Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tsenkov - специалист
svetliopi44 написа:
Колеги, тъй като не намерих човек с фреза мисля да направя конструкцията от метал .
Фирмите ми искат много пари ,който са неоправдани според мен.
Въпроса ми е 6мм дали ще е достатъчна дебелина или да вдигна на 10мм.
Направил съм примерен чертеж за 6мм поместен по-долу.
Лазарнот рязане и разпробиване ми излиза по-изгодно.
Цената на един лист ламарина 6x 1000x2000 е 145 лв. и ще ми стигне за цялата конструкция.
С рязането може и да не надвиши 200-250лв.
Пак напомням ,че искам само да подкарам машината с тази констркция за да се уча и ще се дялкат малки проекти с мек материал. После като порастна ще я направя с Al профили.
Колега, замисъла ти е добър но имам няколко забележки:1 дебелина на страниците 5ммстомана с усилване по края е достатъчно/това епроверено и изпитано/ За по леки машини-3мм. 2.не си взел мерки за предотвратяване на деформации на портала -това много лесно може да стане с една планка на която да закрепиш гаиката и да я завариш към страниците.3. Помисли за основата-тя е много важна. 4. Ако е за екперименти и само обучение толкова голяма не ти е нужна.Да не говорим мястото което заема.5 не те съветвам да я правиш от алуминии-профилите са много скъпи върти ми се една цена 80лв на метър... А аксесоарите са златни.Съжалявам нямам снимка на моите машини с която да ти обясна всичко. Нещо не ми дава да качвам
svetliopi44 - Чирак...
tsenkovБлагдаря за съветите.
Само т.2 не ми стана ясно за планката
tsenkov - специалист
emilvtc написа:
Изработването на червячната ос и зъбното колело ми се вижда доста сложно.
Някой сеща ли се от какво бихме могли да вземем тези компоненти?
Мисля за мотора от чистачките на колата. Има редуктор и въпросните компоненти в него не са много големи. „Резбата” на червяка е навита директно на оста на мотора.

Някой сеща ли се за по-подходящ „стандартен” компонент или устройство, от което можем да „добиен” въпросните колело и червяк?
Двигателите на електрическите стъкла, на електрическите седалки,подаващо на ЦО.
tsenkov - специалист
STEPER написа:
dobrev написа:
Днес ми доставиха Контролер 3AX/OPTO и Драйвер SMBP2A5-FIX, засега само един брой за проба. Машинката ще е събрана от ал. профили 40х40 и 40х80 и ще изглежда нещо такова. Винтовете от Улмер - 16х4 с трапецовидна резба. Имам въпроси към напредналите: Тези мотори от EXOROR: 57BYGH311D-12, 57x57, 76, 3.0A, 2.3mH, 1,5N/m дали ще са достатъчно мощни с директно куплиране към винтовете или още от сега да предвидя предавки 2:1 със зъбен ремък?
Здравей dobrev,
Двигателя е достатъчно добър за директно куплиране и ще работи без грешка.Но аз бих взел следващия модел -
60BYGH301B.За малко пари получаваш двойно по-голяма мощност и гъвкавост.Допълнителна мощност никога няма да ти е излишна.
Може да работи в паралелно и серийно свързване и като униполярен /с по-малка мощност/.На практика този двигател работи като за три 57BYGH311D-12 :)
Пробвал съм го.
Поздрави
колеги защо се хвърляте на по големи диаметри? има и винтове 12х4 и при него триенето е по малко което е от значение при нас.Да не говорим че обработването му е много по трудно.
tsenkov - специалист
svetliopi44 написа:
tsenkovБлагдаря за съветите.
Само т.2 не ми стана ясно за планката
Вертикална планка заварена за страниците в средата на която се поставя гаиката.Утре ще направя снимка и ще я кача . така или иначе започвам 2 машини.
svetliopi44 - Чирак...
Разбрах сега каква ти е идеята.
STEPER - специалист
tsenkov написа:
колеги защо се хвърляте на по големи диаметри? има и винтове 12х4 и при него триенето е по малко което е от значение при нас.Да не говорим че обработването му е много по трудно.
При малките диаметри опасността от провисване е твърде голяма.Аз съм с 14х4 и при дължина 60 см. съм на
границата на "успеха" :wink:
dobrev - специалист
svetliopi44 написа:
Само да ти кажа, че с MDF и кординатно рязане и разпробиване на отворите ми излиза доста п-скъпо ... учудващо и за мен...
Аз имах направени заготвки от такъв материал ,но го съсипах (е не всичкия) с опитите си да поставя линеините лагери на ръка...
Мисля повече да не си губя времето и нервите а и накрая резултата да е разочарващ.
Само да спмена че за пчти 2 дена едвам успях да сложа 4 лагера .При това с не добро качество на монтажа според мен... т.е. има лека задържане-задиране.

п.пДобрев а цената на тези прфили е .... :?:
примерно
За проекта http://www.instructables.com/id/Mini-CN ... tructions/са нужни:
Профил 120х30: 400мм-4бр.
120мм-2бр.
Общо профил 1840мм х 76.80лв. без ДДС = 141.31лв.
Профил 60х30: 380мм-1бр.
120мм-2бр.
Общо профил 620мм х 38.86лв. без ДДС = 24.09лв.
Цените са ми дадени в оферта от представител на Bosch Rexroth.
svetliopi44 - Чирак...
Олееее аз като сметнах с 6мм ламарина тя ще стане над 100 кила ... та аз няма да мога да я вдигна, че и приятели немога да викна на помощ ,че и те са закъсали с кръста като мен.... :shock:
shulio - специалист
Така е пич ама те килата си тежат на мястото :). Аз моята като я смятах ще излезе 700-800кг най-малко, но това си има и плюсове

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: