Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
професионал - специалист
Възможно е да съм сбъркал паронепропускливо с паропропускливо, аз мисля че предложения от мен вариант би бил по-удачен, но истината е, че преди топлоизолацията на всички открити тераси намиращи се върху обитаеми помещения се полага фолио или в много от случаите - дебел найлон - и това е изрично начертано и написано в съответните арх.проекти.
schuldiner написа:
С това фолио, но без отдушник или дренаж какво става?
Колега, не си спомням да съм казвал, че не трябва да ги има посочените от теб компоненти!Поздрави
Tsilkov - майстор
професионал написа:
полага фолио или в много от случаите - дебел найлон -
Да това което е като дебел найлон е паронепропускливо(пароизолационно).Слага се между сградата(където има много влага излизаща отвътре на вън) и следващите пластове изолация(понякога се ползва и на фасада ако изолацият е вата).Парата пък се движи отвътре на вън защото самите хора излъчват влага ,готвят и се къпят (е в Амазония не знам точно дали е винаго отвътре-навън :lol: ).Класическата употреба на паронепропускливото фолио е да се слага между минералната вата (независимо на фасада или покрив) и вътрешните помещения.По-модерния вариант е фолио с избирателна паропропускливост (е тука вече си цензура майката с имената :lol: ) като това http://www.isover.bg/details/Produkti/S ... /node/194/ .

Пароизолационно фолио при плоските покриви се слага по две прични макар и не толкова важни и ясни като случея с ватата.Първата е ,че мокри топлоизолацията която дори ид а е непромукаема като XPS-а пак създава термомостове в снадките.Втората е ,че парата почва да се набира под формата на конденз точно под битумната изолация(понеже няма какво да я спре) през ноща.Като нагрее слънцето преди обяд почва да се изпарява и надува самата хидроизолация и така я компрометира с течение на времето.

Пародифузното пък прилича на тънка битумна хидроизолация и се слага под керемидите(или каквото е там покритието) на скатните покриви.Целта му е да не допуска случайно попадналата вода надолу към топлоизолацията и подпокривното пространство ,но да не пречи ако има попаднал конденз в изолацията той да се изпарява (демек паропропускливо-точно обратното на първото).

Един много стабилен фал в строителството е де сложиш пародифузно вместо паронепропускливо и обратно :lol:
Последна промяна от Tsilkov на вт яну 17, 2012 9:30 am, променено общо 1 път.
Фло - специалист
Tsilkov написа:

Един много стабилен фал в строителството е де сложиш пародифузно вместо паропропускливо и обратно :lol:
:) Понеже и двете означават едно и също,за да няма фал ,по-добре да ги няма :yawinkle: :yawinkle:
schuldiner - майстор
И защо се слага паронепропускливо под ТИ? За да могат парите от обитаемите помещения като преминат през плочата, да си останат там да се въртят и кондензират, с всичките му последствия? Ако пък е паропропускливо, ще достигнат непропускливата хидроизолация и лятото ще я надигат (разлепят), а зимата като кондензират и замръзнат, ще разбиват замазката.
Паропреградата е на тавана под плочата, над плочата няма работа, а хидроизолацията - според проекта, но за нашите условия най-добре върху ТИ и замазката.
Найлонът, който се подлага при мокри процеси е съвсем друго нещо. Като си свърши работата при полагане на замазката, няма полезна функция. И при най-малкото съмнение за остатъчна влага се монтират пароотдушници. Тези отдушници обхващат и слоя на топлоизолацията - за всеки случай. Могат да се монтират и хоризонтално, на фасадата, на нивото на вентилирания слой, но хоризонталните не стават за много големи площи.
Последно: латекс по таваните и хидроизолация на покрива - между тях влага на теория няма. Ако има, работи се по покритията, същевременно наличната влага се отстранява по посочения начин.

Професионал, не си казвал също че се слагат - няма и да ги сложат колегите... Поздрави!
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Tsilkov написа:

Един много стабилен фал в строителството е де сложиш пародифузно вместо паропропускливо и обратно :lol:
:) Понеже и двете означават едно и също,за да няма фал ,по-добре да ги няма :yawinkle: :yawinkle:
Дам ето ,че и аз се самооплетох :rolleyes: :lol: .Оправено е вече .Иначе може да ги няма ама като ти прокапе кейо покрива и вата отдолу ще стане :axe:
schuldiner написа:
Паропреградата е на тавана под плочата
Мисълта ми беше ,че трябва да я има.Щом казваш под плочата ОК - на латекса по тавана не знам как разчиатш обаче.Дори и да го сложиш ти не виждам каква е гаранцията ,че след някоя година собственика няма да го махне?Също така съм чел доводи ,че е добре да е над плочата за да се ползва тя като буфер за парите които после като стане по сухо и проветрено да се отдават и изчезват (на мен ми звучи логично).Можеш ли да пуснеш някаква снимка на въпросните отдушници да ги видим?
Последна промяна от Tsilkov на вт яну 17, 2012 9:53 am, променено общо 1 път.
професионал - специалист
Не съм казвал и, че в замазката се слага цимент, но се надявам да го сложат преди полагането и! :-D
schuldiner - майстор
http://www.hydromat.bg/img/acc/otdushnici_1.jpg

Самият път на парите е просто една дупка Ф80 - дупка през хидроизолацията, през замазката, през топлоизолацията, чак до плочата. През нея каквото има да се изпарява, да си ходи свободно. Колко нагъсто - според влагата. Средно по един на 50 м2 се слагат или на обособено поле.
С тоя буфер над плочата да не си вкараш някой автогол! Да ти изпарява в банята и кухнята, а да кондензира над спалнята... Щото като не излизат, парите се насъбират и както повечето плочи са с обратен наклон (провиснали към средата на сградата), мокрото се появява на най-неочаквани места. Същото става като се положи хидроизолация директно по плоча без наклони, "да има". Всяка преграда пред водата, без да й се дава път навън от сградата, е груба грешка. Това важи и за жилищните части - паробариерата си е преграда, но без вентилация на въздуха не може.
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
Да ти изпарява в банята и кухнята, а да кондензира над спалнята...
Ако жилището е изолирано и обитаемо няма как да кондензира парата.Ако не проветряваш дори и да си изолирал тавана през вратите и зидовете влагата ще премине в съседните помещения.Изобщо иска си проветрение за да се елеминриа влагата в помещенията - в тоя смисъл отдушниците са добро решение.
професионал - специалист
schuldiner написа:
Същото става като се положи хидроизолация директно по плоча без наклони,
Точно затова мисля, че е по-добре да е еднопосочна мембрана,за да даде път на парите до отдушниците.
Tsilkov - майстор
професионал написа:
schuldiner написа:
Същото става като се положи хидроизолация директно по плоча без наклони,
Точно затова мисля, че е по-добре да е еднопосочна мембрана,за да даде път на парите до отдушниците.
Е да де ама тя тогава става безмислена :? За какво ще се слага като парата ще минава и ще разчитаме на отдушниците?

Тема "Питане за топлоизолационна замазка плосък покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: