Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Зависи от вида на кабела/проводника/ начина , средата на полагане.
Пресметни си тока според мощността и напрежението и виж тук за допустимото токово натоварване на твоя кабел/проводници/:
http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf
vvventsi - специалист
milen56 написа:
Колеги може ли да кажете как се смята квадратурата на даден кабел колко вата издържа максимално.
Например на кабел 1,5мм колко KW мога да включа?
Иначе в мазето на панелките мисля, че е 1мм кабела.Аз го отрязах и с устър клеми си изкарах контакт, но с кабел 0,75мм.До сега съм включвал само флекс 650W и перфоратор 450W и за сега няма проблем.
на1mm2- 1.5kW,1.5mm2- 2kW,2.5mm2- 4kW,4mm2- 7kW,6mm2- 10kW.
katcko - специалист
Кабела който влиза в мазата е 4кв.мм,пуснах два контакта с кабели също 4кв.мм през предпазител 16А,и две лампи и един ключ с кабел 1,5кв.мм с 5А предпазител,тия дни ще пусна и снимки.
valentin114 - специалист
Кабел 4 кв. мм. и предпазител 16 А не си кореспондират много, но ти си знаеш...а има и една дълга тема във форума по въпроса.
vvventsi - специалист
valentin114 написа:
Кабел 4 кв. мм. и предпазител 16 А не си кореспондират много, но ти си знаеш...а има и една дълга тема във форума по въпроса.
Що, 16А даже е малък може да си сложи спокойно 32A предпазител който е максималния за 4mm2 !,ама не се знае какъв са сложили във главното табло,трябва неговия предпазител в мазата да е по малък от този в главното табло,трябва да има селективност!
valentin114 - специалист
Да, Венци, в тая посока ми бяха мислите. Ако си включи една духалка за отопление, ще му "дръпне" около 9 А и не остават много за разни машинки за работа, да не споменавам електроженче.
paralesa - специалист
ебаси препирните,за един контакт :)
Вкъщи от ключа за осветлението съм изкарал контакт и никой от вас и копче не може да ми каже,каквото и да ми изтъкне довод,ще го оборя :)
Първо контакта ще се ползва максимум десетина пъти в годината,като натоварването му обикновено ще е 600-700 вата...През самия ключ минават както фазата,така и нулата(защото е външен ключа и така е най-удачно) като само фазата е прекъсвана. До ключа има 2,5 мм кабел. Тоест освен ключ,тоя ключ играе ролята и на разпределителна кутия.
Айде някой да ми каже какво може да стане? Нещо не може да стане където и да е в една нормална инсталация

По същата логика,ако инсталационния кабел на човека позволява мощността,с която би натоварил един контакт,какво му пречи да си изкара контакт. И айде стига доводи за "общия" ток,щото какви ли не глупости съм виждал да правят хората,без изобщо да им пука,че друг плаща. А той ще си изкара един контакт,ако случайно му потрябва. Дори не му е нужен предпазител...изобщо големи съдници се оказахте,а я се огледайте във вашата инсталация колко неща има,които иначе бихте осъдили,ако друг ги направи :?:
Johny - майстор
paralesa написа:
ебаси препирните,за един контакт :) ...............................
+1 Не специалисти, а белетристи. Толкова приказки за един пиклив контакт :shock: .
storming - специалист
Стара тема, ама е по моя текущ проблем :)
Изчетох всичко и пак не разбрах, фасунка-контакт устройството което продават по магазините (включително веригите) става ли не става ли...
Имам единствено осветителен ключ и фасунка в мазето, като искам да си зареждам тротинетката там :)
Ще издържи ли този "разклонител", както и осветителния ключ?
kuger - майстор
ср авг 25, 2021 11:29 amstorming написа:
Стара тема, ама е по моя текущ проблем :)
Изчетох всичко и пак не разбрах, фасунка-контакт устройството което продават по магазините (включително веригите) става ли не става ли...
Имам единствено осветителен ключ и фасунка в мазето, като искам да си зареждам тротинетката там :)
Ще издържи ли този "разклонител", както и осветителния ключ?
Виж каква мощност е зарядното. Но си мисля, че китаеца "фасунка-контакт" ще издържи, поне докато се скапе.

Забравих, разглобявах един китайски разклонител. Нямате си на представа от какво тънко тенеке са чарколяците вътре. Та, имай едно на ум.

Тема "Осветление и контакт в мазе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: