• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
preslav написа:

Много ми се иска да видя мнения и относно точността, с която мерят електромерите - нали за новите се твърди, че имали датчик за ток и напрежение и така изчислявали "с голяма точност" консумираната мощност.
Колега,казваш че казвали че имали датчик за ток и напрежение,ами много ясно че има ,как ще измерят енергията без да измерват тока и напрежението? Формулата за енергия каква е, А=P*t

a P=U*I ,или цялата формула е А=U*I*t енергията е равна на напрежението умножено по тока умножено по времето.
dyaneff - майстор
Да допълня загадката. Имам същите амперклещи като на vvventsi и сега след като прочетох темата и отидох до работилницата мога да Ви кажа какво измерих с тях.
ЛНЖ 60 вата измерен ток 0.2 А
Поялник български 250 вата измерен ток 1.2 А
2 отделни тела с по 1 лум. лампа 36 вата измерен ток 0.8-0.9 А (мени се тока) ????
Всичко това при напрежение 219-226 Волта (менящо се)
Така, че въпроса с голяма неточност на Мастеча и неговите 5 деления не е логично, при условие, че с тези клещи меря основно прав ток и много им вЕрвам.
Моят извод е или даскала е наблегнал на "китайски от битака" или, че не трябва да се вярва на табелките за консумирана мощност.
Лум. лампи направо ме озадачиха?
Тани - модератор
Покрай една друга тема попаднах на тази страница и тази интересна табличка:

http://www.newark.com/pdfs/techarticles ... 1211_fluke

Прикачен файл

True RMS.png
True RMS.png (22.66 KиБ) Видяна 3467 пъти

Прикачен файл

Амперклещи .png
8180 - майстор
Тани написа:
Покрай една друга тема попаднах на тази страница и тази интересна табличка:
http://www.newark.com/pdfs/techarticles ... 1211_fluke
=D> =D>
Що се морихме да пишем. То дори и числено почти пасва на задачката.
Лично не знаех порядъка на тези грешки.
engineer - специалист
=D> =D>
Що се морихме да пишем. То дори и числено почти пасва на задачката.
Лично не знаех порядъка на тези грешки.
ха.ха.
Някой дори се морихме да провеждаме научни експерименти. И аз не знаех какъв е порядъка на грешките.
Измереното от мен само потвърждава това, което експертите и бездруго си го знаят.
Аз обаче ще продължа да си ползвам "класическите" амперклещи (50 - 200лв), които спред мен са един незаменим уред.
Все пак на къра е трудно да се провеждат прецизни измервания. Ако каузата изисква точно измерване, на пазара се
предлагат всевъзможни мрежови анализатори. Не е редно да правя реклама, но има доста качествено родно производство
на ЕмСист - http://bg.emsyst.com/ , http://bg.emsyst.com/netvision.php
saraneron - специалист
radius написа:
Формулата е за променливо синусоидално напрежение. Вече на няколко пъти обясниха, че импулсното захранване има и постоянна съставна и променлива различна от синусоида. Тъй че си мерете на воля, но какво мерите не се знае.
Все едно да ви дам един шублер, да ми измерите една гъсеница колко е дълга :lol:
Жива или мъртва,припарирана?Моето мнение е ,че учителят е гола вода!Условието на задачата е зададено толкова неграмотно ,че и една година да се трепем няма да стигнем до правилен отговор! Такъв няма или са безкрай с уточнение АКО.....!Както се казва, условието е непълно!Все пак да поразсъждаваме !Клещите са ,,китайски,, за да се подчертае ,че измерването се доближава с това на един стар аналогов амперметър!Или подвежда ,че измерването е коректно, или подсказва че уредът не е съвършен!? Не се допуска грешка от неточност на приборите или неправилно измерване,иначе задачата се обезсмисля! Или това е отговорът , неподходящ прибор и неточно измерване!?!С тези данни, които са дадени , накрая ще се стигне до извода ,че на табелката на компа има дадена не само активната мощност ,200вата/условно/ но и пълната мощност ,която е повече с реактивната и се дават в VA и VAr,за която той си премълчава!!!Или е искал да каже или е казал, че мощността на компа е 200VA а тук се поднася като 200вата?Тръгнете от там ,че когато имаме реактивна мощност, a в случая има и затова са тези компютри а не радиятори/ тя не се вижда,не се отчита/ от обикновенния ватметър / той мери ватовете , само активна мощност а по условие се говори само в такива мерни единици ,което не е коректно/ ,но поотделно измерени ток и напрежение и умножени дават пълната мощност VA , НО НЕ и ватове в случая!!!Това измерване с амперметъра не кореспондира с мощостта 3000 вата , освен ако не се знае колко е ФМ, едното измерване , В СЛУЧАЯ е ток във верига с реактивен товар а другият параметър, 3000вата е активната мощност,която е само част от пълната мощност!На нас ни трябва пълната мощност за да делим така елементарно!Неможе да делиш едното на другото без да се знае колко е фазовият ъгъл м/у напрежение и ток. Обаче ,има нещо смущаващо в условието! А това е , че 9ампера х220 волта =1980волтампера ,неможе да е по малко от 3000 вата ,което иска да каже ,че има нещо гнило в условието или ,че ТЕЗИ ТОКОВИ КЛЕЩИ НЕ СА ПОДХОДЯЩИ за измерване на вериги ,които съдържат мощни хармоници и напрежението не е синосоидално!Измерените 9 ампера НЕ СА ТОВА КОЕТО ТРЯБВА ДА СА,независимко ,че уредчето е ИЗПРАВНО И КАЛИБРИРАНО!Според мен във веригата протича ток по-голям от 14 ампера ефективна стойност !Да се измери с термодвойка и продължаваме коментара!
engineer - специалист
Ха! Темата се съживила. И то по празниците. Чак не е за верване след толкова години.
Само да те светна, че компютъта си харчи доста активно и няма нищо реактивно. Мога да ти го докажа, като следващия път свържа и напреженовия канал. Ама това не е от особено значение.

Така и не разбрахме обаче версията на Даскала.
Ай поздрави на всички :partyman:
thinkpad - майстор
engineer написа:
Само да те светна, че компютъта си харчи доста активно и няма нищо реактивно.
Индженере, моля те, светни ме какво прави PFC в едно импулсно захранване, по-специално компютърно.
engineer - специалист
Ok. Само да ме светнеш какво е PFC?
thinkpad - майстор
engineer написа:
Ok. Само да ме светнеш какво е PFC?
Не знаеш ли? cosφ на едно импулсно захранване колко е? PFC стои за Power Factor Correction. Клин клин избива. Имаш голяма индуктивна съставна - слагаш съразмерно кондензаторни батерии. Нещо от сорта. Активното PFC или APFC е когато регулацията е активна и се постига по-добро cosφ.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Интересна задачка относно измерване на тока с амперклещи. :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: