• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tzoniopopovo - напреднал
За много години на всички, а сега на въпроса.
Задължително ли е да се обезвъздуши самата помпа на парната инсталация?
Бяха ми казали да не бутам там помпата защото имало някакви фини настройки там и можело да се обърка нещо? Има ли нещо подобно?
Transporterr - специалист
аз мисля че повечето помпи не се нуждаят
евентуално ако са хоризонтано монтирани, но пак не мисля че има къде да задържат въздух
tzoniopopovo - напреднал
Еми мойта точно е хоризонтално и ми се струва просто че много бучи докато работи но не съм сигурен дали пък този шум не е нормален.
а има ли циркулация? :idea: :wink:
на това му казват "въздушна тапа" спираш пускаш, спиращ пускаш.. палиш КРОТКО огън и пак докато не тръгне циркулацията. щом "бучи" (каквото и да означава) не е нормално
инак ако можеше да напълниш системата от най ниската точка и под налягане щеше да избегнеш тия филми.били те и "топли" :)
tzoniopopovo - напреднал
Тогава да развия ли този болт на помпата? Това ми е най важния въпрос?
виж сега, инструкциите към уредите са за да се четат! аз няма как да знам нито каква ти е помпата нито кой е "оня" болт съгласи се :)
в книжката към всяка помпа би трябвало да пише как се обезвъздушава и кога.
всичко друго са мнения по въпроса, надявам се правилно ме разбираш? :)
все пак каква ти е помпата? модел, линк? например помпите вило имат един широк болт вероятно него имаш в предвид :)
ето ти часта която те интересува за един модел помпи Wilo Star
Първоначален пуск
Проверете дали тръбопроводите са добре запълнени и обезвъздушени. Роторното пространство на помпата се обезвъздушава автоматично след кратко завъртане на помпата. Кратковременна работа „на сухо‟ няма да повреди помпата. Ако, обаче, се наложи ръчно обезвъздушаване, трябва да се приложи следната процедура:
- Изключете помпата,
- Затворете спирателния кран на изхода,
- Внимателно рахлабете и свалете винта за обезвъздушаване (Виж Фиг. 8),
При висока температура на течността и високи налягания в системата при развиване на винта за обезвъздушаване през него може да изригне горещ поток течност или газ.
Така можете да получите сериозни изгаряния!
- Пазете електрическите части от излизащата вода,
- Внимателно завъртете и бутнете вала на помпата с помощта на отвертка,
- Затегнете отново винта за обезвъздушаване,
- Отворете спирателния кран на изхода,
- Включете помпата.
ВНИМАНИЕ!
В зависимост от налягането в системата, помпата може да блокира при отворен винт за обезвъздушаване.
В зависимост от работните условия и/или температурата на течността, цялата помпа може да се нагорещи много.
Избягвайте пипането на помпата, за да не получите сериозни изгаряния!
При допустимите работни условия температурата на топлообменника може да достигне 70о С.
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=% ... Sg&cad=rja
lux_e_on - специалист
И за Вило и за Грундфос и за Мяубау-китайска каквато и да е трябва да обезвъздушиш,макар от Вило да разправяха веднъж,че имат самообезвъздушаващи помпи.
ако трябва да съм честен, досега не съм видял някой да обезвъдушава помпа. може би защото така са били монтирани че не необходимо...
AntonBM - специалист
Каква точно ти е помпата?
Малките помпи на Grundfos и Wilo, не се обезвъздушават. Това „болтче” в центъра на помпата е капаче, което прикрива ротора. Той е потопен във водата от инсталацията и ако дълго време не се ползва помпата между ротора и статора се събира боклуци, тя „клеясва” и чрез това капаче може да се достигне до ротора и той да се раздвижи с по-голяма отверка. Ако си любопитен свали го и го огледай... Ще видиш под него ротора, на който също има нарез за отверка.
Не е нормално помпата ти да бучи! Тези помпи са абсолютно тихи – шумят само когато работят през UPS, защото тока не е с правилна синусуидна крива, а е симулирана (по-грапава е). Ти през UPS ли си захранил помпата си?
tzoniopopovo - напреднал
Ами нямам юпс и май в крайна сметка аз си внушавам че се чува по силно от колкото трябва.
Иначе мисля че помпата е от малките на Грундфус но не мога да я огледам защото е зад камината плътно до стената на 3/4 см. Еми май това ще е. Важното е да работи, нали? :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Обезвъздушаване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: