• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Фло написа:
Предимството на ламарината като оставащ кофраж е и в хидроизолационните и качества.Съизмеримата е цената на ламарината на квадрат: 8-10 лв., с евтините ,но капризни,трудоемки и недълготрайни хидроизолации.Така при ламаринобетона имаме едновременно и настилка,респективно покрив с хидроизолация. При сравнение на цени с покрив от керемиди с всичките детайли, съпоставимостта на цената е около 5 пъти в полза на ламаринобетона.Идеален е за плосък покрив, използваем и за тераса,като финишната повърност може да бъде само декоративна т.е. отпадат скъпите работи по хидроизолацията на такава тераса.
Ако чакаме на ламарината за хидроизолация, водата проникнала през бетона ще го разруши за няколко години.
Фло - специалист
VLADO66 написа:
Ако чакаме на ламарината за хидроизолация, водата проникнала през бетона ще го разруши за няколко години.
Дори и да пропусне бетона вода,тя се изтича от ламарината ,ако си направи път или се връща обратно като изпарение.
7-8 см бетон В20 с добавка за водоплъност ще го разруши водата за няколко години ,да речем 150 - 200 години , да може ,съгласен.
Аз не говоря за течаща вода,което няма как да стане при добро уплътнение на бетона и добавка, ами за капилярна влага.Известно е,че капилярната влагата се движи,чрез дифузия. Дифузията се основава на движение на принципа на масообмена до изравняване на концентрациите.Когато отдолу бетона е изолиран с газо и водо- непропускливата ламарина ,която отделя двете среди,външната и вътрешната на къщата ,не може да се осъществи масообмен и това елиминира въпроса с капилярната влага,щото няма две гранични свързани зони с различни концентрации и няма движение на влагата.
Дано да съм ясен!
Tsilkov - майстор
Фло написа:
VLADO66 написа:
Дори и да пропусне бетона вода,тя се изтича от ламарината ,ако си направи път или се връща обратно като изпарение.
Връща се като изпарение ако е топло понеже идва пролет.Ама ако идва зима се заледява,разширява и прави бетона на пясък и камъчета след няколко такива цикъла.

В случея ти разчиташ на водоплътен бетон като хидроизолация обаче забравяш доста неща.Първо малко хора ще преживеят покрива да им е бетонен.Второ забравяш за изолация и в тоя ред на мисли с какво е по-добро твоето решение от две ламарини на послоен монтаж със вата между тях http://www.kalzip.com/kalzip/uk/product ... ystem.html?Или пък покривни сандвич панели http://paneli.kingspan.bg/pokrivni-paneli-18949.html?Ама и двата варианта не ги обичат хората за къщи(макар че аз ако си строя къща ше сложа точно такива - ма тва е друга тема :lol: ).Трето покрил си с нещо покрива ,ама то после има комини ,отводняване,завършеци.......
tretre - специалист
Малко се отклонихме от темата.
Та къщата която си замислил, emilvtc ако е стандартно изпълнение - тухли, бетон, дървен покрив, керемиди
я смятай около 800 лева/кв.м.
Това включва:
Външна топлоизолация
Електро+вв
ВиК+вв
Шпакловка
Замазка
ПВЦ дограма
Врати.
120x800=96000лв.
Всичко друго са хитрости, които след време разбираш че не са били чак толкова хитри!
gvladkov - специалист
Аз,не мога да разбера Вие построихте къщата и вече я покривате яко.
Какви са тия къщи "трафопост",че ти като си го представиш колко е грозно,камо ли да влизаш всеки ден там.Как ще си постройш къща 4x6.Колко ще спестиш 2000 лв.,заслужава ли си?Първият вариант,но малко изчистен от многото чупки(не се сещам от кой)си е доста добре.
Покрив от бетон-глупости на търкалета.Как ще я направиш тази грозотия на къщата си!Пак трябва да има финално покритие,не можеш да оставиш гол бетон.
Тези термо-панели за покрив,като видиш цената и ще ти се завие свят.В Плевен ги правят.
По-добре инвестирай още 10К,но като погледнеш отстрани да ти е драго,а не да ВЛИЗАШ ПО ТЪМНО,че да не ти се смеят комшийте.
Моята къща грубия строеж с покрив от tetomaster ми излезе 56К/380м2 РЗП.Излиза евтино ако си правиш повечето неща сам и с роднини/приятели,иначе няма как.Но пък и трябва да поназнайваш някои работи за стройтелството.При мен е плюс,че баща ми е стр. техник и има стр. фирма.От тук също спестих парички,защото без фирма не можеш да стройш.
emilvtc - специалист
Всъщност площта на къщата (без гаража и работилницата) е 137 кв.м., като в тази площ са включени и стените с ТИ. Площта на подпокривното е още толкова, но не съвсем, защото тя няма да се "усвоява" и довършва при строежа.
За грубия строеж ще трябва да използвам бригада-строители или строителна фирма. Като оставим на страна цените, които ще ми оферират - кой от вариантите е за предпочитане?

Ел инсталацията, а вероятно и ВиК ще си я правя сам. Нямам никакъв опит, но предполагам, че ще се справя и с водата. Ако мога - вътрешната ТИ ще я поставя също сам, - само някой ще трябва да ми я шпаклова. Боядисването - пак ще се опитам да се справя сам. (със сигурност ще питам мнооого като стигна до тези етапи дай-боже :) )

А сега да се върнем на въпроса за проекта:
Смятате ли, че ако гаража се построи на "конструктивна фуга" ще намали цената на грубия строеж и защо?
gvladkov - специалист
Аз,не разбирам чак толкова много,Но мисля,че няма да има никаква разлика.А,и сега найстина се строй много тънко защото всички стройтели са умрели от глад(а,те станаха много(стройтелите)).
Имай в предвит,че ще почнеш да стройш на лято или на есен,защото имаш бая ходене по-мъките в общината докато стигнеш до първа копка.Още и във ВиК и Ел.разпределително дружество.Борбата е жестока и безмилостна,повярвай ми.
tretre - специалист
Умрел си от глад ти!
Поговорката залудо работи, залудо не стой я няма вече!
Гаража и работилницата ги вкарай в къщата и използвай пространството над тях.
Имай пред вид, че като направиш някъде основи и покрив останалото е евтино.
Фло - специалист
Може да строиш без фирма строеж кат.5,за какъвто говорим.Не може да строиш без технически ръководител,което е различно нещо.Техническия ръководител се наема с двустранен договор между възложителя и правоспособно техническо лице по смисъла на ЗУТ.,може стр.инженер или стр.техник.
За изпълнител може да се наема строителна бригада ,различна и специализирана за всеки етап или за цялостно изпълнение Аз лично препоръчвам договориране на етапи завършеност и разплащане.Примерно до кота 0,00 толкова рари.Така инвеститора му държи двата края и воже лесно да сменя бригадата,ако се налага .Другата възможност е договор със стр.фирма.Това е по-скъпия вариант.
Що се отнася до стандартното строителство на къща и изхвърлените тука ей- тъй, на аба 800 лв.м2 ,то е достатъчно да пуснеш търсачката на строителство до ключ и ще излязат десетки обяви в рамките на 450 лв.Явно овехтелите тетрадки на старата школа дават заблуждаващ резултат от почти 2 пъти разлика.
tretre - специалист
Явно заради новите електронни бележници повечето сгради за неизмазани.
Не забравяйте, че фонд работна заплата е между 10 и 20 % от Проекто-сметната документация.
Така че и без пари да я прави някой - това е което може да се спести.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: