• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здрасти колеги
Проблема ми е следният :
ниско входно налягане в градската мрежа -1,5 - 2 бар.къща на 3 етажа и естествено аз съм на 3-ти . проблеми има и на партерно ниво даже.
бойлера ми е газов проточен и докато някои се къпе ако друг пусне чешма или друго , на моя или долен етаж ..... топлото секва.има дни в който даже и не запалва горелката при никаква друга консумация в къщата. абе водата "капе" от душа
мисля да си сложа хидрофор , но почетох и май коректният вариант е за хидрофор с буферен съд. нямам място за буферен съд.
една мисъл ми се върти в главата:ако след моя водомер сложа хидрофора без буфер , в моментите който аз ползвам вода какво ще стане с водата при съседите отдоло при условие , че в същият момент желаят и те да ползват вода??????????
ако с хидрофора обхвана цялата къща директно от градската мрежа без буфер пак ли ще е проблем????
споменава ми се от няколко дена (но нищо конкретно не съм видял) за някъква помпа с консумация 50 вата и поточен сензор . демек при отваряне на кран помпата работи.при затваряне е спряла. донякъде е ок ама и малко не е ок. имате ли инфо за този тип помпи.как се казват .
и как да защитя хидрофор или гореспоменатата помпа с поточен сензор при нулево входно налягане на градската мрежа?
Вик идваха и деликатно ми казаха да се ..........
Даите идеи че хигиената изостава :)
schuldiner - майстор
Kebo, газовият бойлер отваря клапан към горелките при налягане от водопровода. Обикновено е настроен за 7-8 бара, но всъщност това е пружина. Аз съм разтеглил пружината и ми отваря на самотек 5 м воден стълб, т.е. на 1,5-2 бара ще пали горелките, стига да ти е достатъчно като дебит за къпане. Опитно се настройва разтягането - малко по малко, докато уцелиш положението.
Между другото, почнах да човъркам заради супердосадното гаснене на бойлера при малка консумация - например при миене не чинии. Сега си работи кротко и на най-малък дебит.

Ако един ден ти се оправи налягането или измислиш някакъв хидрофор, настройката не ти пречи. Просто ще постигаш максимално отваряне на горелките при по-ниско налягане.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това с регилировките на датчика за налягане на газовия бойлер е ПЪЛНА ГЛУПОСТ, извинявам се за израза. Бойлерът си има 6-7 кВт минимална мощност и с по-ниска не може да работи, а като намалиш струята няма кой да поема тази мощност и да го охлажда, съответно той ще изключва често по температура. 'Не правете това у дома", както се казваше в една реклама.
kebo, имашнужда от хидрофор с буфер, макар и да е малък това е схемата
sian - специалист
Някаква помпа, някъкъв сензор....колега дай по-точни данни марка модел.
schuldiner - майстор
Признавам, глупост е на пръв поглед, но така работи повече от 20 години, иначе топла вода йок. Максималното налягане е 2 бара и никога не е гаснал от прегряване. С бърникането позволявам да отвори на по-ниско налягане, а подаването на газ си е изведено на панела и може да се регулира оттам. Абе кво да кажа, устройството на газовия бойлер е толкова опростено, че и за човек като мен, дето мрази да човърка, е лесно.

Като се замисля... ако някой си ремонтира електрическата печка и даде накъсо, сам ще си е виновен за последствията. Ама ако разбърника газов уред - тоя, който го е подучил ще е виновен. Нищо че газта е в пъти по-безопасна... Бе, я забрави...
Каналски - специалист
kebo написа:
...
Хирофорният съд е с функция да се намалят броят на влючвания на Помпата. При малка сграда, това е единственото "адекватно" решение за покриване неравномерността на консумация.
# Помпа - Напор/Дебит : максималният за сградата до оразмерителната точка/максимално секундната консумация ;
# Хидрофорен съд - Обем: при максимално часова консумация регулиращият обем да сведе влючванията до поносим за ел. двигателят брой ;
# Консуматори : най-добре за цялата къща ;
# Свързване : След Общият водомер на сградата, да се прецени дали при работа на помпата в Сградното Водопроводно Отклонение няма да се получат Скорости и Загуби с неприемливи размери. Може да се мисли и за байпасна връзка и пр. ;
# Ел. Двигател на помпа: най-добре трифазен, собствен електромер, плащането на тока може да е пропорционално с отчетите от индивидуалните водомери ;
# Поддържка: Задъжително трябва да има Човек който всеки месец да проверява системата. Препоръчително е да са две Помпи (работна/резервна), които се редуват да работят.
# Защити: .... :)
sian написа:
Някаква помпа, някъкъв сензор....колега дай по-точни данни марка модел.
нямаи идея колега. споменават ми за този тип помпа , но нищо конкретно като тип или найменование.тези дни уж ще получаповече инфо по въпроса.
относно компенсационен съд (имам предвид съд напълнен с вода :)) .... място нямам никакво.имам колкото а събера един хидрофор (с балона отдоло) и толкос.знам че е тъпо но тва са фактите.
относно факта да обхвана цялата къща не ме устроива , защото другите не желаят да плащат . ако ще обхващам цялата къща ще трябва и доста по сериозна помпа ...... абе пари си са , а ми се струва че не е редно да е само за моя сметка .
затова се ориентирам към вариант само за мен си . дали ще стане а го забия директно след водомера ми . какво ще стане с другите , които се отклоняват от главната тръба преди мен .
Относно газовият боилер не съм се изразил правилно .боилера е на метан на централно снабдяване . там експерименти немисля да правя защото киловатите са доста и метана край няма . [-X

http://www.raider.bg/index.php?p=5&cat=58&id=269
или
http://www.raider.bg/index.php?p=5&cat=58&id=625

варианта е за след моя водомер
pipilica - майстор
Първо не те съветвам да взимаш хидрофор от Райдер.
Второ си мисля че ако ти работи помпата и друг преди тебе пусне чешма помпата ти ще
смукне въздух от неговата чешма.
Ако не вярваш направи опит.
Без буферен съд няма как да стане и то голям съд.
Иди някъде у познат с нормално налягане и премери по водомер примерно за 10 минути
колко вода изтича после направи същото у вас, разликата в литрите трябва да я поеме буфера.
днес направих следното :
свалих водомера и му изчистих цедката.доста камъни излязоха.като резултат ми се подобри до нормална степен налягането на студената вода .може би започнах малко неправилно темата защото се оказа ,че имам запушване във водомера.това е отстранено.нека да пообясна за ситуацията и може да измислим нещо по въпроса. от градската мрежа ми влиза тръба 1 цол. през водомера чак до етажа. там някъде става прехода от 1 цол на 1/2 .замерих си количството вода в банята - студена 11 литра за минута (което според мои познат запознат с темата е добре) и топла 11 литра за 2 минути . товаме навежда на мисълта че не толкова налягането ми е проблема колкото тръбите на боилера. относно боилера загранва се от тръба 1/2 и с преход е поставена тръба с вутрешен диаметър 12 мм (малко ми се струва) , входа и изхода на боилера си има аводски колена ,който са с вутрешен диаметър около 20 мм.тръбата с вътрешен диаметръ 12 мм е вкарана в боилера с преход (щуцер май се казва). струва ми се е е доста "скупена" трубата на боилера. изходана бойлера пак със щуцер от труба с вътрешен диаметър приблизително 20мм е намален до тръба с вътрешен диаметър 12мм . от там с тетка се раздела кум кухня и баня.към кухнята се вкл'чва пак в тръба 1/2.,като разтоянието до кухнята е около метър тръба. там да си призная честно проблеми с топлата вода не съм забелязъл.от гореспоменатата тетка с въпросната тръба с вътрешно фи 12 мм ми стига до банята като на места тръбата се качва на височина 2 метра.от там влиза в 1/2 ололо 1 летър и в смеситела на душа и към чешмата. то е очевидно че топлата е с дебит на половина от студената.възможно ли е да е от тази тънка тръба.
току що направих пробата с 11 литра туба в другият краи на града. етажа е същият , боилера също.
11 литра студена вода за 25 секунди и 11 литра топла за 70 секунди . егати и ........
при него боилера си е подвързан с 1/2 тръби към инсталацията
та проблема в тръбата от боилер до баня ли е или в моето налягане , защото на груба сметка моито е около2-3 бара а неговото е приблизително 6 бара (тва го знаем от кафемашината)
  • 1
  • 2

Тема "Помощ при избор на помпа или хидрофор ????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: