• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
4efo - напреднал
Здравейте
Специални поздрави на всички които в момента се занимават със грубо строителство и не са им побелели косите =D>

Към този момент се изгражда покривната конструкция. Поповете и билните столици (маиите) са монтирани и е започнато монтирането на ребрата.
Въпросът ми е:
Към кой момент от този етап се поставя ламперията под стряхата?

Оценявам всички отговори, особено тези които отговарят конкретно защото са минали по този път!
Thanks
PIP - майстор
Аз наковах ламперията след като грубата конструкция беше готова.
Груба конструкция, импрегниране на гредите, лакиране на виждащата се част на гредите и самата ламперия, коване на ламперията, поставяне на челните дъски, поставяне на дишащата мембрана, тънки летви за изравняване на разликата в дебелината между ламперията и общивката, надлъжни летви за двойната скара, напречни летви за керемидите, улами/подулучни поли/улуци/обличане на кумин, поставяне на керемиди, монтиране на велукси. Пропуснах да импрегнирам ламперията.

Ако сега го правех щеше да се наложи да се преборя с 60см сняг първо :-D
4efo - напреднал
Благодаря много! Това ми беше от голяма полза!
Thanks!
tetomaster - специалист
Вариантите са 2.
Ако искаш да са видими ребрата, кови ламперията сега, обаче първо я лакирай.
Ако искаш да скриеш ребрата, кови я после, когато имаш скеле за топлоизолацията.
И друго, намерили керемидите?
4efo - напреднал
Иска ми се да кова ламперията сега. Но смятам да нанеса импрегнатор за дърво (bochemit) и след това да лакирам...
Но се опасявам че когато измазват стените отвън ще изклепат ламперията :?
tetomaster - специалист
Ако са читави майсторите, ще ти я увият с найлон и ще решат проблема.
tangarov - специалист
Здравей, обшивката на сачака е правилно да се кове след като си сложил и прешпакловал топлоизолацията догоре (вмъкнала се е между столиците и ребрата и е стигнала до обшивката на покрива). Така ламперията ще засъпи топлоизолацията. После импрегнираш ламперията още докато е долу - отзад с Bochemit, а лицевата страна веднъж с лак или още по-добре с масло Sokrates (цветът си е по твой избор).
С Bochemit импрегнираш и столиците и ребрата които стърчат, заедно с покривната обшивка отдолната страна. Ковеш ламперията (препоръчвам с видии и винтоверт за гипсокартон) и нанасяш втори слой лак или масло върху целия сачак + челната дъска. И да капне по фасадата - тя само е шпаклована. След сачака се наняся и финишната мазилка, като сачака се облепя с широко хартиено тиксо (поне 5 см.) и така не се цапа при нанасянето и структурирането на мазилката.

Ето ти и няколко снимки от този момент при мен:
Прикачен файл:
IMG_9475.JPG
Прикачен файл:
IMG_9478.JPG
Прикачен файл:
IMG_9479.JPG
Прикачен файл:
IMG_9485.JPG
Прикачен файл:
IMG_9501.JPG
Последна промяна от tangarov на вт яну 10, 2012 9:52 pm, променено общо 1 път.
tetomaster - специалист
Колега tangarov, вземи един спрей RAL 8017 и пръсни ламарината по челните дъски.
tangarov - специалист
Тето, имаш предвид обърнатото бордче (на последната снимка вдясно), на страните където няма улуци, а само обръщане с ламарината, нали ? Мислил съм си го, но пропуснах момента докато скелето за ТИ и мазилките беше там. А сега нещо не ми се катери, ...
А където са улуците - в лявата част на последната снимка - това светлото дето се вижда е края на мембраната - Подпокривно фолио Klober Permo forte. Него момечетата го прибраха и приковаха така че вече не се вижда.
Ако по-нататък ми се отдаде възможност ще взема спрей и ще пръсна бордчето - благодаря ти за номера по RAL - 8017 ,
не го знаех. Когато избирах цвета на улуците ми донесоха мостри - 10-тина цвята и си харесахме този.
tangarov - специалист
А ето и самата ламперия как я подговихме още долу - както казах задната част с Bochemit, лицевата част с поне една ръка лак или масло (ние ги прекарахме за по-тъмен и наситен цвят два пъти с масло Sokrates - цвят орех, това даде и по-добро покритие). Маслото е нов продукт и го дават че по-добре попива в дървото. Липсва единствено лъскавината на лака, но пък матирана повърхността изглежда по-добре). Пробвахме - напръскахме една лакирана дъска с вода - стои на капчици като върху пастирана кола ...
По удобно е да си я лакираш с четката надоло отколкото с четката нагоре, нали .... Освен това цялото семейство имаше възможност да се изяви ... След наковаването беше нанесена и трета ръка ...
Прикачен файл:
IMG_9421.JPG
Прикачен файл:
IMG_9416.JPG
Прикачен файл:
IMG_9417.JPG Единичната дъска на земята е прекарана с втора ръка масло - вижда се разликата в цвета
  • 1
  • 2

Тема "Ламперия под стряхата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: