Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Привет.
Имам стояща лампа вече няколко години. Поради преместване от ляво на дясно, оригиналната й поставка/основа започна да се разпада.
Изображение

Представляваше нещо като цимент/гипс, придържан от пластмасов калъп. Тъй като не може да се използва повече го хвърлих. Остана само това.
Изображение
Изображение

Дайте някаква идея, как и с какво да "запълня" поставката/основата. Размишлявах над нещо дървено, но лампата е висока 2м. и няма да е устойчива.
bulhomes2 - майстор
С бетон. Развий гайките и шайбите от долната страна. Напълни го с бетон. Сложи шайбите и завий гайките леко, колото да потънат в бетона.
С кабела ще е малко игра. Ако е възможно - най-лесно е да го поставиш на мястото му преди изливането на бетона. Това обаче означава, че не можеш да го смениш ако се наложи. Чудя се дали, ако го вкараш в една сламка със чупещо рамо и нея да бетонираш няма да се получи. Май най-лесно ще е да вградиш един молив между двата отвора за кабела и като стегне бетона да го изчегърташ. Така би се получил канал за кабела.
tripioo - специалист
с лист плексиглас ? мисля че ще стане и че 6те е леко
bulhomes2 написа:
С бетон.
Де да знам. Точно това не ми се искаше да използвам. Къде е гаранцията, че няма пак да се рони/разпадне?
А и какво имаш предвид бетон? Имам някакви мазилки (от тези готовите, дето само се размесват с вода), но бетон не съм срещал да продават (намирам се извън БГ).
bulhomes2 написа:
С кабела ще е малко игра. Ако е възможно - най-лесно е да го поставиш на мястото му преди изливането на бетона. Това обаче означава, че не можеш да го смениш ако се наложи. Чудя се дали, ако го вкараш в една сламка със чупещо рамо и нея да бетонираш няма да се получи. Май най-лесно ще е да вградиш един молив между двата отвора за кабела и като стегне бетона да го изчегърташ. Така би се получил канал за кабела.
Кабела е най лесен - минава през самата тръба с резба (вижда се на първата снимка).
tripioo написа:
с лист плексиглас ? мисля че ще стане и че 6те е леко
Какво имаш предвид? На мястото на пластмасата или чисто от плексиглас?
tripioo - специалист
лист плексиглас ... изрязва6 го така че да пасне на мястото на старата пласмаса , , после търсиш крачета , мебелнис тъпки и тн - 3-4 монтираш ги така е височината да е по голяма от дебелината на кабела , прави6 отвор за кабела и си готов..
tripioo - специалист
а да не знам каква е пластмасата , но мислил ли си да я оздравиш с епоксидна смола и мрвжа (както оправят колите )
bulhomes2 - майстор
На него му трябва да е тежко, за да е стабилна лампата. Тоя плексиглас каква функция ще изпълнява?

Ще стане и смазилки. Важното е да е тежко, евтино и лесно да заеме формата.
tripioo - специалист
е па пита за "пластмасова" основа , т.е значи става с палстмаса ,
тък има няколко варианта ... човека си прави каквото иска както знае
или показва пласмасовата част и ние да даваме предложения
или пробва с каква тежест стои изправена лампата ....

а ина4е винаги може да си сложи 0,5 кило олово(от рибарски тежести) под плексигласа и да е готов а и лампата с толкова тънки трабички не мисля 4е е десет метра висока , че да му трябва някаква значителна тежест ...
tripioo написа:
...мебелнис тъпки и тн - 3-4 монтираш ги така е височината да е по голяма от дебелината на кабела , прави6 отвор за кабела и си готов..
Това не го разбрах, извинявай.
Както каза bulhomes2, трябва да е тежко, поне 5 кг.
Виж, плексиглас мога да използвам да държи мазилката/лепилото/бетона. Но със същия успех (дори по евтино) мога да използвам лист шперплат или нещо подобно.
tripioo - специалист
ами не можеш ли да изполваш старата тежест а само отгоре да сложиш шперплат така че да не се разпада .... ? а за стъпките имаь предвит нещо такова мотирано с 2 гайки http://www.avistam.com/web/index.php?op ... &Itemid=26

Тема "Съвет за поставка/основа на стояща лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: