• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pansim - майстор
Може и с феритен пръстен. Ама дай размерите за да му сметнем броя навивки. И е важно да се знае какъв ферит е.
По въпроса за Е65 - най- добре е да използуваш 4 половинки /два комплекта/ Навивки 14 първична 3+3 вторична. Само с един Е65 няма да постигнеш добър резултат за резонансника. 12мм^2 е достатъчно, все пак трафа се охлажда принудително.

ПП. това в предишния ми пост НЕ е резонансник.
nikolaytatarov - специалист
Направих нова платка за пълен мост за да мога да използвам транзисторите ,останалото е същото,феритния пръстен неснам от какъв материал е , става въпрос за ферит от мрежов траф,би трябвало да е подобен .
pulsar - специалист
nikolaytatarov написа:
Направих нова платка за пълен мост за да мога да използвам транзисторите ,останалото е същото,феритния пръстен неснам от какъв материал е , става въпрос за ферит от мрежов траф,би трябвало да е подобен .
Не съм сигурен, че става въпрос за ферит и то от обикновен мрежови траф. Провери по-хубаво какъв е материала?
pansim - майстор
Малко яснота внеси по въпроса с ферита, иначе нищо не правим...
И защо искаш да е с него? На много хора съм казал, че добър заваръчен инвертор не се прави с части "забравени" в чекмеджето. Само ще си изгубите времето. Купи това което ти трябва за да имаш успех. Силовата електроника не търпи компромиси!
nikolaytatarov - специалист
http://www.tme.eu/html/ES/transformador ... pelny.html
Аз за нов говоя,ако става разбира се,защото тука не намирам само феритен пръстен,а в това ще влезнат доста квадрати мед,а другия вариант е четери Е80
pansim - майстор
С този траф от линка НЕ става. Това е за ниска честота 50-60Хц. Взимай ако имаш възможност 4 половинки Е65 в сайта на ТМЕ ги има.
STEPER - специалист
Здравейте,
Извинявам се ако не му е тук мястото на този въпрос,но някой би ли споделил,
какво представляват машините за ръчно плазмено рязане?Възможно ли е използването на
разглеждания в темата инверторен електрожен за тази цел и какво е необходимо още да му се добави?
Предварително благодаря за отзивите.
Поздрави
pansim - майстор
Машините за плазмено рязане са с напрежение на празен ход над 200в, и работно напрежение около 100-120в.
Тока е в зависимост от мощноста на инвертора /или трансформатора/ и най често е от 30 до 60А.Това за електрическата част. Подаването на въздух е май 5до7 бара, но тук вече не съм специалист и може да греша.
Не е проблем да се изработи и самоделен инвертор. Просто трябва да се промени Ктр на силовия траф, и съответните промени по ел, елементите. Принципна разлика със заваръчния инвертор няма.

Ако въпроса ти е дали един и същ инвертор може да служи и за заваряване и рязане, няма се получи.
STEPER - специалист
pansim написа:
Машините за плазмено рязане са с напрежение на празен ход над 200в, и работно напрежение около 100-120в.
Тока е в зависимост от мощноста на инвертора /или трансформатора/ и най често е от 30 до 60А.Това за електрическата част. Подаването на въздух е май 5до7 бара, но тук вече не съм специалист и може да греша.
Не е проблем да се изработи и самоделен инвертор. Просто трябва да се промени Ктр на силовия траф, и съответните промени по ел, елементите. Принципна разлика със заваръчния инвертор няма.

Ако въпроса ти е дали един и същ инвертор може да служи и за заваряване и рязане, няма се получи.
Благодаря за информацията.
Въпроса ми беше за отделен апарат за плазмено рязане и то на тънки материали като листова алуминиева и черна ламарина.
Успях да намеря една кратка информация за Genesis 90,което ми е достатъчно,за да разбера техологията.
Genesis 90 е компактна машина за ръчно плазмено рязане. Използва само сгъстен въздух за рязане, който се доставя от компресор или бутилка с въздух под високо налягане. Машината гарантира добро качество на среза за обикновена стомана, съответно до 30 мм. Инверторната технология позволява отлично съотношение между възможности на машината и тегло за цялата серия Genesis. Работния ток е стабилен и не се влияе от измененията в електрическото захранване, височината на работната дъга и от дебелината на материала до определени граници. Genesis 90 има система за автоматично повторно запалване на пилотната дъга. Паленето на пилотната дъга е високочестотно и се изключва автоматично щом започне процеса на рязане.
Но това ще остане като втори проект.
За сега искам да се опитам да направя обсъждания инвертор в темата по схемата дадена
от cvetanmu.Тези дни получих и последните детайли по него. Като първо ще се опитам да навия силовия траф.Закупил съм два комплекта ферити Е70/32 /4 броя Ш-образни/.Кой ще бъде така добър за последно да осветли и обобщи броя на навивките, диаметъра на проводника за този вид сърцевина и на какво да се обърне
внимание при навиванет му.
Поздрави
pansim - майстор
Схемата е еднотактен правоходов инвертор, най-често Ктр за този тип е = 3. Примерно 18 първична, 6 вторична. Но това зависи и от честотата на която ще работи. Може и 15/5. Зависи и какви транзистори ще използуваш и т.н.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: