• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Аз-1 - напреднал
Добре,да речем единия кръг ще е така както е на скицата по-долу.Остава въпросът ,ако и другия кръг мине по трасето до някъде(детската) и оттам през вратата , към спалнята и банята,няма ли да стане много голямо разстоянието до РС(16-17м.) в банята?Ако на някой му идват други идеи ,нека да ги сподели.Иска ми се да избегна къртенето по пода и минаването през или зад вратите(ако се минава ,да е минимално).Също и инсталацията да работи ефективно при оразмеряването и .С две думи- помагайте братя!

Изображение
Transporterr - специалист
аз не мисля че ще му има нещо на РС заради тези метри. може да си направиш затворена система и да го сложиш зад камината :)
lux_e_on - специалист
Сложи камината в хола до бокса,но ако е затворена система гледай да не се нагрява разширителя от камината и задължително сложи и баланс вентил и термопредпазен вентил предпазния на 2.5 бара и на студено пълнене не вдигай повече от 1бар.Пусни си щранга последователно-както си нарисувал,като започнеш с Фи 22 медна тръба поне 2 метра на подаването(по- добре до първия радиатор)след това минаваш на Фи 20 бяла или Фи 25 пропилен с вложка,захранваш децка и спалня(в спалнята радиатора го сложи на стената между нея и банята ),но до лирата поне продължаваш със същия размер тръба и ако пък е отворена системата между лирата и бойлера на връщането връзваш разширителя.На камината и на бойлера задължително тройници с обезвъздушители-2 на камината и толкова и за бойлера.на камината холендри,а на бойлера кран с холендър на връщането(отваряш го крана и му махаш дръжката-прибираш я ),а на подаването прав термовентил според цолажа на серпентината,но не по-малък от 3/4 със задвижка вързана на термостата на бойлера,за да не прегрява.Радиаторите вързани на кръст и без термовентил.Сложи им радиаторни вентили и секретни на връщането(служат за реглаж на системата).Да не забравиш за термопредпазния вентил-намери къде да го отведеш.UPS-а е задължителен.Надявам се да съм ти бил полезен.
Аз-1 - напреднал
Системата ще е отворен тип.Мисля си дали да не прекарам тръби от камината до-зад вратата на хола и там да сложа колектори затворени в кутия от ГК и оттам 1-ви кръг до детската и хола и 2-ри спалнята,бойлера и лирата.За целта трябва с ъглошлайфа да направя прорези в теракота(голам х.й ще е) за тръбите до колектора и после ще видя как ще маскирам поразиите.Разширителния съд да е вързан първи на колектора за студената вода и оттам в банята..Още нещо:притеснява ме дали камината-печка Прити с мощност на водна риза 8Кв. и отделяща 4Кв. ще е достатъчна да отоплява тези 105куб.м.?Дали при тези камини-печки Прити са що -годе реални киловатите?Мисля радиатора в хола да е 2кв.(там ще е и камината-печка все пак) ,сплнята 1,5кв.,детската 2кв.,бойлер(няма да го има в самото начало)3кв. и лира 0,5-0,8кв.Няма изолация на хола,детската има изолация и ПВЦ дограма,спалнята е вътрешна без външен прозорец(за светлина прозореца отгоре между детската и сплнята е с размери L-2m. и H-0.5m.).Ако има нещо за корегиране ще послушам всеки разумен съвет.
Последна промяна от Аз-1 на ср яну 25, 2012 6:50 pm, променено общо 2 пъти.
tzoniopopovo - напреднал
При тези размери на стаите само в хола ще ти стигне два киловата радиатор, защото там ще ти е и печката, а за детската и спалнята моето мнение е, че малко ще ти е хладно с тези мощности.
За печката аз доколкото знам трябва да имаш някакъв запас, а при тебе нещата са на 8 кв печка ще сложиш 9 или 9.2 кв радиатори . Най- добре си сложи 10 киловата камина и нещата ще са добре от към съотношение печка- радиатори. И накрая пак казвам, че според мен тези радиатори в спалнята и детската ще са слаби. :wink:
lux_e_on - специалист
Всички горивни камери се изчисляват по коксови въглища,а ти няма да гориш такива,така че смъкни мощноста на камината с 20% и ще получиш горе-долу реалната мощност.Нищо не печелиш с колектори особено на отворена инсталация.Изолация има ли тоя апартамент?Ако топлиш и бойлер,брой още поне 3 kW серпентина и 15% запас.На хола му трябват около 3 kW радиатор,щото камината има добра изолация и не отдава много в стаята,а 4kW е горивната камера.Вземи камина 5+12 и изводи 1цол.
Christo - майстор
Киловатите на радиаторите зависят силно от температурата на водата. Трябва да се гледа за каква температура са дадени в каталога на производителя. Ако са за 90 на 70 градуса и с отворена система сме малко преди завиране. Аз бих преоразмерил значително радиаторите, така че да е топло и при 60 градуса. По най-груби сметки, трябват по един кубик дърва на киловат инсталирана мощност(при непрекъснато горене)
Аз-1 - напреднал
Очаквам всеки един от вас да си каже кое е най удачното оразмеряване на този апартамент, колко киловата да е печката-камина Прити(ВР 10+ 4кв. ли?)и радиаторите?Въпроса за колекторите е не да печеля ,а да намаля тръбите по пода,защото ще са отгоре и видими.Ако някой има друга идея,нека да я сподели.Апартаментът е със западно изложение и е вътрешен,детската е с изолация и ПВЦ ,а хола е без ПВЦ дограма.Апартаментът се намира на 1-ви етаж ,над гаражите.Всяко нещо казано от Вас ще ми е от полза,защото смятам пролетта да действам по инсталацията и да подготвям необходимите за целта материали.

А между друго какво ще кажете за печкити -камини на "Метал Инвест ООД"? Гледам ги в сайта им,че ги има и с усилени водни ризи.Подобни са на Прити,но не знам дали са реални ТТ данните им.Ако някой ги е ползвал или ползва ,да сподели .Благодаря Ви предварително на всички за отговорите!!!
lux_e_on - специалист
Имаш и стени,що пък да са на пода?
Аз-1 - напреднал
Защото евентуално ще минават край бар плота към дясната стена на хола.Нали трябва да минат и през двете пространства без стени,едното между бар плота и стената на к.бокс и другото до вратата за да идат зад нея(за коекторите).Поне мисля и такъв вариант :? .Трябва да се спра на най-безболезнения.Плийс,давайте идеи [-o< за цялостната инсталация,защото пролетта ще дойде.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Моля за съвет относно парна инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: