• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
roofmaster - напреднал
Дойдох в България 96г. и видях една картинка която не съм виждал от 20г.,видях масово цепене на дърва.От Украина съм-бесарабски бг.,там всичко е газифицирано.В началото беше свободно,без газомери,фиксирана сметка според м/3,така зарибиха и всички юруш.След 2г. задължиха газомерите и на всеки 5-6мес. поскъпване на газта,лошо качество последните 10 год.(повече въздух по малко продукт),а газомера върти та се къса но без калории и не на посл.място спиране на крановете-освен тези които се чуха по медиите.Сега картинката е друга-старата мода се връща-дървата и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
В Бг газификацията е по немски стандарти, а не по украински и слава богу. Модата на дървата отминава отново и този път безвъзвратно - иде модата на пелетите :wink:
BARD - специалист
:cool: :lol: Ганев ти сигурен ли си в това което казваш за пелетите .Защо не си признаете честно пред всички на форума че в близките 10 години дървата за огрев ще си останат най евтиното отопление във България. Какви пелети и каква газ .И още нещо би ли казал къде точно в България се произвеждат качествени пелети на цената на дървата за огрев.

А забравих да попитам уважаваният от мен г-н Ганев/ от къде ще дойде евтината газ във уж строената по немски стандарти мрежа.
Ами сигурен съм в това, което говоря. Крадените дърва ще свършат много скоро, а всеки законен собственик на вървесина би предпочел да продава пелети вместо суровина :wink: . За хубав котел качеството на пелетите е без значение, а пък конкуренцията и пазарът не търпят хитреците, така че - споко. Щом си на далавера - карай докато можеш, утре ще е друго :wink:
BARD - специалист
Е това не го очаквах от теб че за хубавият котел е без значение качеството на пелетите .
Извинявай нама какво повече да си говорим.
Очаквам съвсем скоро западняците да хукнат към България и да изкупуват некачествените ни пелети защото са евтини а котлите им до един са хубави и качествени но какво от това щом е без значение качеството на пелетите. :lol:
Ами виж сега - случи се така, че тази есен съм монтирал 7 пелетни котли Пелетерм. За парите си са много хубави, при това са български. Горят всякакви пелети без никакви претенции, важното е да са евтини :) . Половината от собствениците им са се отоплявали преди това на дърва и въглища, но никой не смята да се връща назад и всеки казва че е несравнимо удобство при почти еднакви цени. Имам монтирани и горелки - същата работа, само дето са по-капризни към пелетите. Става въпрос за Варна, пък у Ваше село все още може да по-изгодно на дърва, не споря. Говоря за тенденциите.
sensi - специалист
И аз не съм сигурен, че е отминало времето на дървата. Често пътувам по магистрала Хемус и виждам какви тирове с дърва пътуват към София. Само като се направи една обиколка на околовръстното на и ти става ясно за размерите на отоплението на дърва. Предполагам, че и в другите градове е така. Вярно, че удобството на пелетите е несравнимо с хамалуването на дървата.Незнам колко струва кубик за отопление(лятото беше 50-60 лв), но пелетите са вече 400 лв/т. Но пък като сметнем за производството на пелети колко дърва са необходими. Това че са екологични, понеже било от отпадаци на дървопреработването са врели некипели. Сериозна сеч пада и там.
lux_e_on - специалист
Хубавите пелети,повтарям Хубавите топлят по-изгодно от газта.Смятали сме с колеги и излизат с 15-20% по тънко.
branko_d - специалист
някой може ли да ми кажеш трябва да се пази опаковката на газовото котле за да ми важи гаранцията?
Обикновено не, ама ако е китайско не знам :? :)
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: