• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Аз слагам на Техногама продуктите и съм много доволен от тях. Синусоидални са и до сега не съм имал проблеми с тях, а и цената си е направо чудесна за такива продукти. Можете да си ги вземете от производителя или при нас също може на същите цени.
pansim - майстор
Ей хора - защо са Ви ЮПС-и със синусоида??? А?
Да не мислите, че има огромно значение за помпата?
Да, вярно е че леко се усилва шума и се повишава температурата на намотката на помпата, но досега не съм чул някой да се е оплакал от изгоряла помпа докато е работила на ЮПС-а.
Инверторите със синусоида на изхода са много по-скъпи и сложни и с по-нисък КПД.
За помпа на котел /камина/ не си струва.
syncho - майстор
panasim явно с малко хора си говорил... Аз съм виждал няколко пъти помпи на по 2-3години, работили с обикновен UPS как са спекли и чао. И ДА има голямо значение. И като не ти пречи шума остави си лагерите на колата да ти шумкат да видим до къде ще я докараш. И друго - тази повишена температура никога не е добре, но това си е съвсем друга тема на разговор.

И какво означава, че не си струва? А струва ли за 100лв разлика да сменяш помпа за 200лв? Това не е нещо, което да ползваш 24/7, а за авариини ситуации, за това КПД-то тук роля няма кой знае колко.
VLADO66 - майстор
+1 за Техногама -моя го прецаках при свързването и им го пратих по куриер и го оправиха безплатно и от три години само го поглеждам дали свети и толкова.
pansim - майстор
syncho написа:
panasim явно с малко хора си говорил... Аз съм виждал няколко пъти помпи на по 2-3години, работили с обикновен UPS как са спекли и чао. И ДА има голямо значение. И като не ти пречи шума остави си лагерите на колата да ти шумкат да видим до къде ще я докараш. И друго - тази повишена температура никога не е добре, но това си е съвсем друга тема на разговор.

И какво означава, че не си струва? А струва ли за 100лв разлика да сменяш помпа за 200лв? Това не е нещо, което да ползваш 24/7, а за авариини ситуации, за това КПД-то тук роля няма кой знае колко.
1.Сънчо, повишения шум при работа на помпата с несинусуидално напрежение, НЕ се дължи на лагери, и примера ти е неудачен. Има един ефект наречен магнитострикция - прочети малко.
2. Говоря за повишена температура, а не за пожар :)
3.Поради индуктивноста на намотката на помпата, се получава "изглаждане" на почти правоъгълното напрежение от обикновен ЮПС. Това всеки който има желание може да види с осцилоскоп и нискоомен резистор последователно на помпата.
4. Ясно е, че работиш в тази сфера, което те прави пристрастен по въпроса. Затова спирам дотук. Всеки може сам да преценява какво и защо да прави.
Успех!
syncho - майстор
panasim да прав си за 1-вото е както и за последното :) относно температурата то ясно, че не е пожар, но си е доста по-висока от нормалната.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с ЮПС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: