Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
naB4o - специалист
Може да са много неща, човекът който го е правил, да си го оправя.
Веднъж оправях подобна мешаница на 1 познат. Проблема беше, че това си беше ключ, а горе към лампата си беше прекъсната фаза този кабел (с идея 3 луни да се свържат успоредно или и аз не знам) и нямаше нула. Наложи се от контакта да се пуска кабел до горе, добре че беше гипс картон. А моя човек сменя 10-15 бушона преди да ми се обади.
По-добре викни някой по-компетентен, че от проба-грешка да не те разтресе.
ins1der - напреднал
ако имаш мултимер или някакъв пробник би успяла да дадеш малко насоки кой кабел на къде отива
MamaMy - майстор
Толкова ли няма услужлив колега ел. техник да иде до колежката и да го оправи за 5 минути, пък тя ще почерпи едно кафе? :roll: :wink:
masterk - помощник
fikata
Ako мостовия от кутията ( конзолата ) "се качва нагоре през ключа и трябва да отива до лампата " защо в конзолата на ключа има един мостов кабел? :? Никога не вярвай САМО на фазоуказател, предполагам знаеш защо! Според мен има някъде друга разклонителна кутия!
благодаря за отговорите!

давам още малко обяснения, които може би трябваше да дам в началото..
  • 1. блокът е панелен
    2. цялата "схема" се намира на бивша тераса, която сега е част от кухнята
    3. на кутията имаше монтиран контакт, който обаче не работеше
    4. оригиналната лампа /която работеше/ беше със стъклен глобус, от тези които стават и за баня
    5. ако разкача клемите, хладилникът не работи, т.е. контактът за хладилника е вързан с клемите към кабела от кутията
    6. кабелът от кутията по мои сметки идва от кутия в кухнята
fikata - майстор
защо в конзолата на ключа има един мостов кабел?
Е колко да има.В конзолата има един мостов двойка,едното жило е прекъснато за да мине през ключа и тази двойка нагоре отива до лампата :idea:
и още нещо...

кабелът, на който монтирам ключа не е вързан директно в кутията с клемите.. съдя по това, че кабелите в кутията са двойно по-дебели /демек повече квадрати/ от този на ключа.. такъв тънък кабел като за ключа нямам долу в кутията.. т.е. трябва да има още някакво разклонение или кутия някъде на терасата

иначе за кафето няма проблем
fikata - майстор
3. на кутията имаше монтиран контакт, който обаче не работеше
Сега в тази кутия колко проводника има?.На снимката се виждат две лустър клеми свързващи два двойни мостови проводника .
Ако е така, тогава проводниците за лампата се захранват от някъде другаде, но пак отдолу, защото ако севярва на снимката на ключа мостовия проводник влиза отдолу на конзолата и продължава нагоре към лампата.Възможно е това захранване да идва от контакта на плочките,където е включен хладилника.
да, така са, както се вижда на снимката, т.е. тя е от днес

а преди беше: контактът, в който е включен хладилника /работещ/ => контакт в кутията с клемите /неработещ/ => ключ за лампата /работещ/ => лампа /работеща/
fikata - майстор
По принцип в панелките захранването на контактите е от контакт в контакт,а осветлението е отгоре през плочата на горния апартамент.
В конкретния случай,ако не греша, след разкачане на клемите се прекъсва захранването/фазата/ както на хладилника,така и на лампата.Причината за да не свети лампата е липсата на нула.Вероятно лоша връзка от мястото където е свързан мостовия проводник преди ключа.Пита се къде е направено това свързване извън видимата кутия с лустърклемите.
Иначе на това,което Вие му казвате "има ток" "няма ток" и това го установявате само с фазомер всъщност е "фазата", чието наличие без нулата е недостатъчно да светне лампата."Изчезването" т.е това прекъсване на нулата може да се дължи и на ремонта,след като преди него тази лампа си е светела..

Тема "въпрос за лампа, ключ и кутия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: