Не съм чел всичко по темата, затова не зная дали е дискутирано. Става въпрос за малко по-различно закрепване на витлото спряма посоката на вятъра, в зависимост от силата му. При по-слаб вятър, витлото е срещу вятъра, а при по-силен и с някакво изместване от посоката му. Ама какго обясних, дано някой ме разбере. Така се постига по-равномерно въртене на витлото. Та, интересува ме тая система на изместване. По спомен някъде съм я виждал, но не зная къде.
И аз отдавна следя темата но за съжаление където ми е жилището се оказа, че вятъра не достига та се ограничих само със соларите но пък съм запален по идеите. И като отворихте темата за следене на вятъра и в предишния пост проблемите на колегата с разлетелите се витла се сетих за тази конструкция.
Ползва се отново крила но закрепени в края на хоризонтална основа така че тя се върти. Някаква комбинация от ротора на Савониус. А самите крила са закрепени вертикално шарнирно и от долната страна има противотежест. При промяна на скоростта на вятъра от центробежните сили тежестите започват да преместват крилата така че върховете и се събират към центъра на въртене. И при много голям вятър почти се събират. Би ли била ефективна една такава система защото след обсъжданията по нагоре относно площ и брой витла ми се струва че би трябвало да работи със същата ефективност на класическото витло. Интересна ми е защото колкото съм се ровил по форуми не съм срещал някой да я е реализирал. Ако не е ясно за какво иде реч ще се пробвам да рисувам ако трябва. А по спомени е реализирана фабрично за захранване на някакви магистрали в Англия.