Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mitko64 - майстор
Използвам темата да задам въпрос за противоположна ситуация. Канализацията е изпълнена така, че пералнята да е в кухненското помещение с общ сифон. Това не ми изнася и съм наумил я изведа в друго помещение на около 6м. Конкретно питането ми е дали канализация с Ф32 е достатъчна за пералня- да не вкопавам излишно и отслабвам стените.
Каналски - специалист
d32 за мен е малко,особенно и ако разстоянието е 6m. Но ако се вземат мерки за вентилиране (свободно движение на въздуха) на тръбата може Опита да мине.
mitko64 - майстор
Подобна е ситуацията в къщи но растоянието е около 5м и канала Ф40. Вече 9години няма проблем. Благодаря за съвета!
GROHE Bs - специалист
Що да е просто като може да е сложно.Просто слагаш маншон 50/25 във фитинга 50 и вкарваш маркуча за мръсната вода
mitko64 - майстор
Да но между мястото където смятам да се включа и това където смятам да разположа пералнята има разстояние около 6м. по три стени, едната от които е 160мм, и ако вкопая Ф50 на 20 см от пода няма какво да носи тежеста на стената.
GROHE Bs - специалист
Пералнята е с филтър така че към канала тече чиста сапунена вода-ф32 не е проблем.
mitko64 - майстор
Благодаря за пояснението! За да доизясня ситуацията, ще спомена, че мисля да се включа към двойна утка Ф110 , 67градуса(от срещуположната страна е моноблок на тоалетната). Друго което ме интересува да взема ли мерки срещу евентуално линейно разширение на тръбите(Ф32), да не се изметнат от горещата вода и да избушат замазката, с която ще ги скрия. То човек ако не е съвсем наясно, е добре да пита и ако идеята му ще създаде проблеми, по-добре да се откаже да търси друго решение.
vanco2 - напреднал
Дали ще се огъне тръбата при разширение зависи от дължината на правия участък. Линейното удължение при нагряване на тръбата е около 0,16 мм за 1 градус темпер разлика и за 1 метър. Но ако тръбите са канален полипропилен с муфирани тръби с гумено уплътнение/НТ Line/ муфите при свръзката ще поемат удължението и тръбата ще може да "диша". Важното е тръбата да не се вкарва докрай в муфата, а да остане 0,5-1 см за аванс.
ф32 би трябвало да е достатъчно за пералня.
mitko64 - майстор
Благодаря на vanco2 за технически издържаната консултация! И понеже ще трябва да прекарам и водопровод за студена вода при аналогичната ситуация, но по отсрещните стени( 1.3м-4м-1.5м), да предвидя ли компенсатор(охлюв) за полипропиленовата тръба(Ф20) в участъка от 4м?
vanco2 - напреднал
За 4 м няма нужда от компенсатор и то за студена вода, но тръбата да е в изолация/достатъчно е сива - антикондензна/.

Тема "Свързване на съдомиялна и пералня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: