което използвах като гредички. Отгоре сложих и паропропускливо фолио. Сега баща ми иска максимално да усвой подпокривното пространство и ми заръча стаичката, в частта където се намира билото да се накове нещо като черно дюшеме с цел да се слага багаж. Та днес се хванах и пак с дъски от старото дюшеме 6 см широки и с дебелина 2,6 см / идеално е за гредички:) / напречно на предварително поставените от мен преди това надлъжни гредички ги заковах. Имаме някакви плоскости от шкафове, направих една мрежа през 5 см от дупки и ги ръгнах въргу гредичките, частично ще слагам и един стар сачак, така ще създам необходимия въздушен слой от 6 см с цел да може да диша ватата чрез паропропускливото фолио :)
samisam - напреднал
prascho написа:
здравейте, малко се поизгърбих в под таванското помещение последните два уйкенда, но преправих топлоизолацията. Сложих найлон и четири слоя вата като два по два перпендикулярно ги направих един над друг с помощта на едно старо дюшеме, което използвах като гредички. Отгоре сложих и паропропускливо фолио. Сега баща ми иска максимално да усвой подпокривното пространство и ми заръча стаичката, в частта където се намира билото да се накове нещо като черно дюшеме с цел да се слага багаж. Та днес се хванах и пак с дъски от старото дюшеме 6 см широки и с дебелина 2,6 см / идеално е за гредички:) / напречно на предварително поставените от мен преди това надлъжни гредички ги заковах. Имаме някакви плоскости от шкафове, направих една мрежа през 5 см от дупки и ги ръгнах въргу гредичките, частично ще слагам и един стар сачак, така ще създам необходимия въздушен слой от 6 см с цел да може да диша ватата чрез паропропускливото фолио :)
Прасчо,
даяй някаква схема. Не можах да си го представя това ... :cry:
  • 1
  • 2

Тема "Вата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: