Мечтата на всяка домакиня
zarkozarko - напреднал
maroka написа:
И още нещо: дълбочината на долният ред шкафове е 51 см. Ако дистанцираш цокъла на 15 см. от ръба + дебелина на челото на чекмеджето стават 16,8 см. Така дълбочината за водача се намалява до макс. 35 см (с леко надстърчане отзад).
Дори да ползваш водач на пълно изтегляне да сложиш каквото и да е в това чекмедже няма да е никак лесно, камо ли пък тава, за която няма да има и място :)
Да, погледнах по добре конструкцията на крачето и ми стана ясно. Относно хигиената, помислих си го и това е едно от предимствата да е със страници до пода и гръб, поне прахоляка ще се намали наполовина, а относно гадинките, ако ги има, те си ходят навсякъде. Разбира се там ще се държат неща които не се ползват често и едно измиване набързо решава проблема.

За дълбочината на чекмеджето обаче не се бях замислял. Сега се замислих и направих следната сметка 57 см. страница (maroka, защо 51, аз ги гледам по 57 ги правят) от нея вадим 10 см. (цокъла да е 15 см. ще се оказва много, всеки см. е ценен) - вадим и 3 см. за гърба, остава празно пространство 44 см. Това от самосебе си изисква механизъм с пълно изтегляне, 1 сантиметър оставяме за разстояние между чекмеджето и гърба, самото чекмедже е с страници с дебелина 1,6 и така получаваме около 40 см. ефективна дълбочина на чекмеджето. Не е много, а и ако съм пропуснал нещо може да стане още по малко. Като се върна от работа ще измеря една тава дали се събира, иначе чекмеджето наистина става безсмислено.
maroka - специалист
За дълбочината на чекмеджето обаче не се бях замислял. Сега се замислих и направих следната сметка 57 см. страница (maroka, защо 51, аз ги гледам по 57 ги правят) от нея вадим 10 см. (цокъла да е 15 см. ще се оказва много, всеки см. е ценен) - вадим и 3 см. за гърба, остава празно пространство 44 см. Това от самосебе си изисква механизъм с пълно изтегляне, 1 сантиметър оставяме за разстояние между чекмеджето и гърба, самото чекмедже е с страници с дебелина 1,6 и така получаваме около 40 см. ефективна дълбочина на чекмеджето. Не е много, а и ако съм пропуснал нещо може да стане още по малко. Като се върна от работа ще измеря една тава дали се събира, иначе чекмеджето наистина става безсмислено.
Стандарт за долен ред шкафове е 56 см. от стената до челният ръб на шкафа. Отзад се оставят поне 5 см. за ВиК, кабели, кривини в стените и напасване на целият ред шкафове...някои Колеги оставят и по 7-8 см.
Разбира се, че можеш да пуснеш чекмеджето максимално назад към стената, но това ще го увеличи най-много с 5 см. в дълбочина.
Проблема при теб е отстоянието за цокъла, а именно тези 15 см, с които искаш той да "потъва" навътре от ръба на шкафовете.
Защото дори да сложиш пълно изтегляне на 40 см....15 см. ги покрива самото дъно на шкафа и нямаш достъп до тях. Всичко трябва да влиза по диагонал :)
zarkozarko - напреднал
Ех, вярно, много си прав. Аз чак сега те разбрах добре #-o Относно отстоянието от стената, там имам опит да го направя минимално, 5-6 см. ми се струват много при условие че канали и кабели са вкарани в стената. Но, не се бях сетил че дори при пълно отваряне при цокъл навътре на практика се получава непълно отваряне на чекмеджето и то с много (10/15 см.). Ще погледна пак телескопичните водачи дали няма някой вариант да излезе чекмеджето още по навън.
zarkozarko - напреднал
След много точните забележки на Maroka и след много измерване на италианската кухня на майка ми, се наложиха следните промени:

- страница на шкаф 55 см. (толкова е при италианците, и ми харесва вратичките да са по навътре от плота за да не се цапат ако нещо се разлее)

- промяна на цокъла - налага се да е навътре само 5 см.
- гърба се слага на 2,5 см. от стената, (достатъчно е и освен евентуални проблеми с проветряването и поява на мухъл не виждам)
- търси се механизъм където чекмеджето да излиза с 5 см. извън ръба на цокъла (тук имам някакви, мисля че телескопичните водачи позволяват това но трябва да погледна в бриколажа мострите, в краен случай ще е с непълно издърпване :cry: )

При тия промени има шанс да се получи достатъчен отвор за тавите, които са около 38х38 см.

$64EN, тия крачета които ми препоръча има ли ги някъде в БГ?
maroka - специалист
$64EN, тия крачета които ми препоръча има ли ги някъде в БГ?
Гледайки снимката...бих ти препоръчал да потърсиш в Hettich.
$64EN - специалист
Има ги. Даже мога да ти издействам 10% отстъпка.
Попринцип има водачи с "over" отваряне, но не помня от кой вид бяха, а сега не ми се рови в каталога.
zarkozarko - напреднал
Точно такова. Само че с push-open механизъм мисля че е по елегантно. $64EN, малко да замирише на пролет и ще се възползвам от предложението, разликата ще я обърнем в пиене :partyman:
Последна промяна от zarkozarko на пон яну 23, 2012 9:07 pm, променено общо 1 път.
maroka - специалист
zarkozarko написа:
Точно такова. Само че с push-open механизъм мисля че е по елегантно. $64ЕН, малко да замирише на пролет и ще се възползвам от предложението, разликата ще я обърнем в пиене :partyman:
Е бива ли така :-D
И ние пием, ако трябва ще помагаме в монтажа :drinkers:
$64EN - специалист
Не се притеснявай за разликата, щото ние не пием :-D. Важното е да се свърши работа. :wink:

Тема "Чекмеджета на нивото на пода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: