Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
angelfilev написа:
STEPER, видях, че търсиш "червячна предавка" - редуктор. За да се избегнат грешки мисля, че тук е полезна следната информация: BONFIGLIOLU е световна фирма и един от големите вносители на редуктори в България. В каталога им

http://bonfiglioliproduct.pleiadi.it//s ... 47_r10.pdf

стр.48 има данни за ъгловата задължителна хлабина.
Прикачен файл:
2012-01-22_084851.jpg
Червячните редуктори не са пригодни за "въртяща ос" !
angelfilev
Благодаря за информацията.Но в ценово отношение тези продукти едва ли ще са по джоба ми,за да се възползвам от тях.Преди време колегата nesa постна тук един линк на BG фирма която предлага също така такива редуктори дори с опция за връзка с мотор NEMA 23 на цена окло 12о лева.
Независимо от всичко, все пак съм решил да си направя тестове със следните предавки,за да видя какво ще се получи на практика.
Наличната със зъбен ремък,с червячна предавка и със зъбна предавка.Но за целта ще ми е необходимо да си направя едно задно седло.
Поздрави
velsi - Почетен майстор
Добре де, а защо просто не добавиш една междинна ос и да направиш предавката двустепенна? Предавателното число ще стане колкото ти е нужно, без да се налага да се бориш с луфтове.
STEPER - специалист
velsi написа:
Добре де, а защо просто не добавиш една междинна ос и да направиш предавката двустепенна? Предавателното число ще стане колкото ти е нужно, без да се налага да се бориш с луфтове.
И това е вариант,но за да получа точност както е при другите оси 0.01 ще мие необходимо 1:60 а това вече ми идва сложно за изработка на такъв редуктор.Все пак имам някакво виждане което ще използвам.
STEPER - специалист
svetliopi44 написа:
Чудесна идея ... =D>
Аз направих моите Т-канали от ламиниран паркет :-D
Получи се изключително здраво,надеждно /повече отколкото е необходимо/ и бюджетно :wink:
Мисля.че технологията от снимките се разбира.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (42.17 KиБ) Видяна 6491 пъти

Прикачен файл

6.jpg
6.jpg (33.11 KиБ) Видяна 6491 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (34.32 KиБ) Видяна 6491 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (27.96 KиБ) Видяна 6491 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (27.79 KиБ) Видяна 6491 пъти
velsi - Почетен майстор
Другия вариант е да ползваш зъбни колела с голяма разлика. Колкото ти е нужна. Ето пример:

Прикачен файл

4th-axis-002.jpg
4th-axis-002.jpg (70.7 KиБ) Видяна 6487 пъти

Прикачен файл

4th-axis-001.jpg
4th-axis-001.jpg (81.4 KиБ) Видяна 6487 пъти
tsenkov - специалист
emilvtc написа:
MrMurdjo написа:
Колеги, тук неотдавна имаше линк към пловдивска фирма, която предлага екструдирани алуминиеви профили. Но не мога да го намеря, а пропуснах да си го букмаркна. Или мнението е изтрито, или не е било в тази тема, не помня вече. Та ако някой може да даде отново линк, моля.
Мисля, че аз преди доста време в тази тема повдигнах въпроса за профилите във връзка с конструкцията на "капак" за машината. Успях да проектирам такъв само с профилите на тази фирма. Цената е в пъти по-евтина от тази на Рехротх, но ще ти трябва повече въображение по време на проектирането :)

http://profil-i.com/index.php?option=co ... Itemid=111
Пазарувам от една фирма в Пловдив-ХАИ-ТЕХ несъм сигурен в превода плот 600Х390 мм излиза около 80лв с ДДС
angelfilev - специалист
velsi написа:
angelfilev написа:
Червячните редуктори не са пригодни за "въртяща ос" !
Ако отвориш който и да е учебник по машинни елементи ще видиш, че и за резбовите съединения е регламентирана съответната хлабина. Ние обаче правим гайки без луфт, прилагаме смазка и всичко това работи, въпреки регламента.
Така е, но все пак става дума за различни неща. Целта ми беше да предупредя. Редукторче VF30...(цифрата след VF показва разстоянието между осите) струва около 100лв и би било много лесно да се пригоди за "въртяща ос", но уви 30 минути гарантиран луфт е твърде много. Ако някой се сети как да "обере" този луфт би било много добре, но аз нямам идея.
STEPER - специалист
velsi написа:
Другия вариант е да ползваш зъбни колела с голяма разлика. Колкото ти е нужна. Ето пример:
Дай линк към този редуктор.
velsi - Почетен майстор
Няма нищо интересно освен снимките

http://www.mycockpit.org/photopost/show ... -c&cat=684
STEPER - специалист
velsi написа:
Няма нищо интересно освен снимките

http://www.mycockpit.org/photopost/show ... -c&cat=684
OK.
Не знам засега какви ще се резултатите от такава предавка със зъбен ремък.
Сега като въртя моята се получава някакаъв пружиниращ ефект едва забележим при обръщане
на посоките и при спиране.
Мотора работи с 2А ток.Зъбния ремък обгръща колелата повече от 180 градуса и там луфтове няма.
На какво се дължи това засега не зная. :?
При винтовете такова нещо няма.Може би това е ефект при ремъчните предавки.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: