• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Пак ме вкарахте в размисъл ...

До момента имам почти 2 завършени варианта: Началния на едноетажна+подпокривно пространство (етажа с площ 140кв.м.) и двуетажна с площ 90кв.м. на етаж.
Остава да доразвия и завърша и изцяло едноетажния вариант и да започна да смятам.

За целта можете ли да ме ориентирате в цените на труда и материалите - на първо време само за грубото строителство (труд и материали).

1. Основи (ивични с дълбочина 70см)
1.1. изкопни работи - хх лева
1.2. Армировка - хххх кг. желязо по хх лв/кг
1.3. Труд за Куфраж 60см над земята (и 70см под земята). Как се смята? на кв. метур разгънат куфраж ли или? ххлв/кв.м.
1.4. Бетон ххлв/куб.м
2. Колони и земетръсни шайби
2.1. Арматура ьькг по хх лв/кг
2.2. Куфраж ххлв/кв.м. (или както там се смята)
2.3. Бетон ххлв/куб.м + бетон-пушка ххх лв
3. Тухлена зидария
3.1. тухли четворки
3.2. хоросан ххлв/куб.м. (колко хоросан трябва за 1кв.м. стена от тъхли четворки)
3.3. Труд за зидария ххлв/кв.м. (или куб.м.)
4. Плоча над първи етаж (ако има такава)
4.1. Куфраж - труд ххлв/кв.м.
4.2. Арматура - ххкг желязо /кв.м. * ххлв/кг.
4.3. Армировка - труд ььлв/кв.м. (или както там се смята)
4.4. Бетон ххлв/куб.м + бетон-пушка ххх лв
5. Бетонни пояси над тухлите (за надзида на покрива ако има такув или ако е едноетажна - за над тухлите)
5.1. Куфраж - труд
5.2. Арматура - материал кг/кв.м.
5.3. Армиране - труд ххлв/кв.м. (или на кг.)
5.4. Бетон
5.5. Наливане на бетона
5.6. декофриране - труд лв/кв.м.
6.Покрив
6.1. Материали - 60лв/кв.м. (ако е с керемиди Бармак)
6.2. Труд - 25-35 лв кв.м.

Моля помагайте с инфо за цените на материали и труд.
Tsilkov - майстор
Основите пак си смятай бетон,армировка и кофраж - няма готов елемент ивични основи.Аз ползвам справочника за цени на СМР на СЕК щото ти ако земеш още сега(на фаза проект) да разбиваш сяка работа няма да му хванеш края и до догодина :lol: .Може и да не е най-точното ,но поне са материали+труд+доставка.
Фло - специалист
:partyman: Взех да се повтарям,затова си изтрих поста!
Последна промяна от Фло на пет яну 20, 2012 11:03 pm, променено общо 1 път.
Фло - специалист
Цени на материали и труд за груб строеж към 2011
Ето ти малко от преживяванията на други инвеститори! Само като любопитен детайл.
Quantcast

За любопитни и за предприемачи за строеж на къща – малко цени на материалите за груб строеж, които сме вложили. Актуални са към 2011 г. и са тези, на които сме успяли да се договорим, т.е. възможни са както завишения, така и по-ниски цени:

* Бетон B20 – 72 лева без ДДС, без транспорт
* Бетонпомпа – 180 лева на машиносмяна
* Транспорт бетон – 85 лева (около 12-13 км)
* Арматурно желязо – 1,22 лева с ДДС за кг, заготвено (по сложна сметка, с частично ДДС)
* Пясък – 10 лева на тон
* Филц речен – 15 лева на тон
* Дренажна мембрана – 1,9 лева за кубик
* Воалит (хидроизолация) – 4,5 лева за кв. м.
* Изолационен грунд – 62,5 лева кофата (мисля е 20 литра)
* Бобкат – 200 лв на ден
* Бетонни тухли – 0,4 лева на брой
* Цимент – 5 лева за 1 торба (10 кг)
* Топлоизолация XPS 6 см – 9,9 лева за кв. м.
* Тухли POROTHERM 25 N+F Light – 2,01 лева с ДДС и транспорт
* Тухли POROTHERM 8 N+F – 1,84 лева с ДДС и транспорт

Цена на труд:

* до кота нула (бетон, арматура, кофраж) – 45 лева на кв. м.
* от кота нула до кота 3 метра – 25 лева на кв. м.
* от кота 3 метра до кота 7 метра (включва бетонна плоча на покрив) – 30 лева на кв. м.
* хидроизолация – 4 лева на кв. м.
* топлоизолация – 4 лева на кв. м.
* зидария на тухли 25 см – 6 лева на кв. м
* зидария на тухли 8 см – 8 лева на кв. м

Изкопни работи – около 5 лева на кубик, включително извозване

Наем химическа тоалетна – 140 лева на месец (с почистване всяка седмица)
tretre - специалист
Фло написа:
tretre написа:
Фло написа:
Ще повторя за неразбралите: в момента оптималната себестойност на квадратен метър за груб строеж (на къща) категория 5 е в рамките на 50-70 лв.,което зависи от разумния и информиран подход на инвеститора
Само аз ли забелязвам , че тоя е луд?
Ами може и да съм луд,щом съм успял до зимата да дигна и покрия 400(четиристотин ) квадрата къща.Остана ми за пролетта и лятото половината зидария ,която смятам да си правя сам с един общак,щото ми е кеф.Тия неща ,дето ги казвам тука не са от гледане в тавана ,ами от опит.
Ти нали други цени обеща... :weedman:
Фло - специалист
tretre написа:

Ти нали други цени обеща... :weedman:
Това са цени на някой си за конвенционално строителство. Това е в твоя ресор и може да извадиш пожълтелите от времето тетрадки и да му спретнеш на човека една количествено-стойностна сметка.
Ако беше се спрял колегата на модерна архитектура с функционална насоченост,например нискоенергийна къща щях да му дам съвсем други цени,технология и материали,все неща ,които ги няма, както разбрахме в твойта книжка по сградостроителство.
emilvtc - специалист
Фло, Благодаря ти много за инфото с цените. :supz:
Е те тази информация ми се губеше до момента (може би с още малко допълнения). Колеги ми изпратиха няколко количествени сметки, но там всичко е дадено на куп и поне аз не успях да се оправя с разделянето на материалите и труда :?
* от кота нула до кота 3 метра – 25 лева на кв. м.
- това квадратурата на самия бетонен елемент ли е (площта с която е стъпил на плочата) или се смята на база плоюта на етажа?

Предстои ми да разиграя всъщност още 2 варианта - изцяло едноетажен (ще е малко под 140кв.м. може би) и вариант етаж и половина (на втория само 2 спални, а на първия стая, хол+трапезария и кухненски бокс) - с частична плоча (не върху целия първи етаж) с обще площ около 120-130кв.м. от които 80-90кв.м. на първия етаж.
После започвам със сметките. АрхиКада генерира някакъв "build of matirials", но трябва да го разуча как го прави. Да не се окаже, че за времето докъто го разучавам ще си направя всички сметки с ексела по "бабешкия" начин ... :)

Всички чертежи на варианти и сметки ще ги постна, за да ги обсъждаме заедно.
ijs - специалист
През 2007-2008 г. изключително сам построих двуетажна къща край София до полите на Витоша! Само за наливането на плочата с бетон В-20 извиках 4 приятели... Качването на керемиди с въже също с помоща на 4 човека.... Всичко останалото сам извърших кофраж, арматура, зидане, направа на скелет, измазването и боядисването на стените отвътре и отвън, шпакловане, лепене на плочки и теракоти, поставянето на вратите и прозорците .... водопроводни тръби, ел.исталации, канализация, изолации, паркети, и много други. Трябва всеки ден поне половин ден свободно време за строителство и довършителни работи... Тук нямам много постове и снимки за вас, защото нямам време да стоя пред компютъра...
В момента чакам акт 16!

След като приключа всичко ще ви съобщя колко струва ... къщата.
Успех на всички!
emilvtc - специалист
Колеги, трябва ми още малко инфо за цени на материали и труд;

Относно грубия строеж - колко желязо да изчислявам ГРУБО И ОРИЕНТИРОВЪЧНО:

1. В основите (кг/л.м ивица от ивични основи)
2. В замазката над основите на кота "0" (кг/кв.м.) (вероятно ще е някаква мрежа)
3. В колона 25х25х290см
4. В греда (кг/л.м.)
5. В плочата между 1 и 2-ри етаж (кг/кв.м.)
6. В пояса над тухлите под покрива (кг/л.м/)

Относно завърпителните работи

1. Мазилки
1.1. вътрешна с хоросан
1.1.1. труд лв/кв.м.
1.1.2. Материал - хоросан (куб.м/метър . и ценана кубик)
1.2. вътрешна върху ТИ на мрежа (ТИ - фибран)
1.2.1. труд лв/кв.м
1.2.2. Материал - ?!? (куб.м/метър . и ценана кубик)
1.3. външна с хоросан
1.3.1. труд лв/кв.м.
1.3.2. Материал - хоросан (куб.м/метър . и ценана кубик)
1.4 Термо изолация + замазка върху ТИ на мрежа
1.4.1. Труд лв/кв.м.
1.4.2. Материали (EPS 8 или 10см), мрежа, дюбели ...

2.0 Таван от фипс картон под бетонна плоча (вътрешна ТИ на тавана за първия етаж)
2.1. труд лв/кв.м
2.2. Материали (Грубо)

3.0. шпакловки
3.1. Таван - труд лв/кв.м.
3.2. Стени - труд лв/кв.м.
mitaka_vk - специалист
За гипсокартон виж на тази страница http://www.rivagips.com/ има и разходни норми, които ориентировъчно можеш да видиш какви материали ти влизат в 1 кв. м ориентировъчно за други материали потърси из нета има разни цени не знам колко са актуални, но може да ти послужат като отправна точка. Виж също така някой варов възел дали няма страница /съответно цени на материала/. Труда е доста относителен и на различни места може да се различава коренно в цената.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: