Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Gacony - напреднал
Здравейте!
Имам врата, която при затворено положение има процеп около дръжката и "свети". В горния край е "увиснала". Премерих разстоянието затворена врата/каса, 3.4 сантиметра отгоре, 4 сантиметра в средата. Вероятно става дума за регулиране. Въртях пантите, но вратата въобще не се измести. Въпросът ми е, какво да направя та като затворя ръчката, вратата да прилепне плътно и процепа да изчезне. Ако трябва да въртя долна панта, на къде се измества вратата при натягане и на къде при разхлабване. Прилагам снимки: http://gacony.snimka.bg/details/dograma.647383.26115656
Благодаря ви предварително за помощта!
VLADO66 - майстор
Колко нaсрeщникa/мeтaлнитe плaстини/ имa нa кaсaтa и колко шипa имa нa крилото. чe нe сe виждa нa снимкитe.Ако нa крилото имa по-мaлко си викaй фирмaтa дa ти опрaви обковa.
pavkatay - майстор
6 мм са много голяма разлика. Като гледам снимките си мисля единствено за делител на крилото, който е по-къс отколкото трябва.
Може и нещо друго да е 'осрано', но не е 'увиснало' крило. Вероятността да се реши въпроса с регулировка при така представените факти според мен е малка.
Смятам, че сам няма да се справиш.
Stefan_62 - майстор
И аз го имам същият проблем на външната врата, но забелязах, че се проявява само в студено време особенно през зимата. Точно до бравата се проявява леко разминаване м/ у врата и каса и трудно се затаваря, а при топло време всичко се оправя и вратата си се затваря съмо с леко натискане. Говорих с фирмата която я поставяха и ми казаха, че е възможно от ниските температури да се проявява тази разлика от свиването на материала и ми препоръчаха да смажа механизмите за да се затваря по леко. Но както казах само в судено време е така. Явно трябва да се регулира вратата в студено време за да няма проблем.
pavkatay - майстор
Stefan_62 написа:
И аз го имам същият проблем на външната врата, но забелязах, че се проявява само в студено време особенно през зимата. Точно до бравата се проявява леко разминаване м/ у врата и каса и трудно се затаваря, а при топло време всичко се оправя и вратата си се затваря съмо с леко натискане. Говорих с фирмата която я поставяха и ми казаха, че е възможно от ниските температури да се проявява тази разлика от свиването на материала и ми препоръчаха да смажа механизмите за да се затваря по леко. Но както казах само в судено време е така. Явно трябва да се регулира вратата в студено време за да няма проблем.
Ако няма разминаване между врата и каса няма да можеш да си затвориш вратата :) .
Нормално е да има разлика при експлоатацията на ПВЦ дограма при летни(+ 35-40 С) и зимни (-10-15 С) заради линейното разширение, но чак да е фрапираща и водеща до затруднено затваряне ...
VLADO66 - майстор
Компонeнтитe нa eднa догрaмa e профил,обков,изпълнeниe и монтaж.Сaмо eдин от компонeнтитe дa e прeцaкaн,нe можe дa сe компeнсирa бeз компромиси от другитe.Когaто си избирaтe догрaмa глeдaйтe в шоурумa нa мостритe ъглитe къдeто сe слeпвa 2 профилa aко зaпълнeнaтa фугa e по-голямa от 1мм.-знaчи сe рaботи с eвтини мaшини с голям допуск и нe сe знae ощe от кaкво икономисвaт.
Stefan_62 - майстор
pavkatay написа:
Ако няма разминаване между врата и каса няма да можеш да си затвориш вратата :) .
Нормално е да има разлика при експлоатацията на ПВЦ дограма при летни(+ 35-40 С) и зимни (-10-15 С) заради линейното разширение, но чак да е фрапираща и водеща до затруднено затваряне ...
Като казвам разминаване имам впредвид както е при колегата/има процеп около дръжката и "свети"/, много ясно, че ако няма разминаване м/у вратата и касата няма да може да се затвори вратата. А колкото до разликата при затварянето през лятото и зимата си е факт, но явно ще се викат майстори от фирмата да си решат проблема, все пак има още 4г. гаранция.
Gacony - напреднал
VLADO66 написа:
Колко нaсрeщникa/мeтaлнитe плaстини/ имa нa кaсaтa и колко шипa имa нa крилото. чe нe сe виждa нa снимкитe.Ако нa крилото имa по-мaлко си викaй фирмaтa дa ти опрaви обковa.
Насрещниците са 4, като между долния и втория разстоянието е 58 сантиметра, между втория и третия /там, където е проблема/ разстоянието е 74 сантиметра, а между третия и четвъртия, разстоянието е 35 сантиметра.
Интересно, че имам в другите стаи VEKA само с 3 насрещника и никакъв проблем, но бяха направени от читава фирма, а тази от някъква фирма менте. Сега се сетих, че имам и един прозорец с 3 крила /само средното се отваря/ и един майстор го натегна от долната панта до последно и в горния край отваряемото крило пак стои, като увиснало, но поне не духа.
MASTER - специалист
Просто си прецакан

Да беше гледал по рано.

Къртиш касата, премонтираш я, този път правилно, и си готов.

Това е единствения вариант, ако не вярвш - пробвай преди това други. :-D
tarlyo - специалист
Провери с рулетка дали касата не е като буре в средата. Ако втората част на вратопрозореца не е отвесирана като хората и е дръпнала касата на вратата, зимата насрещниците изтърват, а лятото държат "на косъм".

Тема "ПВЦ REHAU врата има процеп около дръжката, която я затваря" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: