Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
fox_vt - майстор
Колега тук говорим дали е правилно да палиш газта първо преди да пуснеш кислорода абе мислете малко бе или четете кво сме писали.В оксижена като пуснеш газта и я запалиш как гори,а в газовия котлон като я запалиш как гори има ли разлика няма кво още не ви е ясно,аман вече :x
Момчета , защо спорите : как ще нагласите сместа ако първо пуснете кислорода и после газта.
Едно време като работех в НЕФТОХИМ така ме учеха майсторите....
Гас, запалка -кислород бавно и внимателно ,после донастройка на ядката и заварка естественно.... А там заварките ги снимаха... :rolleyes:
Поздрави от Бургас!

Забравих да кажа : тогава имаше само воден защитен клапан на ацетилена ...
Сега имам клапани и на кислорода и на газта на горелката....
И беше забранено с мазни ръце да се работи с кислорода и по точно смяна на бутилките --познайте защо... :? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
maestro66 написа:
Момчета , защо спорите : как ще нагласите сместа ако първо пуснете кислорода и после газта.
Едно време като работех в НЕФТОХИМ така ме учеха майсторите....
Гас, запалка -кислород бавно и внимателно ,после донастройка на ядката и заварка естественно.... А там заварките ги снимаха... :rolleyes:
Поздрави от Бургас!

Забравих да кажа : тогава имаше само воден защитен клапан на ацетилена ...
Сега имам клапани и на кислорода и на газта на горелката....
И беше забранено с мазни ръце да се работи с кислорода и по точно смяна на бутилките --познайте защо... :? :?
Със старите пернишки горелки посмъртно не можеш да по друг начин, освен да почнеш от газта, ама при съвременните можеш да правиш всичко
Лазаре би ли обяснил как точно пускаш кислорода да не стане бедна сместа в началото при 2 атмосфери налягане ,а при една , или 1,5. Колко ще завъртиш крана на кислорода и на газта??? И колко пъти ще ти угасне..............
не го смятай за заяждане , все пак темата е на 1115 и да не я превръщаме в спор.

Друг е въпроса когато си Професионалист и имаш рутина в работата си като теб !!!!!!!!!!!

ААА за гасенето : първо кослорода ,после газта... защо ли: Ако спреш газта първо кослорода я следва в горелката (понеже поддържа горенето на газта) и се чува мини Гръм.
Ами ако ти е паднало налягането в бутилката на газта и не затвориш плътно крана...почва едно горене в маркучите.... :finga: а може и БУУУУМ да има!
LazarGanev - "Велик майстор"
Не съм заварчик, не работя само това, но спояването на медни тръби (с твърд припой) е част от работата ми. Като покаже професор по заваряване и го изисква - естествено, че ще го спазвам, а няма да слушам стария майстор бай Калуди, дето първо пуска газта, щото така било по-лесно :)
Mega - специалист
... Нямам нищо против господин професора. Може и аз да съм грешка, но ако така ви е казал или показал е добре да се аргументира с факти защо се прави така? Това е нормалната логика на учебния процес. При условие, че не намирам нито един документ в интернет от далече по-развити държави от нас в който да пише, че първо се пуска кислорода. Не намирам и нито едно подобно видео, не мога да приема тези думи така на доверие. Нормално е да се обоснове за да можем и ние незнаещите да научим нещо. Нямам нищо против да призная, че бъркам, но искам да знам защо. До сега не намерих нито едно доказателство.
piron45 - майстор
Според мен пък причината старите майстори да работят така е, че преди са работили с ацетиленови горелки. Там е задължително да се пусне и запали първо ацетилена и после добавяш кислород до необходимия пламък. Ако се пусне първо кислорода има опасност да се взриви апарата. И по навик просто продължават да си работят така.
При газовите горелки и двата компонента са под високо налягане та не виждам да има голямо значение кое пускаш по напред.
piron45 написа:
Според мен пък причината старите майстори да работят така е, че преди са работили с ацетиленови горелки. Там е задължително да се пусне и запали първо ацетилена и после добавяш кислород до необходимия пламък. Ако се пусне първо кислорода има опасност да се взриви апарата. И по навик просто продължават да си работят така.
При газовите горелки и двата компонента са под високо налягане та не виждам да има голямо значение кое пускаш по напред.

Няма стари майстори и нови!!!!!!!!!!!
всичко е ГАЗОВО-ПЛАМЪЧНО ЗАВАРЯВАНЕ! Ацетилен също има в бутилки нали???
А сега изтеглете това и го разгледайте- или не се доверявате на руската школа??!!
http://dox.bg/files/dw?a=9d7af8b573

Поне е в картинки за някои които не разбират руски...Преди всичко файла е за 1115 Мисля че ще го улесни.......... втората част е за газовото заваряване след 32 страница

ААа ето още : http://dox.bg/files/dw?a=34c4396115
Дано ти свърши работа ! това за 1115!!!
П.П. Ето и програми за отваряне на файловете с разширения .djv ; .pdf ; и .ppt
http://dox.bg/files/dw?a=3ef361ea6b
Ahmakov - специалист
Не беше ли по лесно да покажеш това.

Прикачен файл

gz1.JPG
gz1.JPG (102.17 KиБ) Видяна 5718 пъти

Прикачен файл

gz2.JPG
gz2.JPG (52.57 KиБ) Видяна 5718 пъти