Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Gadnyara написа:
infomar написа:
bulhomes2 написа:
........ Тогава си палиш генератора и го включваш в някой контакт. Предварително трябва да си обозначил положението на щепсела към контакта, така че фазата на твоя генератор да съвпада с фазата на енергото. ..
И аз мислех, че така става, но ми казаха че не може, защо - така и не разбрах
Естествено, че не може - не случайно всички захранващи куплунзи са 'женски', а всички захранвани - 'мъжки'!
Всички части под напрежение трябва да са недостъпни за пряк достъп.

Продават се АВР-и. Готови, в кутии.
Искаш ли да се обзаложим, че може?
fikata - майстор
Ако го превключваш ръчно, с видимо разкъсване на веригите (например с ПЛДК, или така наречения УМ шалтер), това вече е друг въпрос, но това техническо решение те връща в бронзовата ера :-D при толкова много решения с АВР/автоматично въвеждане на резерва/
infomar
fikata написа:
Ако го превключваш ръчно, с видимо разкъсване на веригите (например с ПЛДК, или така наречения УМ шалтер), това вече е друг въпрос, но това техническо решение те връща в бронзовата ера :-D при толкова много решения с АВР/автоматично въвеждане на резерва/
Ами като може защо не предложиш работещо и евтино решение а само общи лафове?
Кажи - това и това.... струва 20-50-60 лева, може да се намери еди къде си.... в този и този магазин..... работи еди как си..... ползвал съм го, или други са го ползвали и мнението им е еди какво си....
На всички ни е ясно че има какви ли не решения на астрономически цени за атомни, водни, топло и какви ли не централи, цехове... и т.н.т. Повечето тук се интересуват за дом, вила и да не е скъпо, по възможност сами да си го направят..
kabel96 - специалист
Само с един контактор не става.Трябват 2 и едно реле.Но като се знаят цените на контакторите в днешно време и най вече че това се ползва 2-3 пъти в годината по добре с двоен шалтер.Мога да ти предложа и електронен вариант.
Това е при мен може да говорим за цена.
http://vrtp.ru/screenshots/2935_machine ... erator.gif
Последна промяна от kabel96 на ср яну 18, 2012 3:15 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Ами като може защо не предложиш работещо и евтино решение а само общи лафове?
На това бих ти отговорил с добре известен лаф,но ще замълча от благоприличие :?
Щото с твоето условие как да ти излезе без пари не става.
ArturDent - Почти Безобиден
bulhomes2 написа:
Наскоро се замислих за нещо автоматизирано. Не съм търсил по-сериозно, но предполагам има големи контактори за трифазен ток-да кажем 15-20 kW. С релета може да се нагласи така, че ако няма ток да прекъсва линията с енергото. Тогава си палиш генератора и го включваш в някой контакт. Предварително трябва да си обозначил положението на щепсела към контакта, така че фазата на твоя генератор да съвпада с фазата на енергото. Като дойде тока, комбинация от други релета могат да изключат агрегата и да пуснат тока от мрежата. Най-лесно би било, ако контактора дава връзка между 3 вериги - с ток между мрежата и инсталацията, а без ток между генератора и инсталацията.

Не съм убеден в съществуването на такъв контактор. И на двете ми вили съм го направил с ръчни шалтери.

ПП. Всъщност може и да бъркам жестоко. Сега се сещам, че наскоро бащата си правил експерименти и при бързо превключване от мрежовия ток към този от запаления генератор нещо изтрещяло там. Специалистите да кажат!
Общо взето идеята е правилна, но освен фаза и нула има и едно понятие "Включване в паралел на...." но е много дълго за обяснение и особено трудно за обяснение на неспециалист.
Най-общо, честотата ~50Hz на двете системи трябва да е абсолютно еднаква, напрежението/тока трябва да съвпада по фаза и т.н.
Абе трябва да изядем едно агне че да ти го обясня. (Предпочитам прасе)
Най-вече забрави за напълно автоматично решение - без никакво прекъсване. Ще ти стане безбожно скъпо.
bulhomes2 - майстор
Заповядай когато искаш! Ще се радвам да Ви видя пак.
Johny - майстор
Реализацията е много проста:
Едно реле, което следи напрежението в мрежата. При отпадане, релето включва стартера и когато се появи напрежение на клемите на генератора, той се включва към основната мрежа. Генератора е предварително сфазиран. Когато се появи основното захранване, всичко се разпада, мотора се гаси и се връщаме към основната схема на захранване.
Това съм го правил в една братска африканска страна със съответните проби и.... работи.
Всичко се реализира с два силови контактора с подходяща мощност и 2-3 помощни релета. Вариант с паралелна работа въобще не е предвиден.
Цена - кое на каквато цена намериш. Ако ти е останало нещо от едно време, като спомен от фабриката :wink: , може и без пари -
,само труд. В случай, че купуваш, трябва да се сравни цената на електронния вариант на колегата kabel96, но двата силови контактора си остават.
Gadnyara - специалист
bulhomes2 написа:
Gadnyara написа:
Естествено, че не може - не случайно всички захранващи куплунзи са 'женски', а всички захранвани - 'мъжки'!
Всички части под напрежение трябва да са недостъпни за пряк достъп.
Искаш ли да се обзаложим, че може?
SPAM/
Залозите не са от ползваните от мен методи за финансово обезпечаване.
Не може = нередно, опасно, противоречи на Наредба 1/2010, противоречи на добрите практики...
/SPAM
bulhomes2 - майстор
Johny написа:
... При отпадане, релето включва стартера ....
Johny мисля, че точно по този начин се включва резрвното захранване, което съм виждал само по филмите. Естествено това важи само за генератори със стартер. Не мога да си обясня само кое изключва стартера. Дали е реле за време - примерно върти 3 сек. и спира. По-съм склонен да мисля, че е някакво друго реле, което по някакъв начин следи дали двигателя е заработил, но не мога да си представя какво е. Зареждам на една метанстанция, на която компресора е с ДВГ и се пали автоматично сам. Питах веднъж булките за това, но естествено - не знаеха как става.
Gadnyara написа:
Не може = нередно...
"Не може" изобщо не е равно на "Нередно"

Тема "захранване на фамилна къща с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: