• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
infomar
Трябва да се направи хидроизолация на основите на една къща. принципно няма нищо сложно технологически, но ме смущават няколко неща:
1. След като се хидроизолират основите, както се вижда на снимката - бетонният пояс е под земята а стаите започват с тухлите, тази влага която се намира в бетона от просмукване, после къде ще отиде? Има две възможности - първата е, че няма да се появи и следователно никъде няма да ходи, втората е, че ще отиде в стаята от вътрешната страна.

Изображение

Логически излиза, че за да се отстрани проблемът, трябва според мен да се направи хидроизолация на основата/бетона и поне метър на горе и от двете страни - външната и вътрешната. Тогава влагата която ще е вътре в стената къде ще отиде?
Какво е вашето мнение, така ли трябва да постъпя или изолация само от външна страна на метър височина е достатъчна?
Последна промяна от infomar на пон яну 16, 2012 11:32 am, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
Като хидроизолираш влагата ще отиде вътре и нагоре по тухлите.В това няма нищо страшно защото за сезон-два ще изсъхне(естествено иска проветрение) понеже когато хидроизолаираш няма да идва нова влага :) .Самото хидроизолиране на къщата е по трудния въпрос.
batkotony - специалист
Най-напред трябва да се локализира от къде идва влагата.Според мен работата отива на към дренаж,което значи окопаване около къщата до дълбочината на основите,хидроизолазия и обратен насип с инертни материали...Ако обаче влагата си просмуква само при паднали валежи може да минеш метър само с допълнителна замазка с наклон,обратен на къщата и изолация на около метър височина-твоето желание... :-D
ПП.За да е по-малко влагата в бетона е хубаво ремонта да се прави в по-сушаво време,лятото да речем,тогава влагата ще се е поизпарила...
infomar
batkotony написа:
...Ако обаче влагата си просмуква само при паднали валежи може да минеш метър само с допълнителна замазка с наклон,обратен на къщата и изолация на около метър височина-твоето желание... :-D
ПП.За да е по-малко влагата в бетона е хубаво ремонта да се прави в по-сушаво време,лятото да речем,тогава влагата ще се е поизпарила...
Влагата идва основно от просмукване, но не разбрах каква е тази "допълнителна замазка с наклон,обратен на къщата". За хидроизолацията на метър височина ясно, но и от двете страни ли да се полага или само от вънка е достатъчно? Мисля, хидроизолацията да я положа по самата стена вертикално с измазване или някакво покритие подходящо за целта, на за обратният наклон не схващам :?
batkotony - специалист
Ами представи си пътека около къщата,която е "залепена" за нея и страничния наклон е в обратна посока на къщата,един вид да се оттича водата настрани...Иначе само отвън се прави,за да може останалата влага да се изпари в последствие и да не се запечати вътре в основите и да прави бели...Дано съм бил ясен... :)
nelim - специалист
А защо не направиш нещо по въпроса с това просмукване, мене ми се вижда много тая влага.

Около къщата вода ли се събира?

Ако няма да копаеш дренаж, поне изкопай някой друг канал с кирката и лопатата да отвеждаш водата по-далече от къщата
както и наклона на пътеки/насипи около къщата да е такъв че да ги извежда навънка а да не ги набива и да лежат в основите.

После като изсъхне може да си направиш изолация като пич.

Аз не съм съгласен че ако изолираш отвън ще изсъхне, ако ти лежи водата от дъждовете в основите, топлоизолацията няма да спре просмукването...
fbr - майстор
И при мен го има това просмукване. Даже на етажа над проблемната стена има тераса, която е издадена 1,30 извън очертанията на основите на къщата. Под терасата, бетона положен на земята е сух, стената влажна. И това ме спира да правя външна изолация на къщата. Покривната вода съм я заустил в канализацията, но съм в близост до река и подпочвените води са нависоко.
Tsilkov - майстор
В тоя ред на мисли земи копни една дупка до къщата да видиш самата подпочвена вода от къде идва - дъжд от твоите улуци (тогава пътеката около къщата е перфектно решение),или подпочвени води.
Фло - специалист
Това ми се вижда едно явление,дето му казват капилярна влага.Влагата е от земята в контакт с бетона.Бетона е рехав,неуплътнен,домашно правен с много капиляри .Капилярната влага стига най -много до първия,втория ред тухли и се изпарява от третия нагоре,като една част влиза в стаята около пода и стои там ,ако няма проветрение.Освен,че може да се разкопаят основите и да се създаде хидроизолационна граница между бетона и пръстта,би могло да се приложи и инжектиране на разтвор в бетона ,като се разпробият дупки през 10 см.и в тях се инжектира специален разтвор.Технологията ,доколкото помня е на Сика и май дават контакт и с изпълнители,защото самото инжектиране е със специален пистолет.Съвсем е вероятно и да става по почина направи си сам.Може да се направи като начало първото упражнение:копане и изолация и ,ако не даде ефект,което е възможно ,ако бетона пие и от пръстта под него,тогава да се дупчи и инжектира на удобно място над терена.

Тука бих споменал за една често случваща се грешка на строителите да фундират основите с нисък клас бетон,който при висока влага или вода в основите се руши лесно под въздействието на окислително -редукционни процеси/преноса на водородни йони/,като в резултат капилярите стават повече,влагата тръгва и якостта намалява.Такъв е според мен и конкретния случай!
infomar
Фло написа:
Това ми се вижда едно явление,дето му казват капилярна влага.Влагата е от земята в контакт с бетона.Бетона е рехав,неуплътнен,домашно правен с много капиляри .Капилярната влага стига най -много до първия,втория ред тухли и се изпарява от третия нагоре,като една част влиза в стаята около пода и стои там ,ако няма проветрение.Освен,че може да се разкопаят основите и да се създаде хидроизолационна граница между бетона и пръстта,би могло да се приложи и инжектиране на разтвор в бетона ,като се разпробият дупки през 10 см.и в тях се инжектира специален разтвор.Технологията ,доколкото помня е на Сика и май дават контакт и с изпълнители,защото самото инжектиране е със специален пистолет.Съвсем е вероятно и да става по почина направи си сам.Може да се направи като начало първото упражнение:копане и изолация и ,ако не даде ефект,което е възможно ,ако бетона пие и от пръстта под него,тогава да се дупчи и инжектира на удобно място над терена.

Тука бих споменал за една често случваща се грешка на строителите да фундират основите с нисък клас бетон,който при висока влага или вода в основите се руши лесно под въздействието на окислително -редукционни процеси/преноса на водородни йони/,като в резултат капилярите стават повече,влагата тръгва и якостта намалява.Такъв е според мен и конкретния случай!
Около къщата има два метра бетонна плоча. Може да се направи да стане 4 метра около къщата.
Споделям това мнение, но в такъв случай стандартна хидроизолация от вънка и от вътре на един метър височина ще даде ли очакван резултат?
Мисля, че ще има някакъв ефект благодарение на преставане влагата да се изпарява от външните повърхности на бетона. Би трябвало тогава и влагата да престане да се движи на горе а да остане долу ниско до нивото на изолацията.
Другият вариант е бетонната част да се измаже с усилен циментова разтвор за да не се руши и да се остави без изолация така, че влагата да се изпарява от там а да се изолира тухлената част на горе 50 см. Нещо обаче в това не ми харесва.
Има ли резон в разсъжденията или нещо греша?

п.с.
Къщата е изкарала в това положение 50 години и практически вътре в стаите няма (или ако има е минимална) влага, но е притеснително състоянието.
  • 1
  • 2

Тема "Къде ще отиде влагата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: