Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Питах, за да се ориентирам, колко ориентировъчно ще струва изделието
amesa - специалист
velsi написа:
Аз имам такъв въпрос: от къде вземаш разните зъбни колела, лагери и подобни стандартни елементи? Не вярвам да си играеш да ги чертаеш.
http://www.3dcontentcentral.com/parts/a ... ories.aspx
MrMurdjo - майстор
А вижте тук един юнак какво е изработил без четвърта ос, само с обръщане на 180 градуса.
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
angelfilev - специалист
shulio написа:
Питах, за да се ориентирам, колко ориентировъчно ще струва изделието
Сега можем да коментираме цени на материали и къде се намират, а идеята на "Направи сам" е вече направените машини да изработят повечето части.
Steper с неговата въртяща ос може да дели на 60 и да опита за начало изработка на червячно колело, дори от пластмаса. Кутията мнозина биха могли да издълбаят.

Нека някой "пионер" направи нещо и сподели опит. Нереално е сега да говорим за цени.
angelfilev - специалист
emilvtc написа:
angelfilev.

Каква е идеята ти, за технологията на изработването на зъбното колело и червяка?
Инструмента червячен фрезер по размери точно отговаря на червяка, който ще работи впоследствие ( това е почти вярно, зъбите на фрезера се правят малко по-високи - 0,2m, за да се осигури радиална хлабина в зацепването.)
При зъбофрезовите машини заготовката и червячния фрезер са синхронизирани , а с приближаване на инструмента става нарязването.
В любителски условия е възможно да не са синхронизирани, т.е. да се върти фрезера и той да завърта свободно въртяща се заготовка, така както става в реален редуктор. За целта е необходимо заготовката предварително грубо (приблизително)да е нарязана.
При настроена обикновена фрезмашина дали ще се направи едно, или пет колела по този начин разликата няма да е голяма.

Ето като идея един червяк превърнат в червячен фрезер. Реално броя на зъбите трябва да е по-голям за да има винаги поне един зъб в заготовката. Вярно е, че така направения инструмент няма затиловка (задни ъгли), но и така ще стане.

Червяка се нарязва на струг, както трапецовидна резба. Няма особености. Добре е да се закали и да има малка грапавост на навивките.
Прикачен файл:
2012-01-10_091221.jpg
2012-01-10_091221.jpg (80.33 KиБ) Видяна 4387 пъти
Тъй като в работилницата ми няма отопление, а и многобройни битови въпроси ме натоварват, не ми се занимава сега. По-нататък, ако няма развитие ще направя, каквото трябва.
emilvtc - специалист
Изработването на червячната ос и зъбното колело ми се вижда доста сложно.
Някой сеща ли се от какво бихме могли да вземем тези компоненти?
Мисля за мотора от чистачките на колата. Има редуктор и въпросните компоненти в него не са много големи. „Резбата” на червяка е навита директно на оста на мотора.

Някой сеща ли се за по-подходящ „стандартен” компонент или устройство, от което можем да „добиен” въпросните колело и червяк?
shulio - специалист
Имах предвид цени на готово зъбно колело и червяк. Прегледах какво предлага бактрейд явор и имат 60:1 прецизна предавка я водят червяк-зъбно колело модул 0.4 на цена около 70 евро. Мислех си, че идеята е да се ползват готови поне тези части. Ако трябва да е изцяло направи си сам - да трябва да говорим за материали :)
PhD - специалист
Здравейте, най-сетне успях да се регистрирам в този форум. Следя темата от близо 10 месеца и се радвам на развитието което има :tonqe: . От няколко месеца имам работеща цнц-машинка и електрониката към нея. Всичко е направено по идея на платките които се предлагат от сириус-псб. Ще споделя със вас няколко неща, с които съм се сблъскал и които направиха електрониката по-добра.
1. Трябва да се използва галванично разделяне между лпт-то и драйверите - оптрони с времена на комутация около 1us, като в Масh3, менюто Motor Tuning ster time и dir time трябва да са 4-5us(това са времената на управляващите импулси и ако ги сложим по-малки, то тогава няма как тези сигнали да се прехвърлят през оптроните.
2. Винаги на входа Vref на Л297 трябва да се слага по един ценеров диод на 2.7V с катод към този пин и анод към маса, тъй като ако се надвиши 3В на този вход, той пробива и вече не работи токовото ограничение. На сириус-псб на платките този ценер май лисва, а потенциометъра е свързан към 5В и маса.
3. Винаги се трябва да се използва схема за следене на управляващи импулси и да се ограничава тока, когато няма сигнал на входа STEP. Аз моите мотори в режим на покой ги карам на 15-25% от номиналния ток и на 150-200% от номиналния в режим на натоварване. При тези цифри моторите греят съвсем слабо - 40-45 градуса и драйверите са с един малък радиатор с вентилатор и температурата им стига до 30-35 градуса, при работа някъде около 7-8 часа. Схемата за следене си я направих сам - с малко повече елементи отколкото е в сириус и отколкото в тази схема която е постната тук с таймер555.
Скоро ще сложа снимки на машинката и електрониката. На този етап съм само на ниво рязане на букви и пробиване на платки :)
svetliopi44 - Чирак...
Аз търся колега от София да ми разпробие отвори за лагерните тела и др.
Пробвах на ръка но, не ме задовлява и си прецаках кнструкцията , ще правя нова.
Материала ще е MDF 25mm , естествено срещу заплащане.
Ако има колега от София с работеща CNC фреза и има желание да ми пише.
Материала ще е нарязан ,ще трябва само да се направят окло 60 отвора. И малко фрезоване на една част ... 40x20 mm x 6 бр.
Най голямия детаил е 800x800mm.
petko_sz - напреднал
"svetliopi444 , а маркирал ли си къде и какви ще са отворите и разните там технологични отвори. Много ще улесниш колегите ако направиш направо Г-кода
:wink:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: