Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata написа:
В конкретния случай,ако не греша, след разкачане на клемите се прекъсва захранването/фазата/ както на хладилника,така и на лампата.Причината за да не свети лампата е липсата на нула.Вероятно лоша връзка от мястото където е свързан мостовия проводник преди ключа.Пита се къде е направено това свързване извън видимата кутия с лустърклемите.
ново 20!
току-що проверих с фазомер кабела, за който се връзва лампата - в него ИМА ток :shock:
значи ли това, че прекъснатата жица в кутията за ключа е нула, а непрекъснатата е станала фаза?
fikata - майстор
Правилото е през ключа да се прекъсва фазата, а нулата да отива директно,без прекъсване във фасунгата.
Сега проверете с фазомера контакта на хладилника.Фазомерът не трябва да свети на заземителните пластини на контакта.Да не би при пресвързването на лустърклемите да не сте разменили местата на фазата и нулата захранващи този контакт.
Stefan_62 - майстор
tineto написа:
здравейте!
имам нужда от помощ за свързването на лампа, която е към бушона за контактите
лампата се намира на усвоена тераса.. преди ремонта на жилището лампата работеше

първото, което направих - вързах работеща фасунга с крушка - крушката не светна
смених ключа с друг, за който бях сигурна, че работи, но пак същото
замерих с фазомера и се оказа, че при включен и при изключен ключ винаги има ток до лампата.. и въпреки това крушката не свети
реших, че има проблем в кутията, от която идва тока до ключа.. смених клемите и от тогава няма ток до ключа, съответно и до лампата.. но пък има до контакт, който е закачен към клемите от същата кутия
:?

изчерпах се откъм "умни" идеи и затова реших да пиша във форума преди да къртя стената и да сменям кабелите :)
предварително благодаря за отделеното време
Здравейте, първото което бих ви посъветвал е да си прозвъните/да замерите с уред/мултицет/ дали има връзка м/у еднаквите краища на кабела/ кабелите м/у лампата и контакта, м/у контакта и кутията и накрая м/у кутията и работеият контакт, разбира се преди това изключете предпазителя и се уверете че няма напрежение по кабелите. Ако всичко е наред значи проблема не е в инсталацията. Доколкото разбирам проблема се е проявил основно след смяна на клемите в кутията, а това, че преди това е имало постоянно ток до лампата е, че майстора който е правил инсталацията е пуснал фазата вместо нулата да минава от там и затова има постонно ток/ което не се влияе от ключа, там се преъсва нулата, а трябва да е обратно/. Надявам се, че сте ме разбирали. Значи проверете дали са хванати добре кабелите в клемите които са в кутията, проверете фасунката дали е в ред и пробайте с друга крушка/случвало ми се е да сменям по-няколко докато светне някоя, особенно ако с от евтините/. И накрая, ако проблема е в инсталацията/ако е прекъсната/ просто потърсете маистор да ви пусне нови кабели. Успех. Дано да съм бил полезен.

p.s. Ако има нещо за дообясняване ми пишете на лични.
fikata - майстор
Stefan_62
Препоръчвам да прочетеш всичко написано преди тебе по темата за да се ориентираш правилно преди да даваш принципни съвети.
намерих си грешката :axe:
проводникът преди да стигне до ключа е бил вързан в контакта на хладилника

проблемът е, че съм вързала същия този контакт вероятно както е бил вързан стария - около единия голям кабел е омотан единия малък, а другият малък, влиза на трето място в контакта, между двата големи.. съжалявам за тъпите обяснения :roll:
ето снимка как го бях вързала

Изображение

сега омотах малкия около големия и всичко работи.. надявам се за дълго

благодаря на всички за отделеното време и на fikata, че в 10ч вечерта се занимава да ми отговаря и помага :)
fikata - майстор
Сега в тази кутия колко проводника има?.На снимката се виждат две лустър клеми свързващи два двойни мостови проводника .
Ако е така, тогава проводниците за лампата се захранват от някъде другаде, но пак отдолу, защото ако севярва на снимката на ключа мостовия проводник влиза отдолу на конзолата и продължава нагоре към лампата.Възможно е това захранване да идва от контакта на плочките,където е включен хладилника.
Posted: Wed Jan 11, 2012 10:03 pm

Браво tineto :supz:
И спокойна нощ!
Заслужено :)
naB4o - специалист
Никой не спечели кафе или бира, и важното е, че не те перна тока :)
Честито :)
totio1973 - специалист
Хубаво е че си открил причината,но като гледам редно е да си занулиш контакта(поне на снимката не се вижда да е занулен).
ins1der - напреднал
totio1973 написа:
Хубаво е че си открил причината,но като гледам редно е да си занулиш контакта(поне на снимката не се вижда да е занулен).
е тоя средния кабел на контакта не отива ли на защитните ушички ?
fikata - майстор
е тоя средния кабел на контакта не отива ли на защитните ушички ?
E не. Инсталацията е двупроводна.Този среден проводник,който е пъхнат на неправилното място е втория от двата,които захранват лампата.Контактът се ползва като разклонителна кутия.

Тема "въпрос за лампа, ключ и кутия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: