Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
намерих едни червяци у дома, но съотношението е 1:30. Май не са подходящи.
STEPER - специалист
velsi написа:
намерих едни червяци у дома, но съотношението е 1:30. Май не са подходящи.
Защо да не са подходящи.
Какво би се получило ако останалите оси работят на Half Step а въртящата се ос Full Step.
Мисля,че биха се синхронизирали.
velsi - Почетен майстор
Знам ли. До сега half step не съм ползвал.
STEPER - специалист
velsi написа:
Не си ползвал хардуерно.Но Mach3 при изпълнение на програмите си задава и работи и с Half и с Microstep
в зависимост от данните които получава.
Иначе как би направил една окръжност и изпипвал дребните детайли.
velsi - Почетен майстор
Сигурно е така. Не съм се замислял.
MrMurdjo - майстор
Струва ми се, че недоглеждате нещо.
Първо по отношение на стъпките - да те действително се задават в конфигурацията на Мах3, но зависят от това на какъв режим са включени самите контролери, както и дали има редукция между мотора и винта. И целта е да се постигне вярност на придвижването според конструктивните особености на задвижването. По време на работа всичко това е фиксирано и не се променя, то няма и как.
Например при режим половин стъпка на мотор с 200 пълни стъпки на оборот и стъпка на винта 4 мм, за един милиметър придвижване са нужни 200х2/4=100 стъпки, съответно импулси от управляващата програма, а точността е 1/100 мм. При режим на четвърт стъпка, броят на импулсите за милиметър става 200х4/4=200 стъпки или точност 1/200 мм. При осминка стават още два пъти по толкоз. Но това означава и покачване на тактовата честота. Мах 3 не променя тази настройка по време на работа, нито пък другите програми. Те се вместват в теоретичната точност от зададените параметри. Имайте предвид, че точността на завъртането на мотора в режим на микростъпки, особено повече от четвърт, е относителна и всъщност теоретичната точност е само пожелание. Общо взето натрупаните грешки се самонеутрализират в рамките на един пълен оборот.

По отношение на въртящата ос аз поне не схващам защо се мъчите да докарате еднаквост на линейното преместване на периферията на детайла с другите оси, когато то е непостоянна величина и зависи от радиуса при едно и също ъглово отместване. Т.е. когато се подготвя нещо за работа, стъпката на инструмента се задава според това още в САМ програмата.
Последна промяна от MrMurdjo на нед яну 22, 2012 6:59 pm, променено общо 2 пъти.
PhD - специалист
STEPER написа:
velsi написа:
Не си ползвал хардуерно.Но Mach3 при изпълнение на програмите си задава и работи и с Half и с Microstep
в зависимост от данните които получава.
Иначе как би направил една окръжност и изпипвал дребните детайли.
Това не съм го пробвал - дали може да се задава софтуерно полустъпка или микростъпка. Колегата STEPER е прав - наистина как би изписвал окръжности, но доколкото имам познания това не се ли прави от самия G-код. Ще пробвам утре дали може да се задава полустъпка в Mach3 и ще пиша дали съм успял да постигна нещо. Мисля си все пак че няма да може. Тези неща се задават на драйвера - има такива със съотношение 1:1, 1:2, 1:4, 1:8, 1:16 и 1:32
MrMurdjo - майстор
Ще е голям пробив, ако някой успее да накара Мах3 да променя и режима на стъпките :-D

Като стана дума, я да попитам, кой до каква скорост на въртене е успял да си докара моторите, преди въртящият момент да падне под минималния за преодоляване на собственото триене и те да блокират?
velsi - Почетен майстор
Имам някакви спомени за към 3000-3500 (това е стойността въведена в Мач3). Впечатляваща скорост, но почти никаква мощност.
alien - специалист
MrMurdjo написа:
Ще е голям пробив, ако някой успее да накара Мах3 да променя и режима на стъпките :-D

Като стана дума, я да попитам, кой до каква скорост на въртене е успял да си докара моторите, преди въртящият момент да падне под минималния за преодоляване на собственото триене и те да блокират?
това което в момента съм приготвил за следващата машинка е следното:
half step - чопера спира да работи на около 1400 оборота, мотора си запазва въртящия момент годен за работа до около 2000 оборота, от там нататък започва да пада почти линейно с оборотите, стига до над 6000 оборота където блокира
това е с 30в захранване и 3А драйвер, мач3 на 45кхз ядро с въведени 400 импулса за минута, така мач3 визуализира директно обороти за минута и по лесно се преценя

мисля да го ползвам до 2000 оборота с 35кхз ядро

мач3 НЯМА полу стъпки, всичко се управлява само с цели стъпки като целта е да се гони възможно най точни размери и синхрон на всички оси с въведените настройки, тези цели стъпки как ще се интерпретират от драйвера на мотора е друг въпрос

регламентирания луфт за предавки, винтове и други е с цел гарантиране на надеждна работа в целия диапазон на натоварване, обороти, температура, при силно облекчен режим както е случая луфта може да се обере до нула, което прави тази предавка най подходяща предвид и отношението което дава, следващата е вълновия редуктор но цената и предавателното отношение са еднакво високи

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: