• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фло - специалист
jekasus написа:
Фло, какво е крайно покритие на твоя покрив, че не ми излиза крайната цена :?Ламарина, бетон, .........?

По-горе един безспорен професионалист тетомастера е постнал снимки на ламаринобетон. Това е гофрирана ламарина като оставащ кофраж и върху нея излят бетон.Бетона може да е и на по-тънък слой примерно 7-8 см. дебелина,може да е армиран с тънка заварена мрежа,колкото да не се стича,то самата ламарина има чудесни качества на опън и якост при гофрите.Работят съвместно.Бетона излят върху ламарината няма пукнатини,заради това,че направната вода не напуска скоростно през кофража и ако е с добавка за водоплътност няма нужда от финишно покритие бетона,като някаква хидроизолация примерно.Евтино и много качествено покритие.
tretre - специалист
Абе фло, я сподели този ламаринобетон от къде го научи.
Явно съм по-възрастен но в моя учебник по сградостроителство го нямаше.
Фло - специалист
tretre написа:
Абе фло, я сподели този ламаринобетон от къде го научи.
Явно съм по-възрастен но в моя учебник по сградостроителство го нямаше.
Трябва да подновиш учебника от ВИАС! Това не е нещо ново,но сега много се ползва за покрив при моловете,само дебелината на бетона е по-голяма и е 30 см. Видях го на живо преди много години в една индустриална постройка ,като междуетажна плоча ,здраво натоварена с големи бидони и ми хареса и го запомних.
Tsilkov - майстор
И в стария го има ,ма някой не е бил прилежен студент :lol:
tretre - специалист
Ламарината има ли носеща функция или е само вместо кофраж?
Фло - специалист
tretre написа:
Ламарината има ли носеща функция или е само вместо кофраж?
Ламарината е хидроизолация.Включена е в наредбата за материалите допускани в строителството като хидроизолации. Понеже е гофрирана и с висока якост на опън върши работата на армировката на бетона,тъй като причината да се армира бетона е ниската му якост на опън.Ламарината и излетия бетон върху нея работят съвместно при натоварвания,усуквания и трептения и двете неща в комплект може да приемеш като едно цяло с носеща функция.Разбира се трябват изчисления какво да носи и колко. В моя случай трябва да носи примерно 2 метра сняг,или към 60 кг.на квадрат,ако е сух и към 300 кг,ако е много мокър,да не казвам,че в този случай дебелината на В 20 отива към символична ,съвсем условно казано.
VLADO66 - майстор
А кaк сe връзвa с колони и шaйби?
Фло - специалист
VLADO66 написа:
А кaк сe връзвa с колони и шaйби?
Лесно.Изрязваш отвори в ламарината на местата на фусовете,и закривяваш фусовете да легнат за да ги покрие бетона.Аз съм оставил някои от централните да стърчат малко ,защото мисля за тях да заваря бъдещата конструкция на слънчевите панели.
tretre - специалист
Ламарината сама по себе си е конструктивен елемент.
ЛТ ламарината подходяща за бързо, лесно и икономично изграждане на производствени и складови халета, селскостопански сгради, покрити пазари, паркинги, гаражи, външни и вътрешни облицовки на сгради, огради, несваляеми кофражи и други приложения.
Предполагам че това което си видял в моловете е несваляем кофраж. Това което не си видял е че върху ламарината
има най-обикновен бетонов покрив който е армиран , и не е армиран просто така ами съгласно правила, норми и стандарти които важат в цял свят.
Ако искаш ще обясня защо не работят заедно ламарината и бетонът на опън и натиск, но първо осмисли това!
Всъщност ти си си направил ламаринен покрив. Само не знам защо е този бетон върху него!
schuldiner - майстор
Има ламарина и ламарина. Един инж. би трябвало да се интересува от височината, ширината и честотата на гофрата, профила, дебелината, антикорозийното покритие и т.н. LT 50/40/100 на 0,5 мм е само един продукт, не най-подходящият за целта. А високопрофилните ламарини (160 мм) позволяват премостване 24 м надлъжно и 12 на ширина, ама те са другата крайност. В една къща разстоянията са по-приемливи. И наистина, може да се сметне налага ли се армиране на бетона или се лее "само за баласт", т.е. може ли ламарината да го носи, а бетонът да я защитава, или трябва армировката да поема товар. Още повече Фло каза, че неговото е изчислявано...
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: