Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
paralesa - специалист
Ти едно мнение ще дадеш ли като хората или не,ако няма да го правиш,защо пишеш? Ей така да изсереш нещо ли? Ако ще пишеш по темата,направи го,ако няма -НЕ ПИШИ!!! Твоята глава да съм я чупил? С какво ще си строша моята,айде обясни, "майсторе" . Викам ти майсторе,щото не ти знам името,ама като ти гледам майсторлъка....Сещаш се как е накрая :!:
vk - специалист
paralesa , CBT 2 по 6 мм = 3.74 лв/метър
CBT 3 по 6 мм = 5.53 лв/метър
цените са базови, по "ЕЛКАБЕЛ" А Д, за 2011 г.
dobcho_vn - специалист
Моите предварителни извинения към автора.
@paralesa ти въобще имаш ли си на идея как се определя практически т.к.с ? Я се замисли елементарно защо в ТП работи една ТМ и никога две в паралел ? Ай още малко подсказка - ти оразмеряваш, съобразяваш един АП спрямо един т.к.с..Обаче като го увеличиш тоя т.к.с. слагайки още едно жило това АП при едно к.с. най-малко ще хвръкне от таблото, че и до палеж се стига...
И да т.к.с. е страшен, сигурно на идея си нямаш колко.С очите съм виждал на какво е способен т.к.с..А сигурно може и още.
И кои ти говори да ограничиш т.к.с. с проводници ?
Krass - майстор
ти въобще имаш ли си на идея как се определя практически т.к.с
Да имам Iкс = Iн/Uк където Uк в % характеризира вътрешното съпротивление на машината и се определя при свързана на късо вторична до достигане на номинален ток
Я се замисли елементарно защо в ТП работи една ТМ и никога две в паралел ?
Това изобщо не е вярно. Стига да са една група и еднакви токове на късо.
Обаче като го увеличиш тоя т.к.с. слагайки още едно жило това АП при едно к.с. най-малко ще хвръкне от таблото
Един предпазител има изключвателен ток няколко KA. Ще хвръкне друг път.
И да т.к.с. е страшен, сигурно на идея си нямаш колк
Тук си прав.
Работя в подстанция 220/110/20/10 kV и аз съм виждал някои неща за съжаление.
Отговарям аз, защото поста не беще на @paralesa, а мой.
dobcho_vn - специалист
@Krass моля те, не се излагай, че и в подстанция работиш.
Хайде ще ти кажа най-сетне.
Най-просто т.к.с се определя по т.нар. метод на максимално пропусквателните мощности.Няма да се впускам в подробности.Които иска да пише на ЛС ще му пратя книжка, че да прочете кое как става.И нека изчисли т.к.с. при две ТМ в паралел и при една работеща ТМ.Гарантирам, че в втория случай т.к.с. са по-малки.
Тъй и тока на к.с. е Iк.с.=Sк.с./1,73*Uн.А това за което говориш е максимално пропусквателната способност на ТМ.Тука Sк.с. е сумарната максимална пропусквателната способност на елементите участващи в късо съединената верига.
Да те работят в паралел но за секунди докато се прехвърли товара от ТМ 1 на ТМ 2 или обратното.И т.к.с. няма много голямо значение за работа в паралел.Важни са еднакви групи на свързване, uk%.
Не знам как и какво от кого сте чули, но разберете при паралел т.к.с. се увеличават, а не намаляват.
Krass - майстор
И с кое се излагам? Пишем едно и също и двамата.Аз за трафо ти за мрежа. Това което си написал е така, само за паралелната работа не си наясно. Трансформатори могат да работят в паралел неограничено във времето.Изискванията са еднакви групи (в някои случаи може и да не са), Uк , еднакви степени на янсена и най вече необходимост от по-голяма мощност. А че токовете на късо стават по-големи, естествено,че е така. С кое не си съгласен не мога да разбера.
fikata - майстор
Krass
Един съвет.Гледай си мнемосхемата,следи блинкерите, вдигай и сваляй шалтерите по нареждане.
Имаш достатъчно време с четене на книги да наваксаш,това което си пропуснал в образованието си.
Когато си готов, няма да се присмиваш и спориш с тези,които знаят повече от тебе.
dobcho_vn - специалист
@Krass значи, че ме накараш са вдигна от София до Казанлък, ти покажа, имам известен брой готови схеми по служебни поводи, да ти симулирам едно трифазно к.с. при паралелно и разделно работещи ТМ, че да се убедиш като не ти се смята.
Krass - майстор
Абе хора, вие или не четете какво съм написал, или си търсите с кого да се заяждате. Къде съм писал , че при паралелна работа токовете на късо не са по-големи.Естествено , че са .2 трафа - два пъти по-голям ток. С всичко относто ток на к.с. съм съгласен. Само не съм съгласен, че човекът трябва да се съобразява със сечението на проводника,заради евентуално късо във веригата с която ще си свърже проточния бойлер.Колкото по-голямо е сечението , толкова по-малък пад и греене ще има Защо не може да се разберем, не знам. Просто в този форум, ако някой каже, че това е бяло, веднага се намира някой да му каже: ааааа, не не си прав, това е бяло.Спирам да пиша защото разискването на толкова прости неща са си загуба на време. Бах тоя бойлер ще ни побърка.
fox_vt - майстор
Значи интересна темичка се е заформила твърди се тука че ще е проблем да се сложи 3 жилен кабел в паралел щото тока на късо щял .... :oops: Какво ще стане ако ще и супер проводник сложи това какво пречи на предпазителя да изключи това ми кажете фиката и добчо :roll: .Вий кво тоя ток на късо да не протича за цял ден и десет кабела навържи в паралел пак не е проблем.

Тема "Кабел за вътрешна инсталация-мога ли да увелича сечението ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: