• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ArturDent - Почти Безобиден
Точен отговор, как се прави няма да намериш, даже и материали, защото са фирмена тайна.
Можеш да намериш стойности - като се удари топлата с еди-колко-си м/с
трябва да отскочи с други-колко-си м/с. Това са правилата на които отговарят масите. Плота по принцип трябва да е шотладнски гранит, от тоя дето правят за кърлинга. Бордовете също. Но може и да се правят от други материали стига да постигат нормите в стандарта.
Например за елестичността на бялата топка е приет стандарт който е отговарял на еластичността на топка изработена от слонова кост....
lubomirlz - специалист
Плота се прави от Аспид не гранит, аспид няма от къде да намериш, но ще ти свърши добра работа и мрамора, даже само за лична употреба и някакъв дебел шперплат ще ти свърши работа (има един здрав водоустоичив който се ползва за кофражи в строителството) а на този сайт има полезна информация продават и разни аксесоари и най-важното в твоя случай нещата които не можеш да си направиш сам - джобове, бордове и сукното :wink:
http://www.impulse-billiard.com
Аз също се бях зарибил за направата на маса но за сега проекта се отлага, ако има инфо за чертежи пускай.
inspo - майстор
SuB^ZerO написа:
Никой ли не може да ми помогне? :sad: :verzweifelt:
Може защо да не може , най-вече Google :-D
Само да знаеш как да търсиш . Ако ЕГН-то ти започва със 7 и по надолу ,най-вероятно ще поназнайваш малко Руски ,като мен . И понеже няма по големи самоделци от братушките ,ако ми трябва нещо трудно откриваемо търся на Руски. В случая написах "сделай сам бильярдный стол " и едно от нещата които излезе е това линкче с чертежи и обяснения Сигурно има и други ,но повече не ми се търсеше .
hakama - специалист
Някой има ли успех с направата?
Мисля че водоустойчиш шперплат е оптималния вариант, само не мога да се спра на формат (poll (8-9ft или snooker 10ft) и колко фута, доколкото знам джобовете на двата вида са различни?

На дървото ме притеснява само да не се изметне след време от влагата.

Иначе от камък колко би излязло?

От аксесоарите само спонтовете ме притесняват, в горния сайт най-евтиният за snooкer бе 260лв. От какво могат да се направят; с нещо да се облепят?
mitkofendera - специалист
Относно плочата: задължително камък. Най-добре аспид / графит, ако ти е скъп - мрамор. Дори най-хубавия хидрофобен шперплат или мдф ще живее макс година, като дори и като нов няма да ти даде равнината на камъка.
Относно спонтовете: който е мераклия ще му дам готов профил, с който да иде при дърводелеца, едва ли ще му вземат повече от 100 кинта за комплекта. Самата гума ще ви струва около 60-80 до 100 лв, според качеството и размера на масата. Реже се на парчета, офрмят се ъглите около джобовете и се лепи. Най-голям проблем ми се струва рамката, на която се монтират спонтовете, и която захлупва плота. Аз нямам решение за красива и функционална рамка. За по-добър резонанс на спонта препоръчвам възможно най-яко скрепване на плоча към рамка. Относно сукното: варира от 20 до 150 лв/м, обикновено евтиното е "бързо", по-скъпото е бавно. Здравинта и издръжливостта не са в пряка зависимост с цената.
Без да обесърчавам никого искам да кажа, че цените от 5 хил нагоре за хубава маса са напълно оправдани, особено ако гледаш на билярда като нещо повече от губене на време.
Други въпроси ако има едва ли ще ми се опрат, съжалявам, че сега виждам темата.
crez - майстор
Заел си се с много трудна задача. :? с която няма да се справиш. През 80 години на миналия век имах една частна бригада по указ 56 (който го помни)която започна разработката и направата на билярдни маси. Плота го поръчахме във цеха за рязане на камък в Мездра, направиха го от бял врачански камък(варовик) с дебелина 30 мм, сукното изтъкаха във завод в Сливен(финно вълнено), изследваха оргинални спонтове в лабораториите на бившия завод за гуми "Бакиш" в Илиенци и го произведаха с доста точни характеристики. Това са двете най важни неща при билярда, отката на спонта и топката. В друга лаборатория изследваха състава на материала на топката, оказа се бакелит,каменно брашно и още нещо, но и така не успяхме да я възпроизведем. Наложи се да ги внасяме от вън. Останалата дървения я докарахме, щеките се струговаха от ясен, към гьончето отпред на щеката също имаше някакви изисквания. Произведохме 10-12 маси и ги пласирахме на Балкантурист за хотелите. Това е, доста скъпо и трудоемко се оказа, вярно и цената беше добра.
  • 1
  • 2

Тема "Билярдна маса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: