• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maxuel82 - специалист
Имам изградено локално парно с камина с водна риза ! За сега съм много доволен като изключим мъкненето на дърва :mrgreen: ! В студените дни обаче след като камината изгасне и водата изстине, в стаите на сутринта температурата пада на 16 градуса ! Даже в някои стаи стига до 10 градуса ! С малко бебе съм и като усетя че стане студено пускам една печка,защото не ми се става през ноща да слагам дърва на камината или ако е изгаснала да я паля ! ! Идеята ми е да сложа на всеки радиатор по един нагревател ето от тези http://www.darkon-heaters.com/BGrad.htm и когато температурата на водата падне на 40 градуса и помпата спре да циркулира водата ,да се включвата нагревателите и радиаторите да остават топли ! Така хем ще ми е топло хем на сутринта като запаля камината водата в радиаторите ще е топла и няма да чакам 1 час докато загреят ! :?
preslav - майстор
maxuel82 написа:
Имам изградено локално парно с камина с водна риза ! За сега съм много доволен като изключим мъкненето на дърва :mrgreen: ! В студените дни обаче след като камината изгасне и водата изстине, в стаите на сутринта температурата пада на 16 градуса ! Даже в някои стаи стига до 10 градуса ! С малко бебе съм и като усетя че стане студено пускам една печка,защото не ми се става през ноща да слагам дърва на камината или ако е изгаснала да я паля ! ! Идеята ми е да сложа на всеки радиатор по един нагревател ето от тези http://www.darkon-heaters.com/BGrad.htm и когато температурата на водата падне на 40 градуса и помпата спре да циркулира водата ,да се включвата нагревателите и радиаторите да остават топли ! Така хем ще ми е топло хем на сутринта като запаля камината водата в радиаторите ще е топла и няма да чакам 1 час докато загреят ! :?
Защо пък не?
Пробвай най-напред в стаята с бебето и ако си доволен действай и в останалите стаи!
Christo - майстор
От много отдавна имам на радиаторите си нагреватели. Да споделя моя опит.....Ползвам ги в преходните сезони, когато е още топло за парно, но не е и за без парно :? Купи си от най-мощните, ако не е голяма разликата в цената и можеш да си го позволиш... После винаги можеш да намалиш мощността ако се наложи. Не казваш какви са ти стаите и радиаторите, но от 2KW и малко отгоре не бива да очакваш чудеса. В моя случай, като пусна нагревател в една от стаите започва естествена циркулация и само един нагревател не може да стопли цялата система и ефектът е почти нулев. За това се налага да затворя от единия край радиатора, чийто нагревател съм пуснал. В никакъв случай не се затварят и двата крана!!! Може би излишно го пиша, но става бомба. И още нещо. Поне моите, като загреят се чува един шум-нещо като клокочене, все едно водата преди да заври. Може да пречи на някой, който спи леко.
maxuel82 - специалист
Мерси за мнението ! Имам 3 алуминиеви радиатора н 600 с по 12 глидера ! защо трябва да се затваря крана на радиатора когато е включен нагревателя след като циркулационнта помпа не работи !!! :?
AntonBM - специалист
Защото, когато радиатора се затопли, водата от него започва да циркулира из цялата инсталация и ще топлиш повече от един радиатор. Затваряш единият кран и нещата се оправят – затвориш ли и 2-та, големи грижи ще си докараш! Най-добре махни „врътката” на долният кран за да не може да се затвори по грешка.
За случаи като твоя, добро решение е и монтаж на чилър паралелно на камината. Основно се отопляваш с камина, но чилъра може да подържа отоплението (на цялата къща) през нощта и при по-високи външни температури. Проблема е, че тогава трябва да напълниш всичко с антифриз или чилъра трябва да е от типа – външно/вътрешно тяло (Алтерма на Дайкин или друг подобен).
П.П. ако не ти се занимава с нагревател в радиатора, сложи си електрически конвектор с качествен термостат – като пари за отопление няма разлика.
preslav - майстор
AntonBM написа:
П.П. ако не ти се занимава с нагревател в радиатора, сложи си електрически конвектор с качествен термостат – като пари за отопление няма разлика.
Аз на конвектор повече бих се навил, но всеки си има някаква мисъл в главата - иначе за цената не мога да говоря, но май нещата са 1/1.
maxuel82 - специалист
Хубав конвектор е от порядъка на 200лв,докато нагревателя за радиатор е 69лв ! Освен това трябва да има и място където да се закачи конвектора а стаите ми са малки има много мебели и едиснвеното свободно място е под прозореца, а там е радиатора! Долните кранове на радиаторите ми са "секретни" така че няма опсност някой да ги затвори ! Ще посмисля и за варианта с чилъра ,проблема е че свърших с ремонта и всичко е измазано и боядисано,мебелите са подредени , а помпата и колекторите са в облицовката под камината ,което прави доста трудна задачата с чилъра ! Ето това е моето парно : viewtopic.php?f=10&t=27455&hilit=%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D1%83&start=380

Прикачен файл

Picture 003.jpg
Picture 003.jpg (71.62 KиБ) Видяна 18981 пъти
torbalan - Дървен философ
идеята с нагревателите не е лоша...
според мен притесненията на Антон за естествената циркулация са малко пресилени... то без точни изчисления никой нищо не може да каже...

но все пак - ти топлиш само своята къща - не си в панелен блок с вертикален щранг, дето ако тръгне да циркулира вода - ще грееш целия вход...
та в този ред на мисли - дори да се завърти някаква естествена циркулация - загубите от нея ще са нищожни...

преди да се хвърля на конвектори - бих опитал с нагревателите...
далеч по-незабележими и по-малко дразнещи са от конвекторите :)
отделно, че и не шумят, не духат и т.н. :)
preslav - майстор
maxuel82 написа:
Хубав конвектор е от порядъка на 200лв,докато нагревателя за радиатор е 69лв !
Крайното решение е твое, но аз бих се поразходил из технотата, че с един бърз поглед намерих няколко подобни предложения http://www.technopolis.bg/b2c/details/7 ... -CH-7009-T. 3 Степени, терморегулатор, таймер, вентилатор който не е задължително да върти и бучи, дебелина 2-3 пръста (от моите), което означава, че спокойно се хваща пред радиатора на парното, за цената сам ще видиш. Мисля, че някой вече сподели за шума на вряща вода, който произвеждат нагревателите в радиатора, предполагам е подобен на виенето на пералнята или бойлера когато нагряват - аз не бих спал спокойно на този шум.
Във всички случаи бих пробвал на едно място, а после бих взел решение за останалите стаи.
За чилър не коментирах защото там отивш на едни пари дето свят ще ти се завие, но иначе си е нещо много хубаво.
Успех и да не забравиш да споделиш какво си направил и какви са ти впечатленията!
lux_e_on - специалист
По-добре вържи една Юнга с термостат.
  • 1
  • 2

Тема "Нагревател за радиатор -има ли смисъл ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: