• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Momchil87 - помощник
Извинявам се по горната графика е друга , ще я премахна !
Ето реално на изхода на UC3845N , какво се вижда :
Прикачен файл:
DSC00068.JPG
А на изхода на делителния трансформатор ето това в едното рамо :
Прикачен файл:
DSC00067.JPG
Мисля ,че сега е по ясно какво става при мен . :roll:
cvetanmu -> "това ще ти свали пв - то на електрожена" ?
cvetanmu - специалист
:) ""ПВ — аббревиатура понятия «продолжительность включения». Это очень важный показатель для сварочного аппарата любого типа. ПВ (иногда встречается (ПН)) — продолжительность сварочного цикла равного 10 минутам, при определенном значении температуры окружающей среды. ПВ показывает, какое количество времени аппарат способен проработать на самой большой мощности, до самостоятельного отключения из-за перегрева. То есть при ПВ=50%, аппарат сможет 5 минут функционировать и 5 минут должен будет остывать (50/50). К сожаленью сварочные аппараты трансформаторного типа не дают ПВ более 20-30%.""

В твоя случай един радиатор за двата транзистора ще наложи използването на изолация между транзисторите и радиатора, което ще влоши топлообмена. Ако апарата е само за защита на дипломна работа това не те бърка много, но ако смяташ да го използваш това ще те тормози доста.
pansim - майстор
Една малка забележка - захранването гледам е с мрежов траф 12в и предполагам стабилизатор от типа 7812. Ако е така, то при силно понижаване на захранващото напрежение, силовите транзистори ще си заминат преди да успеееш да мигнеш. По - добре с обратноходов преобразувател с широк диапазон на входното напрежение. Все пак инвертора може да работи и в зони с нестабилно захранване, много дълъг удължител с неподходящо сечение и др.
Momchil87 - помощник
При положение ,че ползвам слюдни подложки и термо паста , не виждам чак толкова голям проблем . Освен това ще има вентилатор , който ще охлажда допълнително .
Колкото до захранването : Ако има проблем ще демонтирам трансформатора и съм предвидил дистанционни втулки за друга платка с оригиналната схема на импулсното захранване . :wink:
pansim - майстор
Проблем ще има само в определени случай. Ако е само за демонстрация /нищо не си казал по този въпрос/ и така ще си работи безгрижно.
До какъв ток мислиш да го правиш? Че с тези слюдени подложки, може и да прегрееш транзисторите. Това и е лошото на тази схема - транзисторите са много натоварени в момент на изключване /най-тежкия режим/ и затова имат и демпфери /снубери/. По-добре разрежи на две радиатора и ги монтирай директно с термопаста. Всички експерименти които съм правил показват, че това е значително по-добър вариант. Ако държиш да са изолирани електрически от радиатора, то трябва да поставиш по два или повече паралелно, но тогава трябва да се държи сметка за нарастване на общия капацитет на гейта, т.е. трябва мощен драйвер.
Momchil87 - помощник
Определено не съм дал толкова пари за едната демонстрация , и се надявам да нямам проблеми при работа с апаратчето .
Прикачен файл:
DSC00075.JPG
На снимката се вижда , че има възможност за паралелно свързване на още по един краен транзистор .
Ще имам ли проблеми с драйверите IRFD120 ?
Помогнете ми малко с пускането , изчел съм всичко , но все пак си ме е страх да пускам , че не ми се копуват др. транзистори.
Първо с два транзистора ли да пробвам , или ? :rolleyes:
То само благодаря няма да е достатъчно , ами ако някой има път към Варна , ще черпя по бира ! :)
Поздрави: Момчил
pansim - майстор
Щом е предвидено да са 4 транзисторите, изобщо не се колебай. Слагай 4 бр.
IRFD120 е транзистор а не драйвер, нали?
1.Закачи всичко по платката.
2. Направи Кзап 0,45!!!
3. Навий силовия траф. Постави междина 0.1мм. ВНИМАНИЕ 0.1мм за две половинки Е70 /май такъв ти бе ферита/ означава по 0.05мм дебелина под двата края на ферита!!! Това се прави за намаляне остатъчната индукция на ферита.
При ниски мощности може и без междина.
4.Дай осцилограми. На гейта задния фронт примерно 200нс
5. Пускане на понижено напрежение /захранващия блок на пълно захранване естествено/
6. Осцилограми на колектор-емитер на горния транзистор.
7. При норма - постепенно покачване на захранването, и пак осцилограма от колектор-емитер на горния транзистор за да се види размагнитването на трафа.
8. При понижено напрежение /пр. 50в/ дай накъсо изходните клеми и наблюдавай осцилограмата на гейта. Трябва да се намали ширината на импулса. Ако това не става е възможно токовия траф да е включен обратно.
Успех.
cvetanmu - специалист
Прегледай и това http://dox.bg/files/dw?a=8910bd7da0 , един от потребителите във форума, който съм цитирал в началото
си направи труда да събере по интересните неща.
Momchil87 - помощник
Макарата я навих , но магнитопровода ми е друг .

E65/32/27 3C90 AL 8600 µe=1860 Ae 530mm2

:roll:
genostan - напреднал
Искам да публикувам и моето творчество по темата..
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: