Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stomanata - специалист
Здравейте,
Споря тука с нашите за радиаторите.....
Къщата е строена преди 25г и е със старите чугунени радиатори. Като нашите твърдят, че още преди години
тези чугунени са ги водели за много по-добри от ламаринените (2 панела и м/у тях върви на
зиг-заг ламарина). Аз обаче си мисля, че ламаринените хем съдържат по-малко вода в тях, хем
имат и по-голяма площ за охлаждане.
Какво е Вашето мнение?
torbalan - Дървен философ
избери такива, дето ти е приятно да ги гледаш...

в къща си, предполагам с котел на твърдо гориво, кой знае каква разлика няма да има в отоплението...

личано аз чогунените хич не ги харесвам :)
но то си е въпрос на вкус...
stomanata - специалист
Визията не пречи особенно. Предпочитам да ми е по-топло :)
Някъдя бях чувал, че тези ламаринените започват да топлят от по-ниска температура,
спрямо чугунените?!?! А и при положение, че ще се намали общият обем на затопляната вода няма
ли да се стопля къщата и с по-малко гориво? Иначе да- с котел на твърдо гориво сме, малко дърва
и повечко въглища :).
Тези чугуни ми се струва, че имат доста малко отдаваща площ...
fbr - майстор
Малко вода в системата не означава по икономично отопление, само се увеличава инертността на системата. Даже в някои случаи, допълнително се поставя буфер, който увеличава водата в системата, за да увеличи нейната инертност. Например, при мощни котли и малка радиаторна площ. С по-малко гориво ще се стоплиш, ако намалиш топлозагубите на къщата, т.е. да подобриш изолацията. А сега, за да ти е по-топло, трябва да поддържаш по-висока температура на котела, а това става с повече гориво. А ако температурата на котела е на максимума, тогава трябва да увеличиш радиаторната площ.
novgradski - специалист
...ламаринените са с по-малко вода - бързо се стоплят -бързо изстиват
...чугунените -обратно -с повечко вода-бавно се стоплят- бавно изстиват ( и то не само заради водата,а заради и чугуна)
...сравнения можеш да си направиш и по други показатели:
-едните са леки -другите не
-едните са красиви -другите не
-едните се пробиват по-бързо -другите не
-за топлоотдаваната площ -по-горе е писано и т.н.
..........и си избираш
LazarGanev - "Велик майстор"
При едни и същи размери чугунените отдават двойно по-малко топлина, защото имат по-малка площ на отдаване
kyxap - специалист
Едно време чугунените ги харесваха, щото не се пробиваха като ламаринените. Ламаринените се пробиваха, щото лятото източваха водата от системите. Десет години вече имам панелни, не са се пробили, ама вода не източвам. И да се пробие, най-евтини са. Целия свят е с панелни (загледайте се по филмите), ние все вечното търсим - чугун или алумин.
stomanata - специалист
Значи поне където спим ще сменим чугуненият и ще видим. Иначе за изолацията на къщата също е важно. И това е планувано, но няма пари засега :)
А при ламаринените както ни трябва 160/60 има май на Стражица за 238лв или турски за 140лв.
За турските казват, че са по-тънки и пукат при бързо загряване (не е проблем звука), обаче само това ли им е недостатъка? Т.е. ако не се източва системата дали ще изкара дълго време?
syncho - майстор
аз не бих ти препоръчал и тия на Стражица даже... най-точния начин да разбереш един панелен радиатор дали го бива е по това колко тежи и дали ламелите (ламаринките м/у плоскостите) са от горе до долу без прекъсване по средата. Виждал съм панелки за да им свалят цената слагат от долу 5см ламели и от горе толкова, а по средата няма никой. Също така и обратното - в средата само 20-тина см колкото да не е без хич. А относно турските не си много прав, защотото аз съм виждал и продавал (вече нямам за съжаление) доста висококачествени турски панелки. Да го кажа така един добър панелен радиатор 1600/500(или 600) не трябва да можеш сам да го вдигнеш.
plamen_69 - напреднал
вземи си за тези пари алуминиев радиатор и ще видиш каква е разликата, ето ти характеристики за радиатор за 238 лв. - 14 глидера височина - 60 см. дължина 112 см. -2400W - 7,82 литра вода. ето ти линк http://www.elkom-express.bg
ще ти го сглобят и ще ти го доставят безплатно до вас. Надявам се да съм ти помогнал, успех.

Тема "Сравнение на радиатори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: