• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maistor po nevolja - помощник
Здравейте драги знаещи! Търся данни за тръбни радиатори - височина 60 см, дължината е различна - 120, 160, 200, 260 см.На радиаторите има лепенка TESY.Прилагам снимка на един от тях. Подходящи ли са за система с естествена циркулация, или изискват помпа поради малкия обем вода в тях? Благодаря на отзовалите се!

Прикачен файл

P1050766.JPG
Никой ли няма данни за тези радиатори? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Какви данни те интересуват - не съм видял производител да дава такива данни - дали стават или не стават за отворена система :-D
Интересува ме каква мощност са и как е дефинирана-на линеен метър радиатор, линеен метър тръба /6 пъти минава през радиатора/, при 90 входяща / 70 изходяща ли, или са радиатори за парно, а са монтирани погрешно на система с водно отопление? За отворена или затворена система са подходящи е втория въпрос, но отговора му може да е ясен и от отговора на първия. Предстои ми промяна на тази система / от електрическо котле и затворена система, която не е работила от много време/ на котел на твърдо гориво и отворена система, и се колебая да ползвам ли тези радиатори, защото мога да ползвам част от тръбната разводка и радиаторите при ремонта.Ракиено време е и почерпката няма да е бира! :prost:
VLADO66 - майстор
Е аз от отворена с-ма си направих затворена защото е по-удобно ,а ти искаш обратното :? Единствената особеност в твоя случай е, че при затворена с-ма трябва да сложиш комбиниран предпазен вентил който да действа по температура и налягане при котела.И РС да е сметнат правилно.
Явно трябва да обяснявам много.Сега съществуващата система е с електрическо котле,затворена,с принудителна циркулация,тръбна разводка по неотопляем таван.Резултат-прекъсната нула на ел. инсталацията от големия товар,замръзнали тръби на тавана,удар от ток в банята.И всичко това от "велики" майстори!Сега съм щаслив собственик на имота и предстои преправянето му в разумно жилище.Къщата е двуетажна и позволява изграждането на водно отопление на твърдо гориво,с естествена циркулация, отворена система.Тук зимата стоим и по 5 дни без ток! Помпа и UPS не искам.
При преправката мога да ползвам част от тръбната разводка, за радиаторите се колебая поради малкия обем вода в тях. Ако някой има опит с този тип радиатори или данни за тях, моля да сподели. А за :drinkers: не се шегувам.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сега е по ясно :) . Не се притеснявай от малкия обем на водата. За термосифонна система е необходимо обаче да спазваш наклони - старите тръби имат ли такива наклони? Какъв е диаметъра на тръбата в тези радиатори?
lux_e_on - специалист
При тоя тип система проблема не са ти само радиаторите,а и големия цолаж на разводката,а като не искаш UPS не слагай-има и генератори,даже са преносими.
Благодаря за отговорите.Тръбата в радиаторите е 3/4. Трябва ми мощността им, за да оразмеря инсталациата. Преди 18 години си направих подобна система / алуминиеви радиатори 300 мм, руско чугунено котле, тръби от 1 1/2 цола до 3/4, 20 дни нарязване на резби с винтонарезна без тресчотка, 7 кг загуба на тегло :-D и резултат, работещ и до сега/.Лазаре,знам, че по морето сте по-напред в отоплителната техника и такова решение ви изглежда архаично, но съм се нагледал на пиролизни котли без буфер на малка система, пушещи като ракиджийници, изгорени килими при паническо гасене на камини с водна риза и т.н. Предстои ми цялостен ремон на къщата, включително и покрив, и средствата няма да ми стигнат за съвременно решение на отоплителната система.Не съм завършил "Топлотехника", но благодарение на такива форуми и много четене из нета имам, макар и обща представа за материята.Не искам да губя времето на никого с общи въпроси от типа "телевизора ми не работи, какво може да е?".Интересува ме мощността на радиаторите, за да преценя ще се охарча ли и за други радиатори, ако тези няма да ми вършат работа?
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за тръбни радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: